Τρίτη 1 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Ο «καλός ο μύλος»...

Καιροσκοπισμός και υποκρισία πάνε, όπως ο «τέντζερης με το καπάκι», μαζί με τον οπορτουνισμό. Πολλές αποδείξεις έδωσε και το πρόσφατο συνέδριο του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ) στην Αθήνα. Σκοπός αυτού του άρθρου δεν είναι να τα καταγράψει όλα. Απολαύστε, όμως, ένα μικρό, ιδιόμορφο, αλλά πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα:

Προσκαλεσμένος του ΚΕΑ ήταν κι ένα κόμμα από τη Ρωσία. Ο τίτλος του χαρακτηριστικός: «Ρόντινα», που στα ελληνικά σημαίνει «Πατρίδα».

Τι εστί, όμως, αυτό το κόμμα; Οσοι έχουν ασχοληθεί λίγο με τα ρωσικά πολιτικά πράγματα, θα γνωρίζουν πως πρόκειται για ένα κόμμα που εμφανίστηκε στις παραμονές των εκλογών του 2003, με τη στήριξη του Κρεμλίνου, για να «εμβολίσει» το εκλογικό σώμα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), με διάφορα «κοινωνικά» και «πατριωτικά» συνθήματα. Ο στόχος κατασκευής του επετεύχθη! Τότε αυτό το σχήμα συγκέντρωσε το 9%, εκλέγοντας 37 βουλευτές, συρρικνώνοντας την εκλογική βάση του ΚΚΡΟ, από το 24% στο 12,5%.

Τι έγραφε τότε (12/12/2003) η «Αυγή»; Εκανε λόγο για το «εθνικιστικό μπλοκ Πατρίδα (Ρόντινα), που είναι προϊόν του Κρεμλίνου», ενώ χαρακτήριζε τον ηγέτη του σχήματος, Ντ. Ρογκόζιν, ως «υπερεθνικιστή».

Αλήθεια, τι άλλαξε από τότε, πέρα από τη δημιουργία του ΚΕΑ και την ανάγκη του να βάλει «πόδι» και να αποκτήσει «στήριγμα» και στη Ρωσία;

Κι όμως, η «Ρόντινα» από το 2003 έως τα σήμερα δεν έχει στο παραμικρό αλλάξει θέσεις, κι ο ηγέτης της εδραιώθηκε σ' αυτήν τη θέση, προχωρώντας στην «εκπαραθύρωση» από το κόμμα, του άλλου ηγέτη του κόμματος, Σ. Γκλάζιεφ.

Φέτος, η «Ρόντινα» είχε μια διεθνή ...«ατυχία». Ποια; Ενώ η ηγεσία της προωθούσε την ένταξη του κόμματος στη Σοσιαλιστική Διεθνή, στο χώρο δηλαδή συσσώρευσης όλων των σοσιαλδημοκρατών του κόσμου, η πρωτοβουλία της «χαντακώθηκε». Οχι επειδή το κόμμα - «νάνος» του Γκορμπατσόφ, με τον τίτλο «Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Ρωσίας», που είναι ήδη συνδεδεμένο με τη Σοσιαλιστική Διεθνή, έβαλε κάποιο ζήτημα. Αλλά εξαιτίας μιας χοντροκομμένης ενέργειας 19 βουλευτών, η πλειοψηφία των οποίων ανήκε στη «Ρόντινα». Αυτοί οι βουλευτές, στις αρχές του 2005, μαζί με παράγοντες «της ορθοδόξου κοινότητος» της Ρωσίας συνυπέγραψαν επιστολή προς τη Γενική Εισαγγελία της Ρωσίας, ζητώντας να απαγορευτούν «οι θρησκευτικές και εθνικές εβραϊκές ενώσεις, ως εξτρεμιστικές»! Η ενέργεια αυτή προκάλεσε την αγανάκτηση των εβραϊκών οργανώσεων της Ρωσίας, που ζήτησαν από τη Σοσιαλιστική Διεθνή να σταματήσει κάθε επαφή με τη «Ρόντινα». Κάτι που έγινε τον Ιούνη του 2005, παρά τις διαβεβαιώσεις του Ρογκόζιν, πως το κόμμα του «δεν είναι αντισημιτικό», και μάλιστα την ανάκληση της υπογραφής των βουλευτών του κόμματος από την «αμαρτωλή» επιστολή. «Μύλος», δηλαδή, η κατάσταση.

Να που, όμως, ο «καλός ο μύλος», δηλαδή το ΚΕΑ, «όλα τα αλέθει».

Κατά τα άλλα ...«πολύ κλάμα η κυρία»! Ο «οικοδεσπότης» του 1ου συνεδρίου του ΚΕΑ, δηλαδή ο ΣΥΝ, πότε για την Τσετσενία, πότε για τον εθνικισμό, πότε για τη θρησκεία, ακόμα και για τις παρελάσεις ...ρίχνει μπόλικο κλάμα! Ουαί, φαρισαίοι, υποκριτές!!!


Ελισαίος ΒΑΓΕΝΑΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ