Τρίτη 1 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Το «γνωστό παιχνίδι» κλιμάκωσης

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΤΖΕΝΙΝ.--

Εξαιρετικά τεταμένα παραμένουν τα πνεύματα στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη μετά την κλιμάκωση της περασμένης βδομάδας που στοίχισε, συνολικά, τη ζωή σε 9 Παλαιστινίους. Ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στόχευσαν υποτιθέμενες θέσεις της «Τζιχάντ» στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, την περασμένη Πέμπτη, μετά την πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας στη Χαντέρα την Τετάρτη. Το ισραηλινό πυροβολικό παραμένει σε θέση μάχης στα όρια της βόρειας Λωρίδας της Γάζας και το Σάββατο έπληξε εγκαταστάσεις υδροδότησης και ηλεκτροδότησης, χωρίς, όμως, να προκληθούν θύματα.

Την Κυριακή, μετά από ανακοίνωση της «Τζιχάντ» ότι επανέρχεται στη δέσμευσή της για τήρηση της εκεχειρίας «αρκεί ο ισραηλινός στρατός να πάψει τις προκλήσεις», ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις επέδραμαν στην πόλη Καμπάτιγιε, έξω από την Τζενίν. Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων, σκοτώθηκαν 3 Παλαιστίνιοι, οι 2 μαχητές της «Τζιχάντ», με αποτέλεσμα η σχετική ηρεμία να ανατραπεί εν ριπή οφθαλμού. Τα παλαιστινιακά εδάφη παρέμειναν και χτες αποκλεισμένα ενώ ο ισραηλινός στρατός δε σταμάτησε τις διαρκείς επιχειρήσεις «σκούπα» στη Δυτική Οχθη, κατά Παλαιστινίων μαχητών.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, ανοίγοντας χτες τη χειμερινή περίοδο λειτουργίας της Κνέσετ, δήλωνε κατηγορηματικά ότι η ισραηλινή πλευρά έχει αποδείξει «ότι είναι έτοιμη για θυσίες προκειμένου να επιτευχθεί ειρήνη», αλλά δεν πρόκειται να κάτσει σε κανένα τραπέζι διαπραγματεύσεων μέχρις ότου η «η Παλαιστινιακή Αρχή διεξαγάγει έναν πραγματικό πόλεμο κατά της τρομοκρατίας». Ο Σαρόν επανέλαβε ότι η κατασκευή του διαχωριστικού τείχους και των εποικισμών, τόσο στη Δυτική Οχθη όσο και στα κατεχόμενα, από τη Συρία, υψώματα Γκολάν, θα συνεχιστεί και επέκρινε έντονα το Ιράν και τη Συρία ως «χώρες που εκτρέφουν την τρομοκρατία». Κατέληξε ότι «οι τρομοκράτες δε χρειάζονται αφορμές».

Από την πλευρά της, η Παλαιστινιακή Αρχή, με ανακοίνωση, επιβεβαίωνε την τήρηση της εκεχειρίας αλλά προειδοποιούσε τον ισραηλινό στρατό να τερματίσει τις προκλήσεις για να καταστεί εφικτός ο σεβασμός της. Τέλος, ανώνυμες ισραηλινές πηγές επιβεβαίωναν χτες ότι η κυβέρνηση Σαρόν συμφώνησε, τελικά, με το διαμεσολαβητικό Κουαρτέτο (ΗΠΑ - ΕΕ - ΟΗΕ - Ρωσία) να αναπτυχθούν Ευρωπαίοι παρατηρητές στη μεθόριο της Ράφα με την Αίγυπτο στη νότια Λωρίδα της Γάζας, έτσι ώστε να επαναλειτουργήσουν κανονικά τα σύνορα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ