Πέμπτη 18 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ «ΕΥΡΩΣΥΓΚΛΙΣΗΣ»
Εκτίναξαν την ανεργία στα ύψη

Για κρυφή ανεργία, κάνει λόγο ο υπουργός Απασχόλησης. Το μέλλον διαγράφεται δυσοίωνο για τους εργαζόμενους, καθώς και η νέα κυβέρνηση θα συνεχίσει τις πολιτικές απασχόλησης της προκατόχου της

Οι πολιτικές της ευρωσύγκλισης, της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας έχουν σαν αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση της ανεργίας και μάλιστα σε μια περίοδο, που, λόγω των υψηλών ρυθμών αύξησης του ΑΕΠ, θεωρήθηκε ιδιαίτερα ευνοϊκή για την ελληνική οικονομία.

Το κοινό αυτό μυστικό, τη γάγγραινα που βασανίζει εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους και προκαλεί ανασφάλεια σε εκατομμύρια άλλους, το ομολογεί σήμερα, για δικούς της λόγους, και η νέα κυβέρνηση. Χτες, σε δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Απασχόλησης, μετά από συνάντηση που είχε με τον Γ. Αλογοσκούφη, σημείωσε: «Κληρονομούμε μια πολύ δυσάρεστη κατάσταση στον τομέα της ανεργίας, τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλά, και από τις πρώτες έρευνες που έχω κάνει, προκύπτει ότι, όπως πιθανόν κληρονομούμε και κρυφά χρέη, κληρονομούμε και κρυφή ανεργία, η οποία είναι σαφώς πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που είχε ανακοινώσει η απελθούσα κυβέρνηση». Ο Π. Παναγιωτόπουλος δε θέλησε να δώσει περισσότερα στοιχεία, ούτε για το πραγματικό ύψος της ανεργίας, ούτε για τους τρόπους με τους οποίους η προηγούμενη κυβέρνηση - σε συνεργασία με τη Στατιστική Υπηρεσία - «μαγείρευε» τα στοιχεία της ανεργίας. Σύμφωνα με τα πλασματικά αυτά στοιχεία, το ποσοστό της ανεργίας, από 12,4% που είχε διαμορφωθεί στο τέλος του 1997, τα επόμενα χρόνια παρουσίαζε συνεχή μείωση, για να «κλείσει» το 2003 στο 8,8%!

Ανεξάρτητα από την πολιτική εκμετάλλευση του θέματος από τη σημερινή κυβέρνηση, κάτι που διαφάνηκε από τις χτεσινές δηλώσεις Παναγιωτόπουλου, αυτό που πρέπει να θεωρείται δεδομένο, είναι ότι σε καμιά περίπτωση η κυβέρνηση της ΝΔ δεν μπορεί να αντιμετωπίσει, θετικά για τους εργαζόμενους, το μεγάλο αυτό κοινωνικό πρόβλημα. Γιατί και αυτή, όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, είναι δέσμιες των πολιτικών απασχόλησης που προωθεί σήμερα η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι οποίες συμφωνήθηκαν στα πλαίσια της προώθησης της στρατηγικής της Λισαβόνας. Στον τομέα αυτό, η κυβέρνηση της ΝΔ παίρνει τη σκυτάλη από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για να ολοκληρώσει τις αντιδραστικές αλλαγές στην αγορά εργασίας. Αλλαγές, που σε κάθε περίπτωση δεν μπορούν να εγγυηθούν καμιά αισιοδοξία ότι η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί.

Οι δύο υπουργοί, πάντως, αρκέστηκαν σε διθυραμβικές δηλώσεις. Ο μεν υπουργός Οικονομίας δήλωσε ότι «όλη η κυβέρνηση και όλη η οικονομική και κοινωνική πολιτική θα είναι προσανατολισμένη στο ζήτημα της ανεργίας», ενώ ο υπουργός Απασχόλησης μίλησε για εφαρμογή πολιτικών που θα προωθήσουν την απασχόληση και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ