Παρασκευή 5 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Με χρέωση ασθενών

Χυδαία μορφή ιδιωτικοποίησης και υπολειτουργίας του δημόσιου τομέα Υγείας τα «δώρα» των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ προς τον ιδιωτικό τομέα, όπως καταδείχνει η περίπτωση του δεύτερου αξονικού τομογράφου που εγκαταστάθηκε στον Ευαγγελισμό.

Το νοσοκομείο για τις ανάγκες των ασθενών του χρειάζεται δυο αξονικούς τομογράφους, αλλά μέχρι πρόσφατα διέθετε μόνο έναν. Με αυτό το πρόσχημα το υπουργείο Υγείας, αξιοποιώντας σχετικό νόμο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, αποφάσισε την προμήθεια δεύτερου αξονικού τομογράφου, ο οποίος όμως είναι ιδιωτικός και λειτουργεί με χρέωση των ασθενών. Η επιλογή για την προμήθεια του ιδιωτικού τομογράφου έγινε μάλιστα ενώ το νοσοκομείο πρόκειται σύντομα να προμηθευτεί έναν τρίτο κρατικό αξονικό τομογράφο, στα πλαίσια της λειτουργίας του Ευαγγελισμού ως Ολυμπιακού Νοσοκομείου.

Η αγορά του ιδιωτικού αξονικού τομογράφου κόστισε στον ιδιώτη περίπου 400 εκατομμύρια δραχμές και, σύμφωνα με υπολογισμούς εργαζομένων, μετά από τέσσερα χρόνια που θα έχει την εκμετάλλευσή του - κατόπιν θα ανήκει στο νοσοκομείο - ο ιδιώτης θα έχει εισπράξει 800 εκατ. δραχμές τουλάχιστον!

Πέραν των άλλων δεν έχει προβλεφτεί η πρόσληψη προσωπικού για τη λειτουργία των επιπλέον τομογράφων και έτσι, ήδη, οι δυο αξονικοί καλούνται να λειτουργήσουν με το υπάρχον προσωπικό του ενός. Η πρώτη συνέπεια είναι η εντατικοποίηση της δουλιάς των γιατρών και εργαζομένων στους αξονικούς. Βέβαια, γιατροί και εργαζόμενοι, παρά την όποια εντατικοποίηση, αδυνατούν να λειτουργήσουν και τους δυο αξονικούς. Ετσι απ' τις πρώτες κιόλας μέρες παρουσιάστηκαν τεράστια προβλήματα, αφού ο κρατικός αξονικός υπολειτουργεί, διότι ο ιδιωτικός πρέπει να αποσβεστεί κάνοντας έναν υποχρεωτικό αριθμό εξετάσεων ετησίως!

Από την πρώτη βδομάδα δηλαδή φάνηκε ο σκοπός της εγκατάστασης του ιδιωτικού αξονικού. Μέσα στο ίδιο νοσοκομείο, σε διπλανούς χώρους υπολειτουργεί ο κρατικός αξονικός προκειμένου να λειτουργήσει ο ιδιωτικός! Πρόκειται για καθαρή επιλογή ενίσχυσης του ιδιωτικού τομέα. Κάτι που δεν πρόκειται να αλλάξει ούτε η ΝΔ - που υποκλίνεται και αυτή στα ιδιωτικά συμφέροντα και την ελεύθερη αγορά - ούτε το ΠΑΣΟΚ εάν επανεκλεγεί.

Γι' αυτό λοιπόν και οι ψηφοφόροι έχουν «χρεωθεί» να ρίξουν μαύρο και στους δυο και δαγκωτό στο ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ