Τρίτη 30 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Επεξηγήσεις» Βαρθολομαίου

Συνέχεια στο θέμα της διένεξης μεταξύ Πατριαρχείου και Εκκλησίας της Ελλάδας, σχετικά με τον έλεγχο των Μητροπόλεων των λεγόμενων «νέων χωρών», έδωσε την Κυριακή ο πατριάρχης Βαρθολομαίος. Μιλώντας στον Ι. Ν. Αγ. Γεωργίου Κωνσταντινουπόλεως, είπε ότι «αν γίνονται όλα ευσχημόνως και κατά την τάξιν και δεν παραβιάζονται οι όροι της Πατριαρχικής και Συνοδικής Πράξεως του 1928, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα εις τα σχέσεις των δύο Εκκλησιών και εμού προσωπικώς μετά του Μακαριοτάτου».

Κάνοντας λόγο για «μεγάλη σύγχυση και παραπληροφόρηση», αναφέρθηκε στη Συνοδική Πράξη του 1928, λέγοντας ότι οι 35 μητροπόλεις των λεγόμενων «νέων χωρών», «εδόθησαν εις την Αγιωτάτην Εκκλησία της Ελλάδας επιτροπικώς και προς διοίκησιν» και ότι «εδόθη η διοίκησις και μόνον και αυτή επιτροπικώς και υπό ορισμένους όρους». Και συμπλήρωσε ότι γι' αυτήν τη Συνοδική Πράξη «δεσμεύτηκε η εντιμότατος Ελληνική Πολιτεία». Να σημειώσουμε ότι οι όροι που επικαλείται ο πατριάρχης είναι 10, από τους οποίους ο 5ος προβλέπει την έγκριση από το Πατριαρχείο του καταλόγου των υποψήφιων μητροπολιτών.

«Οταν, όμως, μερικοί θέλουν να πουν ότι με το πέρασμα των δεκαετιών τελείωσαν πλέον και τα δικαιώματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου επί των μητροπόλεων αυτών της Βορείου Ελλάδας, τότε δημιουργείται πρόβλημα και περί αυτού πρόκειται», συμπλήρωσε ο κ. Βαρθολομαίος.

Από την πλευρά της Αρχιεπισκοπής, δεν υπήρξε αντίδραση, καθώς, όπως έλεγαν κύκλοι της, αναμένεται η σύνοδος της Ιεραρχίας, που θα «μιλήσει» για το θέμα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ