Χάιδεψε χτες τα αυτιά των Ελληνοκυπρίων, ο αμερικανικός παράγοντας. Στη λογική του «μαστίγιου - καρότου», είπε ότι πριν όντως είχαν λόγους να ανησυχούν για το «σχέδιο Ανάν», αλλά τώρα τους παροτρύνει να χαλαρώσουν, καθότι πλέον βρίσκονται στην αγκαλιά της καλής ΕΕ. Βέβαια, στο παρασκήνιο Αμερικανοί προωθούν ψήφισμα υπέρ της οικονομικής ενίσχυσης της ψευδοκυβέρνησης.
Ο ειδικός συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό Τομ Γουέστον εξέφρασε την ελπίδα ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ θα φέρει στους Ελληνοκύπριους την αίσθηση ασφάλειας που ένιωθαν πως δεν εξασφάλιζαν με το «σχέδιο Ανάν», έτσι ώστε να τους βοηθήσει να συμφωνήσουν σε λύση του προβλήματος.
Ο Αμερικανός αξιωματούχος μιλούσε στην κατοικία του Κύπριου πρέσβη στην Ουάσιγκτον, στην έναρξη του ετήσιου συνεδρίου που διοργανώνουν η Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα, το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού και άλλες οργανώσεις. «Δηλώνετε ότι το "όχι" οφείλεται κυρίως στο θέμα της ασφάλειας, και συμφωνώ» είπε ο Γουέστον, και συνέχισε: «Ελπίζω ότι η ένταξη στην ΕΕ θα δώσει στους Ελληνοκύπριους της αίσθηση της ασφάλειας όπως συνέβη και με τόσες άλλες χώρες μετά τον πόλεμο».
Φυσικά, δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για την απόρριψη του «σχεδίου Ανάν», αλλά ταυτόχρονα εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίτευξη του «άλλου μεγάλου στόχου» που ήταν η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, στον οποίο, όπως επισήμανε, συνέβαλε σημαντικά η Ουάσιγκτον. Δεν παρέλειψε, όμως, να προσθέσει ότι μετά την απόρριψη του σχεδίου η προσπάθεια για λύση καθίσταται πλέον πιο δύσκολη.
Κι ενώ ο Γουέστον έλεγε αυτά, αποκαλύπτεται ότι στην αμερικανική Βουλή προωθείται ψήφισμα που φέρει την αμερικανική κυβέρνηση και την ΕΕ να αναλαμβάνουν μέτρα άρσης της οικονομικής και πολιτικής απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων. Το θέμα δημοσιοποίησε, μιλώντας στο συνέδριο της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα, ο βουλευτής Μάικλ Μπιλιράκης. Προσωρινά το σχέδιο έχει παγώσει στην αρμόδια Υποεπιτροπή της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων.
Την ίδια ώρα, το ψευδοκράτος οδεύει προς πιθανή «κυβερνητική» κρίση. Ο πρόεδρος του «Δημοκρατικού Κόμματος» Σερντάρ Ντενκτάς, αντιπρόεδρος της λεγόμενης κυβέρνησης και λεγόμενος υπουργός Εξωτερικών, δήλωσε εμμέσως ότι επιθυμεί να αποχωρήσει από την κυβέρνηση Ταλάτ. Σε δηλώσεις του χτες το πρωί στην κατεχόμενη Λευκωσία μετά την επιστροφή του από την Αγκυρα, ο Σερντάρ Ντενκτάς είπε ότι είναι αναγκαία η πλειοψηφία στην ψευδοβουλή και ότι το θέμα θα ξεκαθαριστεί τις επόμενες μέρες. Το Δημοκρατικό Κόμμα, είπε, δεν επιμένει να βρίσκεται στην κυβέρνηση. Θυμίζουμε ότι η ψευδοκυβέρνηση έχασε την πλειοψηφία μετά την αποχώρηση δύο «βουλευτών» του Σερντάρ Ντενκτάς.