Πέμπτη 18 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ
Τέρμα τα δίφραγκα...

Δεν υπάρχουν άλλα λεφτά για τους απλήρωτους, τις ενστάσεις και την εξόφληση της επιδότησης!

Οσοι ελαιοπαραγωγοί περιμένουν ακόμα να πάρουν προκαταβολή επιδότησης, όσοι ελαιοπαραγωγοί περιμένουν να πληρωθούν έγκαιρα από τη δικαίωση των ενστάσεων, κι όσοι περιμένουν εξόφληση επιδότησης, θα γευτούν και νέες πίκρες. Μετά τις «πράσινες» υποσχέσεις της προηγούμενης κυβέρνησης για έγκαιρη πληρωμή της επιδότησης και δικαίωση των ενστάσεων, θα αρχίσουν να λαμβάνουν παρόμοιες «γαλάζιες» υποσχέσεις της νέας κυβέρνησης, μαζί με καταγγελίες για αδιέξοδα που κληροδοτήθηκαν από τους προηγούμενους.

Οπως φαίνεται, η τωρινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας αντιλήφθηκε ότι μένουν άλλοι 900 τόνοι περίπου επιδοτούμενου ελαιολάδου, για:

  • Να καλύψουν τις πληρωμές σε τουλάχιστον 20.000 απλήρωτους ελαιοπαραγωγούς.
  • Να πληρωθούν όσες από τις 70.000 και πλέον ενστάσεις κατατέθηκαν από τους «κομμένους» και τελικά δικαιωθούν.
  • Να πληρωθεί και η εξόφληση της επιδότησης στο λάδι, καθώς και στις βρώσιμες ελιές, που... σίγουρα αποτελεί «όνειρο θερινής νυκτός».

Το πρόβλημα που υπάρχει, φαίνεται κι από τα σχετικά στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ με βάση τα οποία μέχρι 11/3 καταβλήθηκαν για προκαταβολή επιδότησης στο λάδι 519,6 εκατ. ευρώ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι επιδοτήθηκαν 468.000 τόνοι λαδιού, ενώ στην ΕΕ δηλώθηκαν πέρσι τον Σεπτέμβρη 458.000 λαδιού! Κι αν προστεθούν και οι 11.000 τόνοι, που πάνε για την επιδότηση στη βρώσιμη ελιά, τότε η επιδοτούμενη ποσότητα φτάνει τους 479.000 τόνους περίπου... Προκύπτει δηλαδή ότι δόθηκαν για να πληρωθούν οι «κομμένες» και οι ολόκληρες προκαταβολές που πληρώθηκαν και τα «λεφτά» που ήταν να δοθούν υποτίθεται για την εξόφληση.

Οπως όλα δείχνουν, η τωρινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, θα ρίξει τις ευθύνες στους προηγούμενους και θα δηλώνει πως εξετάζονται λύσεις και καταβάλλονται φιλότιμες προσπάθειες για να εξευρεθεί λύση, χωρίς να «θυμώσει» η Κομισιόν κι αρχίσει τα πρόστιμα. Οσο για τους ελαιοπαραγωγούς, το μόνο που τους μένει είναι να απαιτήσουν εδώ και τώρα να μην περάσουν οι νέες αρνητικές προτάσεις της Κομισιόν για την αναθεώρηση του καθεστώτος στο λάδι, καθώς και να αυξηθεί το εθνικό πλαφόν και η χρηματοδότηση. Ακόμα, να πληρωθούν όλοι οι ελαιοπαραγωγοί ολόκληρη την επιδότηση για όλες τις παραγόμενες ποσότητες ελαιολάδου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ