Παρασκευή 28 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-- Δύο άνθρωποι καταδικάστηκαν για «συμμετοχή σε ισλαμική οργάνωση», ενώ 19 απελευθερώθηκαν στη δίκη που διεξάχθηκε σε δικαστήριο κρατικής ασφαλείας (DGMs) για το διπλό μακελειό του Νοέμβρη του 2003 στην Κωνσταντινούπολη. Το «κλου» της δίκης είναι ότι ουδείς αποδείχτηκε ότι σχετιζόταν με τις επιθέσεις (!). Στο μεταξύ, το κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο (TRT) ανακοίνωσε χτες ότι «σύντομα» αρχίζει εκπομπές στα κουρδικά, στο πλαίσιο των «μεταρρυθμίσεων με ευρωπαϊκό προσανατολισμό», παρά τη μη αναγνώριση των τουλάχιστον 12 εκατ. Κούρδων ως μειονότητα.

ΟΚΛΑΧΟΜΑ.-- Ενοχος για 161 δολοφονίες κρίθηκε από δικαστήριο της μικρής πόλης Μακάλιστερ ο Τέρι Νίκολς, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για συνέργεια -με τον Τίμοθι ΜακΒέι- στη βομβιστική επίθεση εναντίον ομοσπονδιακού κτιρίου στην Οκλαχόμα Σίτι των ΗΠΑ το 1995. Η εισαγγελία ζητά να του επιβληθεί η ποινή του θανάτου. Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί την Τρίτη. Ο Νίκολς εκτίει ήδη ποινή ισόβιας κάθειρξης για τους θανάτους των υπόλοιπων επτά θυμάτων, ποινή που του επιβλήθηκε από ομοσπονδιακό δικαστήριο το 1997.

ΤΟΚΙΟ.-- Νέο αντιμεταναστευτικό νομοσχέδιο ενέκρινε χτες το ιαπωνικό Κοινοβούλιο. Μεταξύ άλλων αυξάνεται το πρόστιμο για όσους συλλαμβάνονται χωρίς νόμιμη άδεια εργασίας σε 26.700 (από 2.670!) δολάρια και απαγόρευση εισόδου στην Ιαπωνία για 10 χρόνια, από πέντε.

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ.-- Δύο σακούλες με εκρηκτικά εντοπίστηκαν από τη σλοβακική αστυνομία στην Μπρατισλάβα, κοντά στο κτίριο όπου θα πραγματοποιηθεί σήμερα η διάσκεψη 300 κοινοβουλευτικών από τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ.

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ.-- Το δανικό Κοινοβούλιο υπερψήφισε χτες συμφωνία που επιτρέπει στις ΗΠΑ να αναβαθμίσουν το ραντάρ στη στρατιωτική βάση Θουλ (Γροιλανδία) προκειμένου να το εντάξει στην αντι-πυραυλική της άμυνα.

ΜΟΣΧΑ.-- Το ορυχείο Yeniseiskaya στην περιοχή της Χακασίας (Σιβηρία), στο οποίο 156 εργάτες πραγματοποιούν απεργία πείνας εδώ και σχεδόν 2 εβδομάδες απαιτώντας την καταβολή δεδουλευμένων (270.000 δολάρια), θα πωληθεί προκειμένου να πληρωθούν οι εργάτες, ανακοίνωσε χτες αξιωματούχος του Κρεμλίνου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ