Παρασκευή 12 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Επιστροφή στην καθημερινότητα

Ξημέρωσε! Η αυλαία έπεσε. Το εκλογικό πανηγύρι τελείωσε. Τα τελευταία πλαστικά σημαιάκια της προσωπολατρίας, οι τελευταίες μπροσούρες και αφίσες κείτονται στο βούρκο και στα λασπόνερα και σφηνώνουν στα μπουκωμένα φρεάτια της καμπής του δρόμου... Και τώρα τι; Ο κουρνιαχτός κόπασε! Οι κόρνες, οι καραμούζες, τα βεγγαλικά σιώπησαν. Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα... φυλλορρόησαν. Τ' ασημόφυλλα της λεύκας στριφογυρίζουν παρασυρμένα από το παιχνίδισμα του ανέμου κι ο ήλιος, όπως το 'χει συνήθειο, έγειρε με το σούρουπο στην αγκαλιά του Αιγάλεω. Θολός, πικρός και κουρασμένος.

Το ξημέρωμα - όπως πάντα - στα νοσοκομεία δεν κοκκινίζει από τη μουσούδα του ήλιου. Από τις σιωπηλές νοσοκόμες της πρωινής βάρδιας, με τις «πάπιες», τα θερμόμετρα και τις ενέσεις, το καταλαβαίνεις. Από την απόγνωση και το θόρυβο των άμοιρων που συνωθούνται στο διάδρομο των εξωτερικών ιατρείων θα σημάνει πάλι το ξημέρωμα.

Η εξουσία άλλαξε χέρια κι έβαλε τα ρούχα της αλλιώς. Και η ζωή των ανθρώπων του μόχθου θα συνεχίσει την ανηφόρα. Το μεροκάματο θα γίνει πιο σπάνιο, πιο πικρό, πιο πονεμένο. Το χωράφι θα παραμείνει ξεκληρισμένο, ύστερα από το κόψιμο της ελιάς και τ' αμπελιού. Η επιδότηση χάθηκε και τα πληγωμένα από τον παγετό φρουτόδεντρα δε θα ανθίσουν εφέτος.

Καμπούριασε η ράχη του μπαρμπα- Μαθιού να καρτερά άσπρη μέρα και η ελπίδα με τα χρόνια ξεφτίζει. Ο άνεργος πάλι θα περάσει το πρωινό του στον καφενέ ξεφυλλίζοντας αγγελίες εφημερίδων κι ο συνταξιούχος θα μετρά τα λεπτά του ευρώ, να συμπληρώσει για έναν καφέ. Ολοι θα ξαναπάρουν τη θέση τους στη γωνιά.

Οι ουρές μακραίνουν στο ΙΚΑ και οι ζητιάνοι πληθαίνουν στην εξώπορτα της εκκλησίας και του νεκροταφείου. Εσβησαν τα σούρτα- φέρτα των πολιτικάντηδων με τις κάμερες στις λαϊκές αγορές. Ανεργη, δίχως λύπηση θα μείνει η τηλεόραση χωρίς τις «γλάστρες» και τα «παραθύρια» της, μόνο με τους πολύφερνους πολιτικούς αναλυτές στο φόρτε τους.

Το παραμύθι χωρίς δράκους, μόνο με πρίγκιπες και μαγικά μαντζούνια, πέρασε κι αυτή τη φορά. Η καινούρια εξουσία ακόμα πανηγυρίζει ποδοπατώντας στα σχισμένα πορτρέτα των αντιπάλων της. Ο φανταράκος που νόμιζε πως θα τη σκαπουλάρει, θα κληθεί εσπευσμένα τώρα στο Ιράκ να εμπεδώσει την «ειρήνη». Και το άμοιρο νησί της Κύπρου, μαζί με τα πολύχρονα σοβαρά προβλήματά του, έμεινε έξω από το χώρο των συγκεντρώσεων.

Ξημέρωσε. Ανέγγιχτες οι φουρτούνες και τα προβλήματα της ζωής στο δισάκι του φτωχού. Τα όνειρα αδικαίωτα. Οι υποσχέσεις δεν τρώγονται, φυλλορροούν. Το μέλλον, όπως πάντα, πιο αμφίβολο και πιο πικρό.

Σκληρή, αδυσώπητη κι απάνθρωπη μπροστά μας η πραγματικότητα.

Στα μετερίζια, όπως πάντα, οι κομμουνιστές, αναθαρρημένοι, από νέες, περισσότερο ενισχυμένες αφετηρίες, με μεγαλύτερες υποχρεώσεις και ευθύνες. Ερχονται αγώνες αύριο, έρχονται τα χειρότερα ή και τα καλύτερα! Απ' όλους μας εξαρτάται...


Βασίλης ΛΙΟΓΚΑΡΗΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ