Πέμπτη 29 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΔΙΑΜΑΧΗ
Χειροτονία με βολές κατά Πατριαρχείου

Με τις δηλώσεις Χριστόδουλου κατά τη διάρκεια της χειροτονίας του νέου μητροπολίτη Ελευθερουπόλεως Χρυσόστομου Αβαγιανού, συνεχίστηκε χτες η διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ Εκκλησίας της Ελλάδος και Πατριαρχείου, με αφορμή την εκλογή των νέων μητροπολιτών στις λεγόμενες «νέες χώρες».

Στον λόγο του ο αρχιεπίσκοπος μίλησε για μια μητρόπολη (σ.σ. την Ελευθερουπόλεως) που ανήκει στη χορεία των μητροπόλεων των «νέων χωρών» και «αποτελεί αναπόσπαστο από το 1928 τμήμα της Εκκλησίας της Ελλάδος με συμμετοχή επί ίσοις όροις των ιεραρχών στα διοικητικά όργανα της Εκκλησίας της Ελλάδος» Αναφορικά με τις κατηγορίες ορισμένων αρχιερέων ότι η εκλογή των νέων μητροπολιτών έγινε με πραξικοπηματικό τρόπο, ο αρχιεπίσκοπος είπε ότι η σύγκληση της Ιεραρχίας ήταν νόμιμη.

Στο μεταξύ, στο φόντο της επερχόμενης διευρυμένης Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της ανακοίνωσης της Ιεράς Συνόδου και των συνεχιζόμενων αντιδράσεων των δυσαρεστημένων ιεραρχών προστίθενται και χτεσινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και του Ε. Βενιζέλου.

Ο Θ. Ρουσόπουλος απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων επανέλαβε τη σαφή, όπως είπε, θέση της ΝΔ, ότι «η πολιτεία δεν πρέπει να αναμειγνύεται στα εσωτερικά της Εκκλησίας. Ταυτοχρόνως, η πολιτεία οφείλει να σεβαστεί και να τηρεί τους νόμους και αυτό θα πράξει η κυβέρνηση». Ο Γ. Παπανδρέου... «θυμήθηκε» ότι όταν ήταν κυβέρνηση «χειρίστηκαν το θέμα με μεγάλη διακριτικότητα και με μια προσπάθεια να διατηρήσουν αυτό που θέλει ο ελληνικός λαός, την ενότητα της Ορθοδοξίας» και ζήτησε από την κυβέρνηση να...«πάρει πρωτοβουλίες». Από την πλευρά του ο Ε. Βενιζέλος συνέκρινε τις αντιδράσεις της κυβέρνησης στο εκκλησιαστικό με την αντιμετώπιση «των πρόσφατων εξελίξεων στο Κυπριακό».

Μιλώντας στο «Ρ» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος, πρωτοπρεσβύτερος Β. Βουιδάσκης, συμφώνησε με την πλήρωση των κενών θέσεων από την Ελλαδική Εκκλησία «δεδομένου - όπως μας είπε - ότι είναι αυτοκέφαλη Εκκλησία μέσα σ' ένα ανεξάρτητο κράτος και βάσει του Συντάγματος, της καθιέρωσης του καταστατικού χάρτη της Εκκλησίας».

Στο «Ρ» μίλησε και ο ομότιμος καθηγητής του Εκκλησιαστικού Δικαίου της Νομικής Σχολής Αθηνών Σ. Τρωιάνος. Αναφερόμενος στο εάν μπορεί να υπάρξουν δύο μητροπολίτες σε κάθε μητρόπολη των «νέων χωρών» (σ.σ. σε περίπτωση που εκλεγούν και από το Πατριαρχείο) είπε ότι: «ο ελληνικός νόμος δεν προβλέπει εκλογή μητροπολιτών από τη Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Αν εμφανιστεί και δεύτερος μητροπολίτης θα συλληφθεί για αντιποίηση αρχής. Δηλαδή είναι σαν ποινικό αδίκημα, όπως εάν εμφανιστώ εγώ ως νομάρχης»! Επίσης, συμπλήρωσε, «δεν υπάρχει σύγκριση σήμερα, με την αριστίνδην σύνοδο (σ.σ. είχε γίνει επί δικτατορίας). Τότε, είχαν οριστεί ατομικά μητροπολίτες και βγήκε αναγκαστικός νόμος, ο οποίος ανέφερε πως συγκροτείται σύνοδος με αυτούς και αυτούς. Σήμερα, συγκροτείται με τη διαδικασία της ελληνικής νομοθεσίας», κατέληξε.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ