Τρίτη 25 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Βοήθεια» 10 εκατ. δολ. στους μακελάρηδες του Ιράκ!
  • Ο Κ. Καραμανλής παραδέχτηκε ότι η Ελλάδα διαθέτει 10 εκατ. δολάρια στις αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις
  • Ετοιμος και για αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων υπό την «ομπρέλα» του ΝΑΤΟ ή του ΟΗΕ!

Πάνω από 10 εκατομμύρια δολάρια έχει διαθέσει ή πρόκειται να το κάνει στο άμεσο μέλλον η ελληνική κυβέρνηση στις αμερικανικές δυνάμεις κατοχής στο Ιράκ, «συνδράμοντας» στη σφαγή και το ματοκύλισμα του ιρακινού λαού. Ταυτόχρονα, άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι βούληση της κυβέρνησης είναι να συμμετάσχει και με αποστολή στρατευμάτων στην «ανοικοδόμηση του Ιράκ», αν εξασφαλιστεί ομπρέλα του ΟΗΕ ή ακόμα και του ΝΑΤΟ, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η συμμετοχή της κυβέρνησης στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» και ειδικότερα στο Ιράκ ήταν, παρά τα αντιθέτως λεγόμενα, το βασικό αίτημα που έθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στο πρόσφατο ταξίδι του Κ. Καραμανλή στο Λευκό Οίκο.

Αυτό άλλωστε ήταν και ένα από τα βασικά ερωτήματα που έθεταν ξανά και ξανά τα «στρατευμένα» αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα στον Κ. Καραμανλή, στη διάρκεια των συνεντεύξεων που έδωσε ευρισκόμενος στις ΗΠΑ. Σε μία τέτοια συνέντευξή του στο CNN ο Κ. Καραμανλής ερωτηθείς για τη θέση της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τη μεταβίβαση της εξουσίας στο Ιράκ στις 30 Ιούνη και εάν συζήτησε το θέμα με τον πρόεδρο Μπους, απάντησε: «Πράγματι, το συζητήσαμε. Η Ελλάδα υποστηρίζει σθεναρά την τήρηση του χρονοδιαγράμματος μεταβίβασης της εξουσίας, κάθε προσπάθεια εκδημοκρατισμού και εξομάλυνσης του Ιράκ και συμμετέχει ενεργά στην προσπάθεια ανοικοδόμησης του Ιράκ, αφού έχει ήδη διαθέσει ή προορίζει προς διάθεση περίπου 10 εκατ. δολ. για το Ιράκ»!

Στην επόμενη ερώτηση αν η κυβέρνηση είναι έτοιμη να υποστηρίξει την άμεση εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Ιράκ, κατά τον ίδιο τρόπο που αυτό δρα στο Αφγανιστάν, ο Ελληνας πρωθυπουργός, εξέφρασε τη βούλησή του για παρόμοια συμμετοχή, αρκεί να υπάρχει «κάλυψη» από τον ΟΗΕ. Είπε συγκεκριμένα: «Θέλουμε να δούμε την ταχύτερη δυνατή διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας, του εκδημοκρατισμού και της ανοικοδόμησης του Ιράκ (σ.σ. αυτό λένε ότι θέλουν και οι ΗΠΑ). Αυτό -συνέχισε- που εμείς πάνω απ' όλα υποστηρίζουμε, είναι κάθε προσπάθεια, που θα καταβάλλεται εφεξής, να εντάσσεται όσο περισσότερο γίνεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Τώρα, εφόσον γίνει αυτό, είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε τα επόμενα βήματα».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν οι απαντήσεις που έδωσε ο Κ. Καραμανλής στον τηλεοπτικό σταθμό PBS, επιβεβαιώνοντας ότι η πολιτική του είναι συνέχεια της -αμερικανόδουλης- πολιτικής της κυβέρνησης Σημίτη. Στην ερώτηση αν θα αλλάξει η πολιτική της Ελλάδας στο Ιράκ, τώρα που είναι η ΝΔ στην εξουσία και αν έδωσε κάποιο μήνυμα στον πρόεδρο Μπους επ' αυτού, ο Κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι «τουλάχιστον στην εξωτερική πολιτική έχουμε πετύχει να μην υπάρχουν ισχυρές κομματικές συγκρούσεις. Βασικά στην εξωτερική πολιτική ακολουθούμε μια κοινή στρατηγική. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν έχουμε μικρές διαφωνίες σε θέματα τακτικής, αλλά ουσιαστικά έχουμε την ίδια βασική αντίληψη, που δεν έχει αλλάξει και στο θέμα του Ιράκ».

Περιγράφοντας τη θέση της κυβέρνησης για το Ιράκ επανέλαβε ότι υποστηρίζει τη διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας στον ιρακινό λαό, προσθέτοντας ότι «και βέβαια όλοι συμμεριζόμαστε το βάρος και συμμετέχουμε στην ευθύνη συμβολής στην ανοικοδόμηση του Ιράκ. Κατά την άποψή μας το καλύτερο σενάριο θα ήταν αυτό να γίνει υπό την αιγίδα, την ομπρέλα του ΟΗΕ γιατί έτσι θα δοθεί η μέγιστη νομιμοποίηση αυτής της διαδικασίας».

Επίσης σε άρθρο της εφημερίδας «Ουάσιγκτον Τάιμς» αναφέρεται ότι στη συνάντηση Καραμανλή - Μπους στο Λευκό Οίκο οι δυο ηγέτες συζήτησαν για τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, το Μεσανατολικό και το Ιράκ, για το οποίο επισημαίνεται ότι ο Κ. Καραμανλής δήλωσε πως η Ελλάδα υποστηρίζει και θα συμμετάσχει ενεργά στις διεθνείς προσπάθειες για την ταχεία μετάβαση σε ένα δημοκρατικό Ιράκ.

Μίλερ: Εξαιρετική εντύπωση

Εξαιρετικά επιτυχημένη χαρακτήρισε την επίσκεψη του Κ. Καραμανλή στο Λευκό Οίκο ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, ο οποίος άλλωστε ήταν η «σκιά» του στην αμερικανική πρωτεύουσα. Ο Τ. Μίλερ απαντώντας σε ερώτηση της ΕΤ3 για τα αποτελέσματα της επίσκεψης Καραμανλή στην Ουάσιγκτον, τόνισε: «Ηταν μια εξαιρετική επίσκεψη. Είχα την τύχη να είμαι παρών στις βασικές συναντήσεις που είχε ο κ. Καραμανλής με τον πρόεδρο Μπους, τον υπουργό Εξωτερικών Πάουελ, με τη σύμβουλο για θέματα εθνικής ασφάλειας κα Ράις, καθώς και στην ξεχωριστή συνάντηση με τον αντιπρόεδρο κ. Τσέινι. Και μπορώ να σας πω ότι οι συναντήσεις αυτές ήταν επιτυχημένες, καλύπτοντας μεγάλο αριθμό θεμάτων. Πιστεύω ότι ο πρωθυπουργός στην πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον προκάλεσε κατά γενική ομολογία εξαιρετική εντύπωση»...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ