Τρίτη 4 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
Με δύναμη από τη ... Λατινική Αμερική!

Μαζικός ήταν ο εργατικός ξεσηκωμός σε κάθε γωνιά της Λατινικής Αμερικής, αποδεικνύοντας ότι ειδικά για την αμερικανική υποήπειρο το ταξικό νόημα της Πρωτομαγιάς είναι επίκαιρο όσο ποτέ.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, δεκάδες λαϊκές οργανώσεις, πολιτικά κόμματα, συνδικάτα αλλά και οργανώσεις ιθαγενών έλαβαν μέρος στις διαδηλώσεις που έγιναν τόσο στην πρωτεύουσα της Αργεντινής, Μπουένος Αϊρες, όσο και στις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις, με κύρια συνθήματα ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης του Νέστορ Κίρσνερ και συνάμα δυναμικές απαιτήσεις για «υγεία, εκπαίδευση, δουλιά για όλους και επίλυση των προβλημάτων όλων των αγωνιζόμενων κλάδων»...

Ογκώδεις διαδηλώσεις στο Σαντιάγκο της Χιλής, στο Ρίο ντε Τζανέιρο και στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας, στο Μέξικο Σίτι και στο Μοντεβιδέο, πρωτεύουσα της Ουρουγουάης. Μία από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις έγινε στην πρωτεύουσα της Κολομβίας, Μπογκοτά, που όμως σημαδεύτηκε από επεισόδια καθώς στην τεράστια μαχητική διαδήλωση των εργαζομένων, των φοιτητών, των μαθητών με συνθήματα κυρίως ενάντια στην πολιτική του Προέδρου, Αλβαρο Ουρίμπε, και αλληλεγγύη στους εργάτες των πετρελαίων που ήδη βρίσκονται σε απεργία από τις 22 του Απρίλη, η αστυνομία και το ειδικό σώμα καταστολής, στο πλαίσιο της «δημοκρατικής ασφάλειας», επιτέθηκαν ενάντια στους διαδηλωτές...

Στη Βενεζουέλα, η οποία δονείται από τον ταξικό πόλεμο που είναι σε εξέλιξη, έγιναν δύο συγκεντρώσεις... Μία που τη διοργάνωσαν αποκλειστικά τα κόμματα της «αντιπολίτευσης» με κύριο σύνθημα «ΟΧΙ στη βία» και με ισχνή συμμετοχή, και μία ακόμη που διοργανώθηκε από το ταξικό συνδικάτο Εθνική Ενωση Εργαζομένων (UNT) και συντάραξε το Καράκας. Με τη συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων, κυρίως εργαζομένων στην πετρελαϊκή βιομηχανία, εκφράστηκε η αλληλεγγύη προς τη διαδικασία της «μπολιβαριανής επανάστασης».

Βολιβιανό πρωτομαγιάτικο γαϊτανάκι

Ορόσημο, χρονικό, η Πρωτομαγιά για τη Βολιβία καθώς σηματοδοτεί την απαρχή του νέου γύρου αγώνα. Οι διαδηλώσεις για την Πρωτομαγιά μετατράπηκαν σε πρόβα τζενεράλε για τη λαϊκή εξέγερση που βρίσκεται καθ' οδόν καθώς οι συνδικαλιστικές και λαϊκές οργανώσεις δήλωσαν ότι η ανακωχή προς την κυβέρνηση Μέσα τελείωσε και κάλεσαν τον κόσμο να βγει για ακόμα μία φορά στους δρόμους απαιτώντας αυτό που του ανήκει, το φυσικό αέριο. Ηδη από χτες, ξεκίνησε και η γενική απεργία, επ' αόριστο.

Δεκάδες διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις με τη συμμετοχή χιλιάδων Αμερικανών και με πληθώρα συνθημάτων, ενάντια στον πόλεμο, στα μικρά πυρηνικά, υπέρ της ελευθερίας και της αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη, έγιναν σε όλη την επικράτεια των Ηνωμένων Πολιτειών με μεγαλύτερες αυτές που έγιναν στην πόλη που σηματοδοτεί τον εργατικό και ταξικό χαρακτήρα της Πρωτομαγιάς, το Σικάγο, αλλά και στη Νέα Υόρκη, στο Σαν Φρανσίσκο, κ.α.

Ομως, η μεγαλύτερη θετική έκπληξη προέρχεται από το βορειότερο αστικό σημείο της αμερικανικής ηπείρου, το Μόντρεαλ, όπου έγινε η μεγαλύτερη πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στην ιστορία της πόλης. Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι πήραν μέρος στη διαδήλωση που έλαβε χώρα στις εργατικές γειτονιές του Μόντρεαλ και συγκέντρωσε όλα τα συνδικάτα της επαρχίας του Κεμπέκ, τα πολιτικά κόμματα της Αριστεράς καθώς και μαθητικές οργανώσεις, ενώ εκφράστηκε με τον πιο εύγλωττο τρόπο η αντίθεσή τους στην αντιλαϊκή τοπική κυβέρνηση του Ζαν Σαρέ, που προωθεί το πρόγραμμα «επαναπροσδιορισμού» του ρόλου του κράτους, το οποίο σημαίνει κατάργηση δημοσίων υπηρεσιών, ιδιωτικοποίηση άλλων και κατάργηση ή συγχώνευση συνδικάτων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ