Πέμπτη 22 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ICOMOS
Στην τύχη τους τα μνημεία της Αττικής!

Από παλαιότερες εργασίες στο Ναό της Νίκης στην Ακρόπολη
Από παλαιότερες εργασίες στο Ναό της Νίκης στην Ακρόπολη
Στα μεγάλα προβλήματα των μνημείων της Αττικής, αλλά και του περιβάλλοντός τους, αναφέρεται το Ελληνικό Τμήμα του ICOMOS (Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών) με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μνημείων (18/4) και ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων.

Αναφερόμενο στα αρχαία μνημεία, το ICOMOS σημειώνει ότι ο ναός της Αθηνάς Νίκης στην Ακρόπολη «παραμένει διαλυμένος, γεγονός που δε θα αλλάξει προ της Ολυμπιάδος, αν και τα κόστη του έχουν προ πολλού ξεπεράσει τα αρχικώς προβλεφθέντα». Και συνεχίζει: «Με ξεπερασμένες τεχνολογικά και αισθητικά μεθόδους (με εμφανείς εξωτερικά λάμες) και υπέρογκο κόστος στερεώθηκε η εξωτερική μεταγενέστερη ρωμαϊκή πύλη της Ακρόπολης, γνωστή ως πύλη Beul. Στον αρχαιολογικό χώρο γύρω από το πρώην νοσοκομείο Μακρυγιάννη, καταστράφηκαν ή καλύφθηκαν σημαντικές αρχαιότητες για την κατασκευή Νέου Μουσείου Ακρόπολης, ενώ εκκρεμεί η οριστική θέση του νέου Μουσείου».

«Μεγάλα προβλήματα» εντοπίζει στα μνημεία της περιοχής του Ολυμπιείου, αφού «καμιά εργασία δεν έχει γίνει στο ναό του Διός», ενώ «για τις εργασίες συντήρησης της Πύλης του Αδριανού έχουν μπει σκαλωσιές, το έργο έχει δημοπρατηθεί, αλλά δεν έχουν ξεκινήσει εργασίες. Γιατί; Από φόβο μήπως και αυτό το μνημείο βρεθεί διαλυμένο ενόψει Ολυμπιάδος; Θα διαλυθεί η εργολαβία σε βάρος του Δημοσίου; Θα μετατεθεί η έναρξη των εργασιών μετά την Ολυμπιάδα; Πάντως, οι πανάκριβες σκαλωσιές θα αφαιρεθούν προς το παρόν, ώστε να μην εμφανίζει εικόνα εργοταξίου. Δεν κινδυνεύει το μνημείο και οι διερχόμενοι σε τόσο πολυσύχναστο σημείο;».

Για την Ακαδημία Πλάτωνος το ICOMOS σημειώνει πως δεν έχει γίνει καμία εργασία. Το «Λύκειο του Αριστοτέλους» στην πλατεία Ρηγίλλης «παραμένει απροστάτευτο, αν και υπήρχε προμελέτη, προκηρύχτηκε νέα μελέτη κι επιλέχθηκε μελετητικό γραφείο, στην ομάδα του οποίου μετέχει η σύζυγος του διευθυντή Αναστηλώσεων!» Για το ναό του Ηφαίστου «είχαν διατεθεί χρήματα» κυρίως για τη στέγη (για την Ευρωπαϊκή Σύνοδο στη Στοά Αττάλου) «όμως, αντί στέγης, έγιναν κυρίως εργασίες... καθαρισμού από την ενοχλητική βλάστηση!».

Από την Ανατολική Αττική ο φορέας ξεχωρίζει το Σούνιο, όπου «δε γίνονται εργασίες ούτε στο ναό, ούτε στα τείχη, που είναι ετοιμόρροπα». Το θέατρο Θορικού «συμπληρώθηκε και ξηλώθηκε αρκετές φορές, με μεγάλα κόστη! Τώρα, μερικώς στερεωμένο, περιβάλλεται από νέες κατασκευές, που αλλοίωσαν τον άμεσο χώρο του μνημείου». Προβληματικοί είναι και οι αρχαιολογικοί χώροι Βραυρώνας, Μαραθώνα, Ραμνούντα και Αμφιάρειου. Αφρόντιστες παραμένουν οι περισσότερες οχυρώσεις της Αττικής, όπως το Δέμα, η Οινόη και το φρούριο Αιγοσθένων, τμήματα του οποίου κατέρρευσαν στον τελευταίο σεισμό. «Το φρούριο της Φυλής παραμένει προσωρινά δεμένο με συρματόσχοινα, απ' τα οποία μερικά εκλάπησαν», αφού ο χώρος φυλάσσεται «πλημμελώς».

Με «αυθαίρετες κατασκευές, σκουπίδια και συνθήματα γραμμένα πάνω τους» παραμένουν τα τείχη του Πειραιά, ενώ μέλη του Θησαυρού των Αθηναίων στους Δελφούς, που συνδέεται με την Αθήνα, «βρίσκονται στο έδαφος». «Σε ποιο επιστημονικό σύγγραμμα δημοσιεύτηκε η τεκμηρίωση, που προηγείται της επέμβασης κατά το "Χάρτη της Βενετίας"; Λόγω Ολυμπιάδος, μαζεύεται το μνημείο όπως όπως», διαπιστώνει ο φορέας.

Ανάλογη είναι η κατάσταση στα βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία, ενώ δε θα γίνουν εργασίες στο καμπαναριό της Ρωσικής εκκλησίας, στο Μοναστήρι της Καισαριανής, στη Μονή Δαφνίου, στην Παναγία της Σκριπούς και στον Οσιο Λουκά. «Απογοητευτική» χαρακτηρίζεται η κατάσταση διάφορων νεοτέρων μνημείων της Αθήνας. Μεταξύ άλλων: «Τα μνημεία της Πλάκας έχουν αφεθεί στην τύχη τους. Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο δε θα είναι έτοιμο. Το πρώην ξενοδοχείο ΑΚΡΟΠΟΛ παραμένει γιαπί. Η οικία Λοβέρδου - Ακαδημίας και Μαυρομιχάλη - γοτθίζον έργο του Τσίλερ και ιδιοκτησία του ΥΠΠΟ καταρρέει, η οικία φον Πρόκες Οστεν (Παλιό Ωδείο), στη Φειδίου, είναι ερειπωμένη. Το Αρσάκειο έχει κακοποιηθεί. Το Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας παρατημένο, με σπασμένα τζάμια (ή κόντρα πλακέ), βρίσκεται σε απογοητευτική κατάσταση. Δεν εφαρμόστηκε η εγκεκριμένη μελέτη για την ανάδειξη της πλατείας στο Μοναστηράκι. Η πλατεία Ομονοίας αλλοιώθηκε, διότι δε χαρακτηρίστηκε ιστορικός τόπος».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ