Σάββατο 15 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δυσάρεστη έκπληξη από τον Στ. Ματθία

Καταφέρθηκε εναντίον της αυτοδιοίκησης των δικαστηρίων, υποστήριξε την ίδρυση περιφερειακών Πρωτοδικείων και ζήτησε τη μείωση των οργανικών θέσεων των δικαστών

Εκπληξη προκάλεσαν στους δικαστικούς και νομικούς κύκλους της χώρας οι θέσεις που ανέπτυξε χτες στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Στ. Ματθίας, σε εκδήλωση για θέματα δικαιοσύνης. Για δεύτερη φορά μέσα σε δύο ημέρες ο πρόεδρος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου προξενεί δυσάρεστη εντύπωση με τις θέσεις του, καθώς στην προχτεσινή διάσκεψη του Αρείου Πάγου για τις γερμανικές αποζημιώσεις, τάχθηκε υπέρ της θέσης του γερμανικού δημοσίου, που επικαλούνταν την αρχή της ετεροδικίας και επομένως δεν μπορεί να κριθούν από τα ελληνικά δικαστήρια.

Ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου εξέφρασε την άποψη ότι επιβάλλεται η σύμπτυξη των 17 Εφετείων και 53 Πρωτοδικείων της χώρας. Ωστόσο, υποστήριξε ότι πρέπει να αποσυμφορηθεί το «υδροκεφαλικό Πρωτοδικείο Αθηνών», όπως χαρακτηριστικά είπε ο ίδιος, με τη σταδιακή δημιουργία δύο ή τριών περιφερειακών Πρωτοδικείων στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Ανέφερε, ακόμη ότι ανάλογη ανάγκη θα ανακύψει σύντομα και για το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης.

Για δεύτερη φορά καταφέρθηκε εναντίον του θεσμού της αυτοδιοίκησης των μεγάλων δικαστηρίων (Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πειραιά κλπ) που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια και θεωρείται κατάκτηση από τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς. (Για πρώτη φορά εκφράστηκε εναντίον αυτού του θεσμού τον περασμένο Φλεβάρη, όταν πραγματοποίησε εθιμοτυπική επίσκεψη στον Αρειο Πάγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλος).

Ο Στ. Ματθίας ισχυρίστηκε ότι το ισχύον σύστημα, με το οποίο οι ίδιοι οι δικαστικοί λειτουργοί εκλέγουν τις διοικήσεις των μεγάλων δικαστηρίων, συνδέεται με ψηφοθηρία, ομαδοποιήσεις, εύνοιες και εξαρτήσεις που καταλήγουν σε ανίερες συμμαχίες! Οι συνδικαλιστικές ενώσεις, συνέχισε ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου, κατευθύνουν τις ψήφους σε ορισμένους υποψήφιους, τους οποίους ακολούθως επιδιώκουν να χειραγωγούν. Και έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει ότι τίθεται σε κίνδυνο η γονιμότητα στο χώρο της δικαιοσύνης, η αξιοπιστία και το κύρος των θεσμικών οργάνων διοίκησής της και η ίδια η ανεξαρτησία της από το θεσμό της αυτοδιοίκησης των δικαστηρίων!

Εκείνο που προξένησε τη μεγαλύτερη έκπληξη είναι η θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου ότι επιβάλλεται όχι αύξηση, αλλά μείωση των οργανικού αριθμού δικαστικών θέσεων, ιδίως στους ανώτερους βαθμούς.

Το σύνθημα «πάρτε κι άλλους δικαστές, είπε ο Στ. Ματθίας, είναι ουτοπικό, παραπλανητικό και καταστροφικό». Η αυξημένη δικαστηριακή κίνηση πρέπει να αντιμετωπιστεί με άλλα μέτρα (οργανωτικά, δικονομικά κλπ.). Επίσης, ζήτησε να απαγορευτεί η απασχόληση των δικαστών σε άσχετα έργα που τους αποσπούν από τα καθήκοντά τους και τους φθείρουν.

Αν η κατάσταση στη δικαιοσύνη δεν αλλάξει σύντομα, κατέληξε ο Στ. Ματθίας, δε θα αρκούν ορισμένα μεταρρυθμιστικά μέτρα, αλλά θα απαιτηθεί ριζική αναμόρφωσή της.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ