Παρασκευή 14 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΙΓΗΡΙΑ
Στρατιωτικά μέτρα

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Επιδεινώνεται δραματικά η κατάσταση στη Νιγηρία, καθώς δε φαίνεται να σταματούν σύντομα οι πολύνεκρες σφαγές και ταραχές που ξεσπούν τις τελευταίες βδομάδες σε περιοχές του βόρειου και κεντρικού τμήματος της χώρας με πρόσχημα τις θρησκευτικές διαφορές των μουσουλμάνων και της μειονότητας των χριστιανών και ανιμιστών. Χτες, σε διάσκεψη μουσουλμανικών οργανισμών υπό την προεδρία του επικεφαλής του Υπατου Συμβουλίου για τη Σαρία στη Νιγηρία, έγινε έκκληση ετοιμότητας για τζιχάντ και τελική αναμέτρηση με τη χριστιανική μειονότητα της χώρας!

Σε ανακοινωθέν της διάσκεψης καλείται επιπλέον ο Νιγηριανός Πρόεδρος Ολουσενγκούν Ομπασάντζο να συγκαλέσει άμεσα εθνική συνδιάσκεψη όλων των θρησκευτικών αρχηγών και των αρμόδιων κρατικών φορέων προκειμένου να αποφασιστεί η τύχη της χώρας: εάν θα συμβιώσουν όλες οι θρησκευτικές κοινότητες, ή θα αποφασιστεί και πώς ο διαχωρισμός και διαμελισμός της Νιγηρίας...

Οι νεκροί από τις προχτεσινές συγκρούσεις άνεργων νεαρών μουσουλμάνων και χριστιανών στους δρόμους του Κάνο ξεπερνούν, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, τους 70, ενώ από χτες στην περιοχή ήδη έχει αναπτυχθεί στρατός και έχει επιβληθεί απαγόρευση της κυκλοφορίας. Οι ταραχές όμως δεν έχουν τερματιστεί. Οι πρόσφυγες της πόλης Κάνο ξεπερνούν τις 22.000 και προστίθενται στους άλλους 27.000 που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους πριν δύο βδομάδες στην πόλη Γέλουα.

Ο Ομπασάντζο επισκέφθηκε χτες καταυλισμό προσφύγων υποσχόμενος γενικώς και αορίστως πως η «κατάσταση θα τεθεί υπό έλεγχο». Επέρριψε τις ευθύνες στους θρησκευτικούς ηγέτες χριστιανών και μουσουλμάνων, που όπως είπε «δεν κάνουν πολλά για να σταματήσουν τη βία». Δεν είπε λέξη για το δικό του μερίδιο ευθύνης, όπως τα μέτρα οικονομικής καταδυνάστευσης του λαού του που έχει λάβει σε συνεννόηση με τα τεράστια οικονομικά συμφέροντα των πετρελαϊκών εταιριών που λύνουν και δένουν στη χώρα του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ