Σάββατο 15 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οχι στα ιδιωτικά αεροδρόμια

Την άμεση ανάκληση του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ), που ανοίγει το δρόμο για την ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών αεροδρομίων, ζητά η «Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση» (ΕΣΚ) και καλεί τους εργαζόμενους σε αποφασιστικό αγώνα αντίστασης και αποτροπής των «καταστροφικών κυβερνητικών σχεδίων».

Σε ανακοίνωση της παράταξης, αναφέρεται ότι μόλις 48 ώρες μετά τις εκλογές αποκαλύφθηκε η ύπαρξη του σχεδίου ΠΔ στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με το οποίο επισημοποιείται, γενικεύεται και επεκτείνεται η «εισβολή της ιδιωτικής πρωτοβουλίας» στην εκμετάλλευση πολιτικών αεροδρομίων και εξειδικεύεται σχετικός νόμος, που επέτρεπε την ίδρυση ιδιωτικών αεροδρομίων με τη θεσμοθέτηση όρων και προϋποθέσεων. «Είναι φανερό, επισημαίνουν οι εκπρόσωποι της ΕΣΚ, ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν ήθελε να χάσει χρόνο για την παράδοση μιας καθαρά κρατικής δραστηριότητας στους ιδιωτικούς κερδοσκόπους, που θα υλοποιηθεί από τη νεοσυγκροτηθείσα κυβέρνηση, πειθήνιο εκτελεστή και αυτή των εντολών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία με το θράσος της επανεκλογής δε διστάζει να προχωρήσει και να γενικεύσει το ολοκληρωτικό ξεπούλημα της ίδιας της χώρας».

Για το διαχωρισμό των αεροδρομίων της χώρας σε κρατικά, νομαρχιακά, δημοτικά, κοινοτικά και ιδιωτικά, όπως προβλέπει το ΠΔ, η ΕΣΚ τονίζει ότι τα «αρπακτικά της ιδιωτικής αδηφαγίας θα επιπέσουν στα μεγάλα και προσοδοφόρα αεροδρόμια, κρατικά θα μείνουν εκείνα που δεν παρουσιάζουν επιχειρηματικό ενδιαφέρον, ενώ θα κλείσουν όσα χαρακτηριστούν νομαρχιακά, δημοτικά ή κοινοτικά, αφού είναι δεδομένη η αδυναμία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να αντεπεξέλθει στις λειτουργικές τους απαιτήσεις. Για το εξειδικευμένο προσωπικό της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), που σήμερα στελεχώνει τα κρατικά αεροδρόμια, στην ανακοίνωση της παράταξης επισημαίνεται ότι θα εμπλακεί σε μεγάλες περιπέτειες, οι οποίες, στην πιο ήπια μορφή τους, θα είναι η βίαιη αλλαγή των εργασιακών τους σχέσεων και των συνθηκών εργασίας, σε συνάρτηση και με τη σχεδιαζόμενη διάλυση της ίδιας της ΥΠΑ.

Η ΕΣΚ - ΥΠΑ καταγγέλλει την υποτελή πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και όσους διακρίνονται για την ΕΟΚο-λαγνεία τους και καλεί τους εργαζόμενους, όχι μόνο να επαγρυπνούν για να προστατεύσουν τα συμφέροντα της χώρας, όπου εντάσσονται και τα δικά τους, αλλά τους προτρέπει να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να ζητήσουν από την Ομοσπονδία Συλλόγων ΥΠΑ (ΟΣΥΠΑ), έστω και την ύστατη στιγμή, ν' αρχίσει αποφασιστικό αγώνα αντίστασης και αποτροπής των κυβερνητικών σχεδίων, με μοναδικό αίτημα: Την άμεση ανάκληση του σχεδίου ΠΔ μαζί με το σχετικό νόμο, καθώς και την άμεση υπαγωγή του υπό κατασκευή αεροδρομίου Σπάτων, στην ενιαία και δημόσια ΥΠΑ. «Κάθε διαφοροποίηση από αυτό το αίτημα, θα βοηθήσει την κυβέρνηση να πραγματοποιήσει τα καταστροφικά της σχέδια», καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΣΚ.

Οσον αφορά το μέλλον της ΥΠΑ, να σημειωθεί ότι ο νέος υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών Χρ. Βερελής βρήκε στα συρτάρια του γραφείου του έτοιμο το σχέδιο διάλυσης της υπηρεσίας, κάτι που επισήμανε ο προκάτοχός του Τ. Μαντέλης, κατά την προχτεσινή τελετή παράδοσης - παραλαβής του υπουργείου, με τη σαφή υπόδειξη να προωθήσει την «αναδιοργάνωση της ΥΠΑ».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ