Τρίτη 25 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Πιέσεις Αγγλων

...«πείσματα» της κατοχικής ηγεσίας

Σκληρή γλώσσα για το «όχι» των Ελληνοκυπρίων στο «σχέδιο Ανάν» χρησιμοποίησε για άλλη μια φορά ο πρώην Ειδικός Αντιπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό Ντέιβιντ Χάνεϊ. Εκανε δε λόγο και για συνέπειες που τώρα πρέπει να υποστεί η Κυπριακή Δημοκρατία. Την ίδια στιγμή η ψευδοκυβέρνηση των κατεχομένων παίρνει μέτρα κατά των Ελληνοκυπρίων που επιθυμούν να περάσουν την «πράσινη γραμμή».

Ο Χάνεϊ, μιλώντας σε Υποεπιτροπή της Επιτροπής για την Ευρωπαϊκή Ενωση, της Βουλής των Λόρδων, χαρακτήρισε «θλιβερό» το αρνητικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 24ης Απριλίου που δεν εξυπηρετεί κανένα και λιγότερο τους Ελληνοκυπρίους. «Ασφαλώς η απόφαση ήταν δική τους αλλά θα πρέπει να δεχτούν και τις συνέπειες, ότι αψήφησαν την ΕΕ, το ΓΓ και το Συμβούλιο Ασφαλείας», είπε ο Χάνεϊ και συνέχισε: «Τώρα πρέπει να αναλογιστούν το πώς θα μπορέσουν να επιτύχουν τους στόχους τους χωρίς τη βοήθεια των πιο πάνω... Νομίζουν ότι μπορούν να απορρίπτουν το σχέδιο και να συνεχίζουν να έχουν την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας για μια διευθέτηση με τους δικούς τους όρους; Νομίζω ότι αυτό δε θα συμβεί και δεν πρέπει να συμβεί».

Πάντως απαντώντας σε ερώτηση για αναγνώριση του ψευδοκράτους, ο Χάνεϊ είπε ότι «κάτι τέτοιο μάλλον περιπλέκει τα προβλήματα και μπορεί να οδηγήσει σε μια κατάσταση από την οποία δε θα μπορεί να βγει κανείς εύκολα. Μια προσέγγιση που θα οδηγούσε σε αναγνώριση θα εξυπηρετούσε τον Ραούφ Ντενκτάς που πάντοτε δήλωνε ότι η αναγνώριση θα έλυνε όλα τα προβλήματα, μια πολιτική που απερρίφθη από το τουρκοκυπριακό σώμα και από την τουρκική κυβέρνηση». Υποστήριξε ότι η ορθή οδός είναι εκείνη της γενναιόδωρης οικονομικής υποστήριξης των Τουρκοκυπρίων.

Την ίδια ώρα οι κατοχικές αρχές ήραν την επίδειξη διαβατηρίων στα οδοφράγματα για τους Ευρωπαίους πολίτες, εξαιρώντας από αυτή την απόφαση τους Ελληνοκυπρίους. Εμμένουν δηλαδή όσοι Ελληνοκύπριοι επιθυμούν να μεταβούν στα κατεχόμενα να επιδεικνύουν το διαβατήριό τους, και όχι απλά την αστυνομική τους ταυτότητα, όπως γίνεται με τους υπηκόους των άλλων κρατών - μελών της ΕΕ. Ο ίδιος ο «πρωθυπουργός» των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δήλωσε ότι η απόφαση για επίδειξη μόνο ταυτότητας δεν ισχύει για τους Ελληνοκύπριους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το λεγόμενο Υπουργικό Συμβούλιο είχε αποφασίσει κατάργηση της επίδειξης διαβατηρίων για όλους, αλλά παρενέβη ο κατοχικός στρατός, στον οποίο υπάγεται η λεγόμενη αστυνομία στα κατεχόμενα και επέβαλε συνέχιση της πρακτικής της επίδειξης διαβατηρίων από τους πολίτες των ελεύθερων περιοχών.

Ο Κύπριος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε πως το θέμα της επίδειξης ή μη διαβατηρίων από Ελληνοκυπρίους για μετάβαση στα κατεχόμενα, αποδεικνύει ότι ο Ταλάτ δείχνει ανειλικρίνεια, αδυναμία να αντισταθεί σε δυνάμεις που επιθυμούν τη διατήρηση του διαχωρισμού και προσπάθεια εκμετάλλευσης των όσων προσφέρει η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Ο πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δ. Χριστόφιας κάλεσε την ΕΕ να πάρει θέση επί του θέματος. Σημειωτέον ότι το κατοχικό καθεστώς δεν επέτρεψε τη μετάβαση του Επιτρόπου της ΕΕ, Μάρκου Κυπριανού, στα κατεχόμενα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Αμερικανοκίνητη» αδιαλλαξία από τον Ταλάτ(2005-05-07 00:00:00.0)
Στην Αθήνα ο Κύπριος Πρόεδρος(2005-01-25 00:00:00.0)
Δε θα συναντηθεί με τον Ταλάτ ο Κύπριος Πρόεδρος(2004-08-10 00:00:00.0)
Με ΕΕ ξανά για Ανάν(2004-05-14 00:00:00.0)
Αντιδράσεις από Τουρκοκύπριους(2004-04-09 00:00:00.0)
«Μη σοβαρές» θεωρούνται οι δηλώσεις Ερντογάν(2003-05-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ