Παρασκευή 28 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέος γύρος για τον «απεγκλωβισμό»

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Ενα «τροποποιημένο» σχέδιο «απεγκλωβισμού» από τη Λωρίδα της Γάζας κατέθεσε, χθες, προς συζήτηση στο ισραηλινό Υπουργικό Συμβούλιο ο Αριέλ Σαρόν. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, στο νέο σχέδιο προβλέπεται σταδιακή και αργή αποχώρηση του ισραηλινού στρατού, με έγκριση ανά φάση της διαδικασίας. Αρχικά, εγκρίνεται αποχώρηση μόνον από 3 εποικισμούς, που δε φιλοξενούν περισσότερους από 1.000 εποίκους.

Η νέα «εκδοχή» του σχεδίου φέρεται να «έπεισε» ορισμένους υπουργούς, που είχαν διαφωνήσει με το σχέδιο λίγες βδομάδες νωρίτερα. Αντίθετα, ένα από τα ακροδεξιά συγκυβερνώντα κόμματα που υποστηρίζει τους εποίκους επέμεινε ότι χρειάζονται και άλλες τροποποιήσεις. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και ανάλογα με την έκβασή τους, ο Σαρόν θα κρίνει αν την Κυριακή θα θέσει το σχέδιο προς ψήφιση στο Υπουργικό Συμβούλιο. Εντούτοις, οι αλλαγές που έγιναν δεν ενθουσιάζουν την αντιπολίτευση και τις φιλειρηνικές οργανώσεις, που ζητούν ολική και άνευ όρων αποχώρηση από τη Λωρίδα της Γάζας.

Σύλληψη Βρετανού δημοσιογράφου για τον Βανούνου

Εντός των επομένων ημερών, θα αφεθεί ελεύθερος ο Βρετανός δημοσιογράφος Πίτερ Χούναμ, που συνελήφθη από τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες πριν από μερικά 24ωρα. Ο Χούναμ είναι ο δημοσιογράφος που πήρε την επίμαχη συνέντευξη από τον Βανούνου, που δημοσιεύτηκε το 1986 στη «Σάντεϊ Τάιμς» και αποδείκνυε ότι το Ισραήλ διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο. Σ' αυτήν τη συνέντευξη στηρίχτηκε και η 18χρονη κάθειρξη του Βανούνου, που απελευθερώθηκε πριν από λίγες μέρες.

Ο Χούναμ, που βρίσκεται στο Ισραήλ για να φτιάξει ένα σχετικό ντοκιμαντέρ για το BBC, συνελήφθη και ανακρίθηκε από τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες, που έψαξαν και όλα του τα πράγματα, επειδή θεωρήθηκε ότι είχε επιπλέον στοιχεία, ανάλογα με όσα είχε αποκαλύψει το 1986 ο Βανούνου. Στο θέμα παρενέβη και η βρετανική πρεσβεία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ