Παρασκευή 5 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Γυρίστε τους την πλάτη

Γρηγοριάδης Κώστας

Οι πολιτικές τους είναι ίδιες. Και οι δυο προσκυνούν το μεγάλο κεφάλαιο, τους νόμους της αγοράς, τον καπιταλιστικό ανταγωνισμό,τις αποκρατικοποιήσεις και την άκρατη εμπορευματοποίηση των πάντων, το ΝΑΤΟ και τη «νέα τάξη», την ΕΕ και την ΟΝΕ. Ενας είναι ο θεός τους: Τα κέρδη της πλουτοκρατίας και το συνεχές αυγάταιμά τους. Για τους πολλούς, τους εργαζόμενους και το λαό, επιφυλάσσουν μόνον τα ψίχουλα, συνοδευόμενα, είτε από μπόλικες δόσεις ψεύτικων ελπίδων και αυταπατών - σε καιρούς προεκλογικής περιόδου - είτε από τις γνωστές μεθόδους χειραγώγησης των συνειδήσεων και, όποτε κρίνουν αναγκαίο, του ωμού αυταρχισμού και της καταστολής.

Αυτή ήταν και είναι η πολιτική ουσία των εκπροσώπων του δικομματισμού. Αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική θα εφαρμόσουν αύριο, είτε κυβερνήσει ο ένας, είτε ο άλλος. Αυτήν την ουσία επιχειρούν να συσκοτίσουν, ο ένας παριστάνοντας τον «σκαπανέα» της «πολιτικής αλλαγής» και της «Ελλάδας όλων των Ελλήνων» και ο άλλος μεταχειριζόμενος την τεχνητή πόλωση και οξύτητα, τα παμπάλαια, τεχνητά και ψεύτικα διλήμματα.

Γυρίστε τους την πλάτη. Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι φτωχοί βιοπαλαιστές της πόλης και του χωριού, οι νέοι και οι νέες, δεν έχουν την παραμικρή σχέση με την πολιτική τους και τις μεθόδους τους.

«Διαπλοκές»

«Γ. Παπανδρέου - Ομηρος της ακροδεξιάς ο Καραμανλής» έλεγε η χτεσινή «Αυριανή» στο πάνω μέρος της πρώτης της σελίδας. Και στο κάτω μέρος πανηγύριζε «Γκρέμισε τα τείχη ο Καρατζαφέρης - Συγκέντρωση - μαμούθ στη Θεσσαλονίκη, ανατρέπει ριζικά το σκηνικό και ακυρώνει τις στημένες δημοσκοπήσεις», με τη συνοδεία και της σχετικής φωτογραφίας.

Αναρωτιόμαστε, ποιος έχει τις περισσότερες «διαπλοκές» με τον Καρατζαφέρη και το κόμμα του, η ΝΔ, όπως ισχυρίζεται ο Γ. Παπανδρέου, ή η «Αυριανή» και οι «καθοδηγητές» της..;

Κραυγαλέες αντιφάσεις

Δεν καταλάβαμε... Γιατί αποτελούν «συκοφάντηση του Συνασπισμού» - όπως ισχυρίζεται η χτεσινή «Αυγή» - τα όσα σχετικά είπε προχτές η Αλέκα Παπαρήγα, στην ομιλία της, στο Πεδίον του Αρεως; Δεν αποτελεί μια ολοφάνερη και κραυγαλέα αντίφαση, από τη μια, «να ψηφίζεις τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, να θέλεις την ΟΝΕ, τη διεύρυνση και στρατιωτικοποίηση της ΕΕ - μαζί με το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και την πλουτοκρατία - και, από την άλλη, να ζητάς ευημερία για το λαό, να φθάνεις να μιλάς για Ευρώπη του σοσιαλισμού»; Δεν αποτελεί κραυγαλέα αντίφαση το γεγονός «να ισχυρίζεσαι ότι παλεύεις για τον απεγκλωβισμό του λαού από το δικομματισμό και, την ίδια στιγμή, να συνεργάζεσαι μαζί του σε βασικά μέτωπα, όπως είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα ηγετικά όργανα του συνδικαλιστικού κινήματος»; `Η, μήπως, όλα αυτά δεν αποτελούν την πολιτική και πρακτική του ΣΥΝ;

Ετσι κι αλλιώς, υποψήφιος υπουργός...

Την πρώτη δέσμη συγκεκριμένων προτάσεών του κατέθεσε ο Στ. Μάνος, υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ και, στο ενδεχόμενο εκλογικής επικράτησης του ΠΑΣΟΚ, πιθανός αυριανός υπουργός, όπως έχει πει ο Γ. Παπανδρέου.

Ποιον τομέα αφορούν οι προτάσεις; Ποιον άλλον, το μεγάλο κεφάλαιο και, ιδιαίτερα, «την άρση των εμποδίων της επιχειρηματικότητας». Τι περιλαμβάνουν; Οσα περιλαμβάνουν τα περίπου ίδια προγράμματα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και ακόμη περισσότερα. Αναφέρουμε ενδεικτικά: Δραστική μείωση των φορολογικών συντελεστών κάτω του 20% για τις μεγάλες επιχειρήσεις, ώστε να γίνει περισσότερο φιλικό και ανταγωνιστικό το επιχειρηματικό περιβάλλον, απλοποίηση του φορολογικού συστήματος και μεταφορά του φορολογικού ελέγχου στους ορκωτούς λογιστές - ελεγκτές, κατάργηση όλων των υπέρ τρίτων επιβαρύνσεων, απελευθέρωση όλων των επαγγελμάτων κλπ, κλπ.

Να δείτε, που ο Στ. Μάνος, όχι μόνο θα βγει βουλευτής -άλλωστε, αυτό είναι δεδομένο - αλλά θέτει, έτσι κι αλλιώς, υποψηφιότητα για υπουργός, είτε είναι κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ, είτε είναι η ΝΔ...

Ψεύτικα δάκρυα για την Κύπρο

Το Κυπριακό, ως γνωστόν, χρησιμοποιήθηκε από τον Κώστα Σημίτη, σαν δικαιολογία για την πρόωρη - έστω και κατά λίγες μέρες - προσφυγή στις κάλπες. Κατά την τρέχουσα προεκλογική περίοδο, ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου επικαλείται και τα «επιτεύγματά» του ως υπουργός Εξωτερικών κυρίως στο Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά, διεκδικώντας την ψήφο του ελληνικού λαού. «Ποιος είναι, λέει, ο καταλληλότερος για να διαπραγματευτεί το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά;». Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, όταν μιλά για το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά, αρκείται να συμφωνήσει με τις επιλογές των κυβερνήσεων της τελευταίας οκταετίας: «Ναι» στο σχέδιο Ανάν για το Κυπριακό, «ναι» στο Ελσίνκι για τα ελληνοτουρκικά.

Ποια είναι όμως τα «επιτεύγματα» του Γιώργου Παπανδρέου στο Κυπριακό, τα οποία χειροκροτεί και ο πρόεδρος της ΝΔ; Οι τελευταίες δηλώσεις δύο εκπροσώπων - εκ των βασικών παραγόντων του κυπριακού προβλήματος - περιγράφουν απολύτως την... επιτυχία. Ο Αμερικανός εντεταλμένος για το Κυπριακό, Τ. Ουέστον, την περασμένη Τετάρτη ξεκαθάρισε: «Οποιοσδήποτε κι αν απαντήσει "όχι" στο δημοψήφισμα, θα αναλάβει ένα απίστευτα βαρύ και αρνητικό κόστος, από την απόφαση αυτή, για το μέλλον της Κύπρου».

Από κοντά και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών σε δηλώσεις του χτες, ανέλαβε να επεξηγήσει ποιο είναι αυτό το «απίστευτο βαρύ κόστος» για το οποίο μίλησε ο Αμερικανός διπλωμάτης. Σε περίπτωση που οι Ελληνοκύπριοι απορρίψουν στο δημοψήφισμα τη λύση Ανάν και γίνουν μέλος της ΕΕ, «τότε αυτοί θα εκπροσωπούν μόνο το νότιο τμήμα της νήσου διότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μια εκ των πραγμάτων διχοτόμηση της Κύπρου».

Αυτή είναι λοιπόν η περιβόητη «επιτυχία» της κυβέρνησης Σημίτη - Παπανδρέου στο Κυπριακό. Δεν είναι η «κινδυνολογική» και «κακόπιστη» κριτική του ΚΚΕ που, από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε το σχέδιο Ανάν κι ακόμη νωρίτερα, τη στιγμή των πανηγυρισμών για την «εξασφάλιση της ενταξιακής πορείας της Κύπρου», μίλησε για ξεπούλημα του Κυπριακού και διαδικασία νομιμοποίησης της διχοτόμησης και για μέγιστη ευθύνη των ελληνικών κυβερνήσεων, ιδιαίτερα αυτής του ΠΑΣΟΚ. Σήμερα, Αμερικανοί και Βρετανοί, περιγράφουν ωμά την κατάσταση στην οποία οδήγησε την Κύπρο η πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και του Γ. Παπανδρέου: `Η θα αποδεχτεί την απαράδεκτη «διευθέτηση» που προτείνει ο ΓΓ του ΟΗΕ καθ' υπαγόρευση των Αμερικανών, ή η ένταξη στην ΕΕ θα αφορά μόνο στη Νότια Κύπρο με προφανή συνέπεια την ταχύτατη «νομιμοποίηση» της υπόστασης της τουρκοκρατούμενης «Βόρειας Κύπρου» στο Διεθνές Σύστημα.

Σε αυτό το σημείο βρίσκεται σήμερα το Κυπριακό, το οποίο θα αποτελέσει το πρώτο σοβαρό ζήτημα που θα έχει να... διαχειριστεί η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής. Η συμφωνημένη από το ΠΑΣΟΚ και ΝΔ απόσυρση αυτού του ζητήματος από την ατζέντα της προεκλογικής αντιπαράθεσης, ένα πράγμα μόνο μπορεί να σημαίνει: Οτι η «ευθανασία» στην οποία υποβάλλεται το Κυπριακό πραγματοποιείται με τη συμφωνία και των δύο «τεθλιμμένων» συγγενών εξ Ελλάδος. Των κυρίων Γ. Παπανδρέου και Κ. Καραμανλή.


Δημήτρης ΜΗΛΑΚΑΣ

Μπόχα...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΕΙΝΑΙ ΦΑΝΕΡΟ πως ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν «ξεφύγει» πολύ, με όλα αυτά τα περί «μαύρης προπαγάνδας» και «παρακράτους» και είναι απορίας άξιον τι άλλο προλαβαίνουν να κάνουν μέχρι την Κυριακή! Μένουν μόλις τρεις μέρες, αλλά γι' αυτούς - όπως φαίνεται - είναι υπεραρκετές για να αναδείξουν τον ...θαυμάσιο εαυτό τους.

Και, βέβαια, ας μην ξεχνάνε πως, ανεξαρτήτως με το αν είναι αληθή τα όσα λέγονται για διακίνηση των διαβόητων φυλλαδίων από τη Νέα Δημοκρατία, και τα δύο κόμματα βαρύνονται με χειρότερα παραπτώματα κατά την προεκλογική περίοδο.

Γιατί και σ' αυτές τις εκλογές δεν έλειψαν οι κάθε λογής πιέσεις και εκβιασμοί, η «επιστράτευση» δημόσιων επιχειρήσεων και ιδιωτικών εταιριών, δήμων, κοινοτήτων και διαφόρων οργανισμών...

Αυτά, χωρίς να μιλήσουμε για τις συμφωνίες «κάτω από το τραπέζι» με επιχειρηματίες, ιδιοκτήτες και παράγοντες Μέσων Ενημέρωσης και όλα τα σχετικά, που συνιστούν τον εκλογικό μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας.

Φυσικά, όσον αφορά στα παραπάνω, ούτε προκαταρκτικές εξετάσεις εισαγγελικών λειτουργών, ούτε κανενός είδους έρευνα μπορεί να βγάλει άκρη. Μόνον ουσιαστικές αλλαγές των συσχετισμών δυνάμεων και πολιτικών μπορούν να λύσουν προβλήματα.

ΔΕΝ ΠΙΕΣΑΜΕ κανέναν για την οικοπεδοποίηση του Πόρτο Καρράς, επισημαίνει, σε ανακοίνωση που εξέδωσε χτες η εταιρία «Τεχνική Ολυμπιακή», προκειμένου να απαντήσει σε δημοσιεύματα για το θέμα. Προφανώς, η εταιρία θέλησε να μας θυμίσει λίγο την υπόθεση Πάχτα...

Μάλλον, όμως, πρέπει κανείς να συμφωνήσει με την ουσία της ανακοίνωσης. Υπάρχει, μήπως, αμφιβολία ότι οι κυβερνώντες εξυπηρετούσαν ...μετά χαράς και δίχως καμιά πίεση τέτοιου είδους συμφέροντα;

Στο κάτω - κάτω, δεν μπορείς να αρνείσαι τέτοιες «εξυπηρετήσεις», όταν ολόκληρη η πολιτική σου στηρίζεται ακριβώς πάνω στο θεμέλιο της «ενίσχυσης» της επιχειρηματικότητας και της παροχής ολοένα και περισσότερων κινήτρων...


Παπαγεωργίου Βασίλης

«Αριστεροί» πλασιέδες

Παπαγεωργίου Βασίλης

Εφτασε στα χέρια μας ένα τετρασέλιδο προεκλογικό φυλλάδιο του ψυχιάτρου και υποψήφιου βουλευτή του «Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς», στην Α' Θεσσαλονίκης, Κλεάνθη Γρίβα, το οποίο ασχολείται αποκλειστικά με το θέμα των ναρκωτικών. Σας μεταφέρουμε, λοιπόν, τα όσα αναγράφονται σ' αυτό, κάτω από τον τίτλο «Θέσεις για τα "Ναρκωτικά"» (σ.σ. τα εισαγωγικά δικά του) και τον υπότιτλο «Η επιλεκτική απαγόρευση ορισμένων ουσιών καθοδηγείται και επιβάλλεται από τις ΗΠΑ για την εξυπηρέτηση των στόχων της αμερικανικής εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής»:

«Τρία μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος (Αμεσα εφαρμόσιμα, με μηδενικό κόστος)

1. Αποποινικοποίηση της χρήσης, της προμήθειας και κατοχής μικρών ποσοτήτων όλων των ουσιών, για προσωπική χρήση

2. Νομιμοποίηση της κάνναβης για θεραπευτική, βιομηχανική και ευφορική χρήση

3. Χορήγηση των εξαρτησιογόνων ουσιών.

Τα υποκατάστατα (μεθαδόνη κ.ά.: Με ελεγχόμενη ιατρική συνταγογραφία

Τα οπιούχα (ηρωίνη): Με νοσοκομειακή κάλυψη».

Κι όλ' αυτά «κλείνουν» με το σύνθημα «Η λύση είναι αριστερή»...

Το πόσο σχέση έχουν τα προαναφερόμενα με την Αριστερά, τις θέσεις και τους αγώνες της, ενάντια στη μάστιγα των ναρκωτικών, το αφήνουμε στην κρίση σας.

ΥΓ: Φανταστείτε, να είχε γίνει η «ενότητα της Αριστεράς» και να... συζητάμε για τις δόσεις...

Οι ωφελημένοι

Πολύς ο ντόρος που γίνεται τις τελευταίες μέρες, για τις προεκλογικές «δεσμεύσεις» του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ περί ενίσχυσης των συνταξιούχων, των χαμηλόμισθων, των αγροτών κ.ο.κ. Βεβαίως, δεν αποκλείεται κάποιοι εργαζόμενοι να πέφτουν στην παγίδα ότι όλο και κάτι μπορεί να γίνει, παρά την προηγούμενη αρνητική εμπειρία των πολλών και διαφόρων προεκλογικών υποσχέσεων, είτε του ΠΑΣΟΚ είτε της ΝΔ. Οι μόνοι που δεν ασχολούνται με το θέμα είναι οι βιομήχανοι, αφού ξέρουν πολύ καλά ότι όποια και αν είναι η κυβέρνηση την επομένη των εκλογών, τα δικά τους συμφέροντα θα εξυπηρετήσει. Αλλωστε τα κέρδη των επιχειρήσεων για το 2003 είναι κάτι παραπάνω από ενδεικτικά για το ποιους ωφελεί αυτή η πολιτική. Βρέξει, χιονίσει για τους βιομηχάνους, η τσέπη θα γεμίσει...

Αλλη μια συνέπεια

Σοβαρότατο πρόβλημα έλλειψης τροφίμων αντιμετωπίζουν 38 χώρες στον κόσμο, σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, που δόθηκε προχτές στη δημοσιότητα. Ανάμεσά τους συμπεριλαμβάνεται και η Σερβία - Μαυροβούνιο και, μάλιστα, είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα. Οπως καταλαβαίνει ο καθένας, το γεγονός αποτελεί άλλη μια συνέπεια των πριν μερικών χρόνων ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών και της συνεπακόλουθης «προσαρμογής» της γειτονικής μας χώρας στις απαιτήσεις της ιμπεριαλιστικής «νέας τάξης» πραγμάτων...

Μας νομίζουν εξωγήινους...

«Ο νέος να ξεφύγει από το βάρος ενός συστήματος που τον βάζει να αποστηθίζει, να μαθαίνει πληροφορίες που πολλές φορές δεν του χρησιμεύουν... Να γίνει το σχολείο χώρος ιδεών και μάθησης και όχι χώρος καταναγκαστικών έργων». Τα παραπάνω ξεστόμισε ανάμεσα σε άλλα «χαριτωμένα», ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, μιλώντας σε νέους, στο Γυμναστήριο του ΜΕΤΣ.

Και, βέβαια, αρκετοί - τουλάχιστον - απ' όσους τον άκουσαν αναρωτιούνταν ποιανού έργο είναι το σημερινό σχολείο, που βάζει το νέο να αποστηθίζει, που τον φορτώνει με άχρηστες πληροφορίες αντί για στέρεες γνώσεις και μοιάζει με καταναγκαστικό έργο; Ποιοι κυβερνούν τόσα χρόνια κι έφεραν την εκπαίδευση στη σημερινή οικτρή κατάσταση; Κι αν πει κανείς (εκ του ΠΑΣΟΚ, όπως το συνηθίζουν) ότι όλα αυτά τα «κακά» έγιναν την περίοδο '90-'93, γιατί από το '93 μέχρι τώρα όχι μόνο δεν τα άλλαξαν, αλλά φρόντισαν να πάνε από το κακό στο χειρότερο; Μήπως έχουμε άδικο, αν πούμε ότι μας θεωρούν είτε αφελείς και ευκολόπιστους - αν όχι ηλίθιους - είτε εξωγήινους...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Μαυρίστε τους!

«

Το μαύρο και το κόκκινο» είναι ένα από τα πολύ γνωστά λογοτεχνικά έργα του Σταντάλ. Το θυμηθήκαμε αυτό, επειδή, σε κάτι λιγότερο από δύο 24ωρα, ξεκινά η ενδέκατη εκλογική αναμέτρηση από τη μεταπολίτευση, για την ανάδειξη της εθνικής αντιπροσωπείας. Τώρα, τι σχέση μπορεί να έχει ο Σταντάλ με τις εκλογές στην Ελλάδα; Απλώς, τα χρώματα, που χρησιμοποίησε σαν τίτλο στο διάσημο έργο του, ταιριάζουν στο να χαρακτηριστεί η ψήφος των λαϊκών στρωμάτων για να 'ναι προς όφελός τους.

Την Κυριακή, 7 του Μάρτη, οι εργαζόμενοι δεν έχουν και πολλές επιλογές. Είναι ολοφάνερο ότι καλούνται να μαυρίσουν τον αντιδραστικό δικομματισμό, σαν ελάχιστη ένδειξη διαμαρτυρίας στο απύθμενο αίσχος και τις αθλιότητες που ζούμε τις τελευταίες μέρες. Για το κατρακύλισμα της προεκλογικής αντιπαράθεσης, στον πάτο του βούρκου τους. Για μια ακόμη φορά, αποδεικνύουν και οι δύο πόσο επικίνδυνοι είναι. Μην έχοντας προγραμματικές διαφορές μεταξύ τους, αφού συμφωνούν απόλυτα σε θέματα στρατηγικών επιλογών, επικεντρώνουν όλη την προσπάθειά τους, στο ποιο κόμμα θα είναι στις 8 του Μάρτη ο πολιτικός διαχειριστής του κεφαλαίου, καταχωνιάζοντας την πολιτική επιχειρηματολογία και οξύνοντας τη μεταξύ τους αντιπαράθεση με αγοραίες μεθόδους. Ας μην εκπλαγούμε, αν τις επόμενες ώρες και μέρες δούμε και άλλα επεισόδια, σαν αυτό των ΕΛΤΑ στο Κουκάκι.

Οι εργαζόμενοι καλούνται να τους μαυρίσουν και τους δύο, σαν ελάχιστη ένδειξη διαμαρτυρίας για την απίστευτη ευτέλεια, την αμετροέπεια, τη χυδαιότητα, τον κυνισμό και τον πολιτικό αμοραλισμό, που επέδειξαν απέναντι στους ψηφοφόρους των λαϊκών στρωμάτων. Εξοβέλισαν από το λεξιλόγιο, όλα τα μεγάλα πολιτικά και οικονομικά προβλήματα της χώρας, την ανεργία, την ακρίβεια, την τραπεζική τοκογλυφία, τα πανωτόκια, την αγριότητα της αγοράς εργασίας, τη βίαιη απαλλοτρίωση των μικρών αγροτών, τον παραγκωνισμό των μικρών επιχειρήσεων, την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, την καταστροφή των δασών, τις καταπατήσεις. Ολα αυτά τα εξαφάνισαν και οι δύο πολιτικοί ταγοί του δικομματισμού κατέφυγαν σε ένα άθλιο παιγνίδι πλειοδοσίας για τον προσεταιρισμό της λαϊκής ψήφου. Λες και δεν ξέρουμε τι κόλαση θα ακολουθήσει από τις 8 του Μάρτη. Οι εργαζόμενοι καλούνται να μαυρίσουν τα δύο κόμματα του πολέμου, τους χειροκροτητές των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, αυτούς που κατακουρέλιασαν την αξιοπρέπεια της χώρας, θέτοντας γη, αέρα και θάλασσα στην υπηρεσία των δολοφόνων της «νέας τάξης».

Και επειδή η ταξική πάλη θα συνεχιστεί και μετά τις 7 του Μάρτη, οι κάλπες της Κυριακής πρέπει να ξεχειλίσουν από το κόκκινο, από τα ψηφοδέλτια της ελπίδας. Η μόνη προοπτική, που έχουν οι εργάτες, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, είναι να ψηφίσουν ταξικά, να στηρίξουν τους εκπροσώπους της τάξης τους, αυτούς με τους οποίους συναντήθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια στους δρόμους, στις απεργίες, στις μεγαλειώδεις μαθητικές κινητοποιήσεις, στα αγροτικά μπλόκα, στις πορείες στην πρεσβεία των μανιακών δολοφόνων. Η εργατική τάξη, το οφείλει να ψηφίσει ταξικά. Να ψηφίσει ΚΚΕ. Γιατί έχουμε αγώνες αύριο. Γιατί στο βάθος του χρόνου πρέπει να λύσουμε τους λογαριασμούς μας με το σύστημα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.

Νισάφι!

Με τους ίδιους κι άλλα χρόνια,

δε μας φτάνουνε τριάντα;

Βλάκες θα 'μαστε αιώνια

και τα θύματά τους πάντα;

***

Με τους δύο πόσο ακόμα

δε θα πούμε ε, νισάφι;

Βρε, μ' αυτούς γίναμε λιώμα

κι η ζωή μας πήγε στράφι!

***

Με τους μεν και δε στις πλάτες

δε μας βρήκαν χίλια τόσα;

Και ξανά ψήφο στους γδάρτες

να μας βγει εντελώς η γλώσσα;

***

Με τους δύο αγιογδύτες

με τον μεν ή δε μπαμπέση;

Ε, ψηφίστε τους πολίτες

και με γεια το νέο «φέσι»!


Ο οίστρος
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org