Πέμπτη 10 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ελληνική συμμετοχή στην κατοχή του Ιράκ
  • Υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟ, που αποφασίζει στη Σύνοδο Κορυφής της Κωνσταντινούπολης την επέκταση της δράσης του στη Μέση Ανατολή και την Κασπία!
  • «Λυμένα» θεωρεί τα χέρια της η κυβέρνηση μετά το πρόσφατο ψήφισμα του ΟΗΕ

Η ελληνική εμπλοκή στην κατοχή του Ιράκ έχει, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ήδη δρομολογηθεί. Αυτό προκύπτει από χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας Σπ. Σπηλιωτόπουλου, ο οποίος άφησε ορθάνοιχτο ένα τέτοιο ενδεχόμενο αμέσως μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, στη συνέχεια παρόμοιων δηλώσεων του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή. Η συμμετοχή αυτή αναμένεται να είναι υπό το μανδύα του ΝΑΤΟ και με την κάλυψη του ΟΗΕ και θα επικυρωθεί στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη στα τέλη του μήνα.

Συγκεκριμένα, κατά τη χτεσινή συνάντηση στο υπουργείο Αμυνας του Σπ. Σπηλιωτόπουλου με τον Ολλανδό ομόλογό του Ερίκο Γιόζεφ Καμπ, απαντώντας σε ερώτημα που τέθηκε αναφορικά με την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με το Ιράκ και το ενδεχόμενο να δοθεί εντολή στο ΝΑΤΟ για την αποστολή στρατευμάτων, ο Ελληνας υπουργός Αμυνας δήλωσε: «Δε συζητήσαμε για τη νέα αυτήν κατάσταση. Εξάλλου είναι γνωστό ότι για την Ελλάδα η προτεραιότητα τώρα και μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι μόνον αυτό. Το τι θα γίνει μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι κάτι το οποίο θα συζητηθεί και βεβαίως θα γίνει και γνωστό».

Ωστόσο, το θέμα της αποστολής ελληνικών στρατευμάτων στο Ιράκ φαίνεται πως το συζήτησαν πιο συγκεκριμένα, πράγμα που προκύπτει από δηλώσεις που έκαναν στη συνέχεια. «Συμφωνήσαμε, είπε ο Σπ. Σπηλιωτόπουλος, σε θέματα κοινής πολιτικής, όσον αφορά την αντιμετώπιση κρίσεων, τη συμμετοχή σε πολυεθνικές επιχειρήσεις». Για να προσθέσει ο Ολλανδός υπουργός ότι συζήτησαν για τη «συμμετοχή των Κάτω Χωρών και της Ελλάδος σε επιχειρήσεις αντιμετώπισης κρίσεων», ο οποίος διευκρίνισε ότι «αυτό το οποίο συζητήσαμε με τον κ. Υπουργό είναι η πιθανή συνεργασία στο μέλλον».

Ακολούθως έγινε ακόμα πιο αποκαλυπτικός. «Ρώτησα - είπε ο Ολλανδός υπουργός - συγκεκριμένα τον κ. Υπουργό εάν θα ήθελε να μάθει περισσότερα για το ρόλο μας στο Ιράκ αυτή τη στιγμή, όπου 1.400 Ολλανδοί είναι εκεί και επιχειρούν εδώ και 12 μήνες με την προοπτική να μείνουν άλλους οκτώ. Τον ρώτησα λοιπόν αν θα τον ενδιέφερε να μάθει περισσότερα για την παρουσία μας και το ρόλο μας στο Ιράκ».

Στην Αθήνα ο γγ του ΝΑΤΟ

Οι «λεπτομέρειες» της αποστολής ελληνικών στρατευμάτων στο Ιράκ αναμένεται να συζητηθούν στη συνάντηση που θα έχει σήμερα το μεσημέρι ο Κ. Καραμανλής με τον γγ του ΝΑΤΟ Γιαπ ντε Χουπ Σέφερ που βρίσκεται στην Αθήνα, ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη. Ο γγ του ΝΑΤΟ θα έχει ακολούθως σήμερα διαδοχικές συναντήσεις με τους υπουργούς Εξωτερικών Π. Μολυβιάτη και Αμυνας Σπ. Σπηλιωτόπουλο.

Στη ΝΑΤΟική Σύνοδο Κορυφής στην Κωνσταντινούπολη θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι οι ΗΠΑ θα επιτύχουν μια απόφαση για συμμετοχή του ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο του νέου «αντιτρομοκρατικού» ρόλου του, στην κατοχή του Ιράκ. Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες, προωθείται αμερικανοβρετανικό σχέδιο που προβλέπει την επέκταση της δράσης του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής, της Παλαιστίνης, ακόμα και της Κασπίας. Η ιμπεριαλιστική δράση του ΝΑΤΟ, που μετατρέπεται έτσι σε παγκόσμιο χωροφύλακα της «νέας τάξης», δικαιολογείται στο όνομα της «προώθησης των δημοκρατικών θεσμών και την ενίσχυση της σταθεροποίησης και της ασφάλειας». Το σχέδιο αυτό, που βαφτίστηκε «πρωτοβουλία της Κωνσταντινούπολης», συναντά την αποδοχή των κρατών - μελών της ΕΕ και αναμένεται να πάρει την οριστική μορφή του μέχρι την άλλη Τετάρτη.

Η επέκταση της δράσης του ΝΑΤΟ στη «μείζονα Μέση Ανατολή» απασχολεί τη σύνοδο του G8. Αυτός είναι και ο λόγος που προσκλήθηκαν ηγέτες μουσουλμανικών κρατών με προεξάρχοντα τον Τούρκο πρωθυπουργό Τ. Ερντογάν.

Να σημειωθεί ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός είχε αφήσει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο της ελληνικής συμμετοχής μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αρκεί να υπήρχε κάλυψη από τον ΟΗΕ ή το ΝΑΤΟ, κατά το πρόσφατο ταξίδι του στην Ουάσιγκτον. Ηδη το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί ότι το πρόσφατο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας προσφέρει την απαραίτητη «νομιμοποιητική κάλυψη».

Μπους: Θέλουμε το ΝΑΤΟ στο Ιράκ

Την ίδια ώρα ο ίδιος ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζ. Μπους ζήτησε χτες μεγαλύτερη εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Ιράκ, επιβεβαιώνοντας ότι αυτό θα είναι και το «αίτημα» της αμερικανικής κυβέρνησης στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, από το Σι Αϊλαντ της Τζόρτζια, όπου πραγματοποιείται η σύνοδος της G8, κατέστησε σαφείς τις αμερικανικές επιδιώξεις. «Συζητήσαμε, είπε μετά τη συνάντηση που είχε με τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ στο περιθώριο της Συνόδου, κατά τη διάρκεια του προγεύματος την εμπλοκή του ΝΑΤΟ και είμαστε πεπεισμένοι πως η Ατλαντική Συμμαχία θα πρέπει να αναμειχθεί. Θα συνεργαστούμε με τους φίλους μας στο ΝΑΤΟ για να συνεχιστεί τουλάχιστον ο ρόλος που έχει σήμερα και ελπίζουμε πως (ο ρόλος αυτός) θα γίνει μεγαλύτερος». Σημειώνεται ότι η πλειοψηφία των 26 κρατών - μελών του ΝΑΤΟ έχει ήδη στείλει στρατεύματα στο Ιράκ.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ εξέφρασε επιφυλάξεις, αλλά συμφώνησε αν υπάρξει «επείγον αίτημα της κυρίαρχης ιρακινής κυβέρνησης»!

«Δε νομίζω ότι είναι δουλιά του ΝΑΤΟ να επέμβει στο Ιράκ» τόνισε ο Σιράκ, μιλώντας στους δημοσιογράφους στη διάρκεια της συνόδου της G-8. Επισήμανε όμως ότι «στην υποθετική περίπτωση που μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο με ένα επείγον αίτημα της κυρίαρχης ιρακινής κυβέρνησης».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ