Παρασκευή 5 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Ψεύτικα δάκρυα για την Κύπρο

Το Κυπριακό, ως γνωστόν, χρησιμοποιήθηκε από τον Κώστα Σημίτη, σαν δικαιολογία για την πρόωρη - έστω και κατά λίγες μέρες - προσφυγή στις κάλπες. Κατά την τρέχουσα προεκλογική περίοδο, ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου επικαλείται και τα «επιτεύγματά» του ως υπουργός Εξωτερικών κυρίως στο Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά, διεκδικώντας την ψήφο του ελληνικού λαού. «Ποιος είναι, λέει, ο καταλληλότερος για να διαπραγματευτεί το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά;». Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, όταν μιλά για το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά, αρκείται να συμφωνήσει με τις επιλογές των κυβερνήσεων της τελευταίας οκταετίας: «Ναι» στο σχέδιο Ανάν για το Κυπριακό, «ναι» στο Ελσίνκι για τα ελληνοτουρκικά.

Ποια είναι όμως τα «επιτεύγματα» του Γιώργου Παπανδρέου στο Κυπριακό, τα οποία χειροκροτεί και ο πρόεδρος της ΝΔ; Οι τελευταίες δηλώσεις δύο εκπροσώπων - εκ των βασικών παραγόντων του κυπριακού προβλήματος - περιγράφουν απολύτως την... επιτυχία. Ο Αμερικανός εντεταλμένος για το Κυπριακό, Τ. Ουέστον, την περασμένη Τετάρτη ξεκαθάρισε: «Οποιοσδήποτε κι αν απαντήσει "όχι" στο δημοψήφισμα, θα αναλάβει ένα απίστευτα βαρύ και αρνητικό κόστος, από την απόφαση αυτή, για το μέλλον της Κύπρου».

Από κοντά και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών σε δηλώσεις του χτες, ανέλαβε να επεξηγήσει ποιο είναι αυτό το «απίστευτο βαρύ κόστος» για το οποίο μίλησε ο Αμερικανός διπλωμάτης. Σε περίπτωση που οι Ελληνοκύπριοι απορρίψουν στο δημοψήφισμα τη λύση Ανάν και γίνουν μέλος της ΕΕ, «τότε αυτοί θα εκπροσωπούν μόνο το νότιο τμήμα της νήσου διότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μια εκ των πραγμάτων διχοτόμηση της Κύπρου».

Αυτή είναι λοιπόν η περιβόητη «επιτυχία» της κυβέρνησης Σημίτη - Παπανδρέου στο Κυπριακό. Δεν είναι η «κινδυνολογική» και «κακόπιστη» κριτική του ΚΚΕ που, από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε το σχέδιο Ανάν κι ακόμη νωρίτερα, τη στιγμή των πανηγυρισμών για την «εξασφάλιση της ενταξιακής πορείας της Κύπρου», μίλησε για ξεπούλημα του Κυπριακού και διαδικασία νομιμοποίησης της διχοτόμησης και για μέγιστη ευθύνη των ελληνικών κυβερνήσεων, ιδιαίτερα αυτής του ΠΑΣΟΚ. Σήμερα, Αμερικανοί και Βρετανοί, περιγράφουν ωμά την κατάσταση στην οποία οδήγησε την Κύπρο η πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και του Γ. Παπανδρέου: `Η θα αποδεχτεί την απαράδεκτη «διευθέτηση» που προτείνει ο ΓΓ του ΟΗΕ καθ' υπαγόρευση των Αμερικανών, ή η ένταξη στην ΕΕ θα αφορά μόνο στη Νότια Κύπρο με προφανή συνέπεια την ταχύτατη «νομιμοποίηση» της υπόστασης της τουρκοκρατούμενης «Βόρειας Κύπρου» στο Διεθνές Σύστημα.

Σε αυτό το σημείο βρίσκεται σήμερα το Κυπριακό, το οποίο θα αποτελέσει το πρώτο σοβαρό ζήτημα που θα έχει να... διαχειριστεί η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής. Η συμφωνημένη από το ΠΑΣΟΚ και ΝΔ απόσυρση αυτού του ζητήματος από την ατζέντα της προεκλογικής αντιπαράθεσης, ένα πράγμα μόνο μπορεί να σημαίνει: Οτι η «ευθανασία» στην οποία υποβάλλεται το Κυπριακό πραγματοποιείται με τη συμφωνία και των δύο «τεθλιμμένων» συγγενών εξ Ελλάδος. Των κυρίων Γ. Παπανδρέου και Κ. Καραμανλή.


Δημήτρης ΜΗΛΑΚΑΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ