Πέμπτη 10 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
ΕΙΣΑΙ ΣΤΗΝ ΕΟΚ ΜΑΘΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΕ
«Είσαι στην ΕΟΚ - μάθε για την ... ΕΕ» (16)

Λένε οι θιασώτες της ΕΕ: «Να κάνουμε την ΕΕ το αντίπαλο δέος των ΗΠΑ»... Πόσο «απέχει», όμως, η τακτική της ΕΕ από το ιμπεριαλιστικό «σοκ και δέος» των Αμερικάνων;

*

Σαν σήμερα συμπληρώνονται 5 χρόνια από τη λήξη των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών κατά της Γιουγκοσλαβίας. Τι έκανε η ΕΕ εκείνες τις 78 μέρες, που κράτησε η ΝΑΤΟική θηριωδία;

α) Οι 11 από τις τότε 15 χώρες της ΕΕ υπέγραψαν το ΝΑΤΟικό διάταγμα έναρξης των αεροπορικών επιδρομών του ΝΑΤΟ, καθώς οι χώρες αυτές, ταυτόχρονα με την ιδιότητα του κράτους - μέλους της ΕΕ, είναι και κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ.

β) Οι «15» πήραν ομόφωνη απόφαση στήριξης του ΝΑΤΟ, στη Σύνοδο Κορυφής του Βερολίνου στις 24/3/1999, ανήμερα της ΝΑΤΟικής επίθεσης.

γ) Οι «15» αποφάσισαν ομόφωνα την κήρυξη του ανθρωποκτόνου εμπάργκο κατά της Γιουγκοσλαβίας.

δ) Οι «15» ήταν αυτοί πρώτοι - από το Δεκέμβρη του '91, με την αναγνώριση της Σλοβενίας και της Κροατίας - που διέλυαν τη Γιουγκοσλαβία. Ηταν τότε που άναβαν το φιτίλι του πολέμου και των εθνικιστικών ερίδων στην περιοχή, για να οδηγήσουν τα Βαλκάνια στον 21ο αιώνα μέσα από τους σπαρμένους με βόμβες δρόμους της «νέας τάξης».

*

Σ' αυτό το θησαυροφυλάκιο της ιστορικής μνήμης έχουν, επίσης, βρει τη θέση που τους αξίζουν οι δηλώσεις των Ευρωπαίων ηγετών σχετικά με τον πόλεμο. Δηλώσεις, όπως εκείνες του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, του «πράσινου» και «οικολόγου» Φίσερ, που υποστήριξε, με ανυπόκριτο θράσος και μεταλλαγμένη αυθάδεια, ότι το ΝΑΤΟ «δεν έκανε πόλεμο, αλλά αντίσταση» στη Γιουγκοσλαβία!

*

Ολη η ανθρωπότητα, παράλληλα, θα θυμάται τον Σρέντερ ως τον Γερμανό Καγκελάριο, που επί των ημερών του ξαναβγήκαν τα γερμανικά στρατεύματα έξω από τα σύνορα της χώρας του, για πρώτη φορά από το τέλος του Β` Παγκόσμιου Πολέμου.

*

Οι φιγούρες του Μπλερ και του Σιράκ να στέλνουν τα αεροπλάνα τους δίπλα στα αμερικάνικα βομβαρδιστικά και να συναγωνίζονται σε αγριότητα την Ολμπράιτ, θα παραμείνουν πιστές αποδείξεις ενός ιμπεριαλισμού made in Europe.

*

Οσο για την «κεντροαριστερά» της ΕΕ, έχει την «τιμή» να προσωποποιεί την άλλη μέγιστη αλήθεια: Οτι αυτός ο βρώμικος πόλεμος διεξήχθη, με τη συμμορία του εγκλήματος να έχει στήσει το λημέρια της στο Αβιάνο της τότε «κεντροαριστερής» Ιταλίας του Ντ' Αλέμα...

(συνεχίζεται...)


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ