Παρασκευή 14 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αιματηρή κλιμάκωση

Μπροστά στο ισοπεδωμένο από τον ισραηλινό στρατό κτίριο

Associated Press

Μπροστά στο ισοπεδωμένο από τον ισραηλινό στρατό κτίριο
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΡΑΦΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Βροχή πέφτουν οι πύραυλοι στην ευρύτερη περιοχή της Ράφα, από τα ισραηλινά ελικόπτερα, τα οποία, από χτες το πρωί, πλήττουν σε τακτά χρονικά διαστήματα διάφορους στόχους, υπό τη δικαιολογία των «ύποπτων κινήσεων». Παλαιστινιακές πηγές ανέφεραν, αντίθετα, ότι οι ρουκέτες έπληξαν πλήθος απλών ανθρώπων, όπως και σπίτια, με αποτέλεσμα μέχρι χτες το απόγευμα στη Ράφα να έχουν σκοτωθεί 12 Παλαιστίνιοι και να έχουν τραυματιστεί 40. Παράλληλα, κατεδαφίστηκαν δεκάδες σπίτια, με το πρόσχημα ότι «πρέπει να διευρυνθεί η συνοριακή ζώνη ασφαλείας».

Εκτός από τα πλήγματα από αέρος, ισχυρές δυνάμεις του ισραηλινού στρατού παραμένουν στην ευρύτερη περιοχή της Ράφα, αναζητώντας μέλη των σορών των 5 Ισραηλινών στρατιωτών, που σκοτώθηκαν, νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης, όταν το όχημά τους ανατινάχτηκε από ρουκέτα που εκτόξευσαν Παλαιστίνιοι μαχητές που δήλωσαν μέλη της «Τζιχάντ». Το όχημα ήταν γεμάτο με εκρηκτικά, με αποτέλεσμα η έκρηξη να είναι εξαιρετικά ισχυρή. Ανάλογες έρευνες φέρεται να κάνει και ο αιγυπτιακός στρατός από τη δική του πλευρά των συνόρων.

Αντίθετα, χτες το πρωί οι ισραηλινές δυνάμεις αποχώρησαν από τη συνοικία Ζαϊτούν, της πόλης της Γάζας, όπου παρέμειναν επί, περίπου, δύο 24ωρα. Πίσω τους άφησαν κατεστραμμένα σπίτια, πεσμένους τοίχους και διαλυμένες αυλές. Τις δύο αυτές ημέρες, ο ισραηλινός στρατός σκότωσε στη Ζαϊτούν 16 Παλαιστινίους και τραυμάτισε περισσότερους από 184, όπως ανακοίνωσαν οι νοσοκομειακές αρχές της συνοικίας.

Η κατοχή και η απαγόρευση κυκλοφορίας στην περιοχή έληξε μετά την παράδοση σε Ισραηλινούς στο μεθοριακό φυλάκιο Ερετζ, αργά το βράδυ της Τετάρτης, από Παλαιστινίους και Αιγυπτίους αξιωματούχους των λειψάνων των 6 Ισραηλινών στρατιωτών που σκοτώθηκαν την Τρίτη στη συνοικία. Η πληροφορία είχε κυκλοφορήσει νωρίτερα, όταν οι οργανώσεις «Χαμάς», «Τζιχάντ» και «Ταξιαρχίες του αλ Ακσα» ανακοίνωσαν ότι κατέληξαν σε συμφωνία με τη διαμεσολάβηση Αιγυπτίων αξιωματούχων και αναμένουν την επιστροφή των λειψάνων και Παλαιστινίων μαχητών.

Εκκλήσεις και προειδοποιήσεις

Εκκληση στη διεθνή κοινότητα να παρέμβει άμεσα για να σταματήσουν τα εγκλήματα των Ισραηλινών σε βάρος του παλαιστινιακού λαού, απηύθυνε, χτες, για άλλη μια φορά, ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Γιάσερ Αραφάτ. Ανάλογη έκκληση απηύθυνε στον ΟΗΕ, ο Πρόεδρος του Κινήματος των Αδεσμεύτων και πρωθυπουργός της Μαλαισίας, Αμπντουλάχ Αχμάντ Μπαντάουι, υπογραμμίζοντας ότι «η κατάσταση στην περιοχή είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και απειλεί να ολισθήσει δραματικά προς ευρείας κλίμακας πόλεμο».

Την ίδια ώρα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλούσε τους Αμερικανούς πολίτες που εργάζονται, υπό οποιανδήποτε ιδιότητα στη Γάζα, να την εγκαταλείψουν άμεσα. Αντίθετα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέλεξε τη χτεσινή ημέρα για να αναγγείλει την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, ύψους 28 εκατομμυρίων ευρώ, για τρόφιμα, νερό και προστασία των ασθενοφόρων, στους Παλαιστινίους της Λωρίδας της Γάζας, της Δ. Οχθης και των καταυλισμών του Λιβάνου. Σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι μισοί Παλαιστίνιοι δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό και τροφή, ενώ το 60% ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζονται σφοδρές μάχες παρά το διαρκές δολοφονικό σφυροκόπημα(2024-02-28 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι ισραηλινές δολοφονικές επιδρομές(2012-06-21 00:00:00.0)
Μέλος της ΟΥΝΕΣΚΟ η Παλαιστίνη(2011-11-01 00:00:00.0)
Το «γνωστό παιχνίδι» κλιμάκωσης(2005-11-01 00:00:00.0)
Στο «κόκκινο» η ένταση(2005-09-27 00:00:00.0)
Ολο και πιο επικίνδυνες οι εξελίξεις(2003-02-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ