Τρίτη 25 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΚΚΙ
Ενταση και συλλήψεις μετά τη δικαστική απόφαση

Ενταση, επεισόδια, συλλήψεις και ανταλλαγή μηνύσεων συνέθεσαν το σκηνικό των απαράδεκτων γεγονότων που έλαβαν χώρα χτες στα γραφεία του ΔΗΚΚΙ. Αφορμή για τα δυσάρεστα αυτά γεγονότα αποτέλεσε η άρνηση στελεχών που πρόσκεινται στον Δ. Τσοβόλα να παραδώσουν το κόμμα σε μέλη της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΚΙ, οι οποίοι έχοντας στα χέρια τους τη δικαστική απόφαση του Αρείου Πάγου που ορίζει πως παρανόμως ο πρώην πρόεδρος του προχώρησε στην ανακοίνωση διάλυσης του ΔΗΚΚΙ, απαίτησαν να τους παραδοθούν τα γραφεία και το αρχείο του κόμματος.

Πάντως η χτεσινή μέρα έληξε με τις δυο πλευρές να αποσύρουν τις μηνύσεις και τελικά να αφήνονται ελεύθεροι οι έξι συλληφθέντες, οι οποίοι οδηγήθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα των Εξαρχείων μετά από μήνυση που κατέθεσε σε βάρος τους ο πρώην υπεύθυνος του πολιτικού γραφείου του Δ. Τσοβόλα, Θ. Γαϊτανάς.

Συγκεκριμένα, μετά από μήνυση που κατέθεσε ο Θ. Γαϊτανάς για «διατάραξη εργασιακής ειρήνης», συνελλήφθησαν από την αστυνομία οι: Ν. Μπουζάκης, Ηλ. Νικολόπουλος, Π. Μαντάς, Δ. Ψαράς, Αντ. Ναξάκης και Χρ. Φαρμάκης. Τα παραπάνω στελέχη του ΔΗΚΚΙ, επιχειρώντας να εφαρμόσουν την απόφαση του δικαστηρίου, βρέθηκαν στη 1 μ.μ. στα γραφεία του κόμματος στη Χαλκοκονδύλη και ήρθαν αντιμέτωποι με την καθολική άρνηση του Θ. Γαϊτανά να προχωρήσει σε οποιαδήποτε παραχώρηση ντοκουμέντων του κόμματος. Ακολούθησε ένταση και λίγο αργότερα σε εκδήλωση πρωτοφανούς κρατικής ανάμειξης στα εσωτερικά ενός κόμματος, αστυνομικοί εισέβαλαν στα γραφεία και προχώρησαν σε συλλήψεις.

Ακολούθησε η μεταφορά των στελεχών του ΔΗΚΚΙ στο Αστυνομικό Τμήμα, όπου και αυτοί με τη σειρά τους υπέβαλαν μήνυση στους Δ. Τσοβόλα, Θ. Γαϊτανά, Γ. Σπαή, υπεύθυνο οικονομικών και Μ. Πασακυριάκου, υπεύθυνη του Γραφείου Τύπου, «για παρεμπόδιση αυτών των ανθρώπων ως προς την ομαλή λειτουργία του ΔΗΚΚΙ, παραβλέποντας τη δικαστική απόφαση και παράλληλα γιατί το Γραφείο Τύπου έστελνε ανυπόγραφα "Φαξ" στο ΜΜΕ και ενημέρωνε ότι έχει ανασταλεί η λειτουργία του κόμματος».

Των θλιβερών γεγονότων είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του μελών του κόμματος που διαφωνούν με την απόφαση για διάλυση του κόμματος, του ευρωψηφοδελτίου με τίτλο «Δημοκρατικό Κοινωνικό Κίνημα - Δημοκρατική Εναλλακτική Κίνηση», και την κατάθεση αυτού στον Αρειο Πάγο προκειμένου το κόμμα να κατέλθει στις ευρωεκλογές.

Μετά τη δημοσιοποίηση του ευρωψηφοδελτίου, ήρθε λοιπόν η ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του ΔΗΚΚΙ σχετικά με τη συμμετοχή ή μη στις ερχόμενες εκλογές, στην οποία αναφέρεται ότι το κόμμα, «ως πολιτικός φορέας δεν έκανε καμία δήλωση στον Αρειο Πάγο για συμμετοχή στις ερχόμενες ευρωεκλογές», η οποία και πυροδότησε την ατμόσφαιρα. Μάλιστα, στη συγκεκριμένη ανακοίνωση αναφερόταν ότι «τα όσα διοχετεύονται από κάποιους και τα όσα αναμεταδίδονται από κάποια ΜΜΕ, ότι δήθεν το ΔΗΚΚΙ κατέρχεται στις ευρωεκλογές, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Από την πλευρά του ο Δ. Τσοβόλας δήλωσε ότι τα συγκεκριμένα στελέχη του ΔΗΚΚΙ «έχουν προβεί σε σωρεία ποινικών αδικημάτων» και προχωρούν στις συγκεκριμένες κινήσεις γιατί αποσκοπούν «στα χρήματα της επιδότησης» που όπως είπε «είναι χρήματα του ελληνικού λαού».

Για τη σύλληψη των στελεχών του ΔΗΚΚΙ εξέδωσε ανακοίνωση και το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, στην οποία τονίζεται: «Η σύλληψη στελεχών του ΔΗΚΚΙ αποτελεί γεγονός απαράδεκτο, εκδήλωση αυταρχισμού και πρωτοφανούς κρατικής ανάμειξης στα εσωτερικά ενός κόμματος. Το ΚΚΕ καταγγέλλει την αστυνομική ενέργεια, συμπαρίσταται στα στελέχη του ΔΗΚΚΙ και απαιτεί την άμεση απελευθέρωσή τους. Καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της».

Σχετικά ανακοίνωση εξέδωσε και το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ