Συνέντευξη Τύπου του Αλβάρο ντε Σότο στη Θεσσαλονίκη
Συνεχίζει τις πιέσεις σε βάρος του κυπριακού λαού ο Αλβάρο ντε Σότο, αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ και ειδικός σύμβουλος για το Κυπριακό. Ο ίδιος και τα αφεντικά του δεν έχουν χωνέψει ακόμη το ΟΧΙ των Ελληνοκυπρίων και τώρα «αθώες περιστερές» ψάχνουν, λέει, να καταλάβουν γιατί απέρριψαν το άδικο σχέδιο που ήθελαν να τους επιβάλουν.
Καθ' οδόν για το Αγιον Ορος, χτες το μεσημέρι, έδωσε συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη και το απόγευμα μίλησε σε εκδήλωση του Αμερικάνικου Κολεγίου «Ανατόλια». Εν αναμονή της έκθεσης με τα συμπεράσματα για το Κυπριακό και τα δημοψηφίσματα που θα παραδώσει στις επόμενες 1-2 βδομάδες στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο ΓΓ του ΟΗΕ, ο Αλβάρο Ντε Σότο επιχείρησε να δώσει μια πρώτη γεύση της κατά τα άλλα «δίκαιης», «αντικειμενικής» και «αναλυτικής» έκθεσης. Ετσι, αφού επανέλαβε πολλές φορές πως δεν έχουν κατανοήσει την απόφαση του ελληνοκυπριακού λαού στο δημοψήφισμα, εξέφρασε την «ελπίδα με την πάροδο του χρόνου να αλλάξει άποψη» και τον κάλεσε να σκεφτεί το σχέδιο και το τι πραγματικά θέλει για το μέλλον του νησιού. Πρόσθεσε πως: «Είναι πρώιμο να πούμε αν θα αλλάξει το σχέδιο, όμως από τη στιγμή που το δέχτηκε η τουρκοκυπριακή πλευρά, πιστεύω ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ θα επανέλθει».
Αναφερόμενος στη στάση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσου Παπαδόπουλου, δήλωσε πως δεν περίμενε αρνητική απάντηση. «Ο κ. Ντενκτάς μας έχει πει εδώ και καιρό τη γνώμη του για το σχέδιο. Μέχρι τις 7 Απριλίου πιστεύαμε ότι ο κ. Παπαδόπουλος θα συμφωνούσε», τόνισε και επισήμανε ότι «τα Ηνωμένα Εθνη δε συμφωνούν με την ανάλυση που έκανε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος για το σχέδιο και δε στηρίζουν τις θέσεις του».
Απαντώντας σε ερώτηση για το αν τα Ηνωμένα Εθνη θα υποβοηθήσουν ενδεχόμενη αναγνώριση του ψευδοκράτους είπε ότι με το δημοψήφισμα οι Τουρκοκύπριοι ψήφισαν «ναι» στην επανένωση του νησιού και «όχι» στη διχοτόμησή του. Παράλληλα, άφησε αιχμές για τις επιδιώξεις της ελληνοκυπριακής πλευράς. Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι εδώ και 25 χρόνια το Συμβούλιο Ασφαλείας υποστηρίζει τη δημιουργία διζωνικού, δικοινοτικού ομοσπονδιακού κράτους, και αναρωτήθηκε αν αυτό «είναι πραγματικά αυτό που θέλουν στο νησί. Αυτό περιμένουμε να το δείξει η αξιολόγηση».
Εξάλλου, ο Αλβάρο Ντε Σότο είπε πως από την κατανόηση των λόγων που οι λαοί αποφάσισαν όπως αποφάσισαν, θα εξαρτηθεί «αν μπορέσει να επιβιώσει οποιοδήποτε σχέδιο έρθει αργότερα».
Αναφερόμενος στις δυνάμεις ασφαλείας του ΟΗΕ στο Νησί είπε ότι σύντομα ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού θα παρουσιάσει μια έκθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας, με την οποία θα ζητάει την παραμονή τους στην Κύπρο για άλλους 6 μήνες και την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητάς τους στο νησί.
Τέλος, εξήρε τη στάση του Ελληνα πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, ο οποίος «βοήθησε σε όλη τη διαδικασία και συνεργάστηκε με όλες τις πλευρές για να δοθεί λύση στο πρόβλημα».