Associated Press |
Διαρκείς οι «αποκαλύψεις» της φρίκης στο Αμπού Γκράιμπ |
Πολύ κοντά στην επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός βρίσκονταν χτες βράδυ ο σιίτης ηγέτης Μουκτάντα Σαντρ και οι αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις, μετά από τις εντατικές διαβουλεύσεις και παρεμβάσεις της σιιτικής θρησκευτικής ηγεσίας. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, μετά από την παρέμβαση του ίδιου του Μεγάλου Αγιατολάχ Αλί Σιστάνι, ο Σαντρ πείστηκε να απομακρύνει από τις ιερές πόλεις Νατζάφ, Κούφα, και Καρμπάλα όσους μαχητές του δεν κατοικούν σε αυτές, και να σταματήσει τις μάχες.
Επίσης, ο νεαρός σιίτης ηγέτης φέρεται να αποδέχτηκε να συζητήσει με τη θρησκευτική και την πολιτική σιιτική ηγεσία το μέλλον και το ρόλο της πολιτοφυλακής του, του «στρατού του Μεχντί», αλλά και το αν θα πρέπει να παραδοθεί στις κατοχικές δυνάμεις ο ίδιος, αφού τον κατηγορούν για το φόνο ενός άλλου σιίτη κληρικού. Στενοί συνεργάτες του αλ Σιστάνι υποστήριζαν ότι η παρέμβαση αυτή κρίθηκε απαραίτητη καθώς «ήταν εμφανές ότι οι αμερικανικές δυνάμεις ετοιμάζονταν για ολοκληρωτική επίθεση κατά των σιιτικών ιερών πόλεων και αυτό θα σηματοδοτούσε την ανάγκη αντίστασης και από τις άλλες σιιτικές πολιτοφυλακές, κάτι που σημαίνει απίστευτη αιματοχυσία».
Με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες, τόσο οι ένοπλοι του Σαντρ όσο και οι αμερικανικές δυνάμεις καλούνται να εγκαταλείψουν το εσωτερικό των σιιτικών πόλεων, όπου την ευθύνη θα αναλάβει η ιρακινή αστυνομία και οι τοπικές θρησκευτικές αρχές. Η κατοχική αντίδραση, εκ πρώτης, ήταν θετική, αν και αξιωματούχοι υποστήριζαν ότι αμερικανικά στρατεύματα θα παραμείνουν στο πλευρό των Ιρακινών αστυνομικών και μέσα στα κυβερνητικά κτίρια.
Την ίδια στιγμή, στην επαρχία αλ Ανμπάρ σκοτώνονταν 3 Αμερικανοί στρατιώτες, ενώ στο Λονδίνο ο υπουργός Αμυνας ανακοίνωνε την αποστολή 370 επιπλέον Βρετανών στρατιωτών. Ο Τζεφ Χουν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αποσταλούν και νέες ενισχύσεις αργότερα.
Από την πλευρά του, ο πρώην επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στον Κόλπο απόστρατος στρατηγός, Αντονι Ζίνι, προειδοποίησε ότι «οι ΗΠΑ θα πληρώσουν εξαιρετικά βαρύ τίμημα για τα βασανιστήρια και τους εξευτελισμούς των Ιρακινών κρατουμένων». Ο Ζίνι τόνισε ότι οι φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν ήταν «πολιτισμικά αποτροπιαστικές για τους μουσουλμάνους όλου του κόσμου: δε θα μπορούσαμε να κάνουμε τίποτε χειρότερο σε αυτόν τον πολιτισμό, καλύτερα να δείχναμε εκτελέσεις» κατέληξε. Και συμπλήρωσε ότι η αμερικανική πολιτική ηγεσία φέρει τεράστιες ευθύνες γιατί δεν «είχε εκτιμήσει ορθά την εισβολή, δεν είχε αξιόπιστο σχέδιο για την επόμενη ημέρα και αποξένωσε τη διεθνή κοινότητα».