Παρασκευή 5 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
Aπό μέρα σε μέρα

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Μαυρίστε τους!

«

Το μαύρο και το κόκκινο» είναι ένα από τα πολύ γνωστά λογοτεχνικά έργα του Σταντάλ. Το θυμηθήκαμε αυτό, επειδή, σε κάτι λιγότερο από δύο 24ωρα, ξεκινά η ενδέκατη εκλογική αναμέτρηση από τη μεταπολίτευση, για την ανάδειξη της εθνικής αντιπροσωπείας. Τώρα, τι σχέση μπορεί να έχει ο Σταντάλ με τις εκλογές στην Ελλάδα; Απλώς, τα χρώματα, που χρησιμοποίησε σαν τίτλο στο διάσημο έργο του, ταιριάζουν στο να χαρακτηριστεί η ψήφος των λαϊκών στρωμάτων για να 'ναι προς όφελός τους.

Την Κυριακή, 7 του Μάρτη, οι εργαζόμενοι δεν έχουν και πολλές επιλογές. Είναι ολοφάνερο ότι καλούνται να μαυρίσουν τον αντιδραστικό δικομματισμό, σαν ελάχιστη ένδειξη διαμαρτυρίας στο απύθμενο αίσχος και τις αθλιότητες που ζούμε τις τελευταίες μέρες. Για το κατρακύλισμα της προεκλογικής αντιπαράθεσης, στον πάτο του βούρκου τους. Για μια ακόμη φορά, αποδεικνύουν και οι δύο πόσο επικίνδυνοι είναι. Μην έχοντας προγραμματικές διαφορές μεταξύ τους, αφού συμφωνούν απόλυτα σε θέματα στρατηγικών επιλογών, επικεντρώνουν όλη την προσπάθειά τους, στο ποιο κόμμα θα είναι στις 8 του Μάρτη ο πολιτικός διαχειριστής του κεφαλαίου, καταχωνιάζοντας την πολιτική επιχειρηματολογία και οξύνοντας τη μεταξύ τους αντιπαράθεση με αγοραίες μεθόδους. Ας μην εκπλαγούμε, αν τις επόμενες ώρες και μέρες δούμε και άλλα επεισόδια, σαν αυτό των ΕΛΤΑ στο Κουκάκι.

Οι εργαζόμενοι καλούνται να τους μαυρίσουν και τους δύο, σαν ελάχιστη ένδειξη διαμαρτυρίας για την απίστευτη ευτέλεια, την αμετροέπεια, τη χυδαιότητα, τον κυνισμό και τον πολιτικό αμοραλισμό, που επέδειξαν απέναντι στους ψηφοφόρους των λαϊκών στρωμάτων. Εξοβέλισαν από το λεξιλόγιο, όλα τα μεγάλα πολιτικά και οικονομικά προβλήματα της χώρας, την ανεργία, την ακρίβεια, την τραπεζική τοκογλυφία, τα πανωτόκια, την αγριότητα της αγοράς εργασίας, τη βίαιη απαλλοτρίωση των μικρών αγροτών, τον παραγκωνισμό των μικρών επιχειρήσεων, την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, την καταστροφή των δασών, τις καταπατήσεις. Ολα αυτά τα εξαφάνισαν και οι δύο πολιτικοί ταγοί του δικομματισμού κατέφυγαν σε ένα άθλιο παιγνίδι πλειοδοσίας για τον προσεταιρισμό της λαϊκής ψήφου. Λες και δεν ξέρουμε τι κόλαση θα ακολουθήσει από τις 8 του Μάρτη. Οι εργαζόμενοι καλούνται να μαυρίσουν τα δύο κόμματα του πολέμου, τους χειροκροτητές των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, αυτούς που κατακουρέλιασαν την αξιοπρέπεια της χώρας, θέτοντας γη, αέρα και θάλασσα στην υπηρεσία των δολοφόνων της «νέας τάξης».

Και επειδή η ταξική πάλη θα συνεχιστεί και μετά τις 7 του Μάρτη, οι κάλπες της Κυριακής πρέπει να ξεχειλίσουν από το κόκκινο, από τα ψηφοδέλτια της ελπίδας. Η μόνη προοπτική, που έχουν οι εργάτες, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, είναι να ψηφίσουν ταξικά, να στηρίξουν τους εκπροσώπους της τάξης τους, αυτούς με τους οποίους συναντήθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια στους δρόμους, στις απεργίες, στις μεγαλειώδεις μαθητικές κινητοποιήσεις, στα αγροτικά μπλόκα, στις πορείες στην πρεσβεία των μανιακών δολοφόνων. Η εργατική τάξη, το οφείλει να ψηφίσει ταξικά. Να ψηφίσει ΚΚΕ. Γιατί έχουμε αγώνες αύριο. Γιατί στο βάθος του χρόνου πρέπει να λύσουμε τους λογαριασμούς μας με το σύστημα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org