Τετάρτη 3 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Υποσχέσεις παντός είδους

Νέες τεχνολογίες και αθλητισμό περιείχε χτες το «μενού» της κοροϊδίας του προέδρου του ΠΑΣΟΚ

Σε ανέξοδες εξαγγελίες και υποσχέσεις της τελευταίας ώρας αναλώθηκε χτες η προεκλογική δραστηριότητα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου. Μιλώντας σε συγκέντρωση νέων στο κλειστό γυμναστήριο του Μετς υποσχέθηκε να μοιράσει 100.000 ηλεκτρονικούς υπολογιστές στις φτωχότερες οικογένειες που έχουν παιδί στο σχολείο ή στην ανώτατη εκπαίδευση και επανέλαβε προτάσεις που εμπεριέχονται στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, όπως τα τέσσερα χρόνια ανασφάλιστης εργασίας, η επιδότηση εκπαιδευτικών δανείων, η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και της εκπαίδευσης... και άλλα τέτοια «προοδευτικά». Εξήγγειλε επίσης ότι θα γίνει διεθνής διαγωνισμός ιδεών για την αξιοποίηση των Ολυμπιακών έργων μετά τους Αγώνες (βλέπε εκποίηση), ότι θα δημιουργηθεί Εθνικό Συμβούλιο Πληροφόρησης Νέων και θα θεσπιστεί νομικό πλαίσιο για τη λειτουργία των ιντερνέτ καφέ. Επίσης, υποσχέθηκε να δώσει έμφαση στις νέες τεχνολογίες, να λειτουργήσουν σχετικά εργαστήρια στα σχολεία, τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ, να συνεχιστούν προγράμματα του τύπου «εναλλακτικού τουρισμού» και αναφέρθηκε αόριστα σε παραπέρα μείωση της θητείας και αλλαγή του συστήματος εισαγωγής στα ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης. Ολα αυτά τα παρέθεσε σε συντομία και όλη η υπόλοιπη ομιλία του αναλώθηκε στην άνευ περιεχομένου δέσμευση ότι «η φωνή της νεολαίας θα ακούγεται στη νέα εποχή».

Υποσχέσεις για μονιμοποίηση

Ο Γ. Παπανδρέου εξήγγειλε παράλληλα την πρόσληψη των εκπαιδευτικών που εργάζονται στο πρόγραμμα «Ολυμπιακή Παιδεία» ως μόνιμους και κατοχύρωση της Ολυμπιακής Παιδείας ως μάθημα Δημοτικού και Γυμνασίου. Πρόκειται για εκπαιδευτικούς που η κυβέρνηση είχε προσλάβει σε καθεστώς πολιτικής και εργασιακής ομηρίας ως αναπληρωτές ανανεώνοντας τις συμβάσεις τους για το πρόγραμμα, το οποίο κυρίως θεσπίστηκε για να καλύψει τις ανάγκες της κυβέρνησης για τον εθελοντισμό βάζοντας σε δεύτερη μοίρα τα πραγματικά ολυμπιακά ιδεώδη και το αθλητικό πνεύμα. Η χτεσινή προεκλογική εξαγγελία για μονιμοποίησή τους αποτελεί κορύφωση της ομηρίας αυτής ενώ δεν απαντά στο αίτημα για μαζικούς διορισμούς. Αποτελώντας μια προεκλογική «εξαίρεση» στο τοπίο των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και τον περιορισμό του δικαιώματος σε μόνιμη δουλιά για χιλιάδες εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων που καλύπτουν πραγματικές ανάγκες της εκπαιδευτικής διαδικασίας ως αναπληρωτές και ωρομίσθιοι.

Ο Γ. Παπανδρέου έκανε επίσης λόγο για ίδρυση «ανοιχτού διαδικτυακού Πανεπιστημίου αξιών, αθλητισμού και πολιτισμού» σε πρώτη φάση μέσα στο θεσμό του Ανοιχτού Πανεπιστημίου και τη διδασκαλία της Ολυμπιακής Παιδείας σε ειδικό τμήμα της ανώτατης εκπαίδευσης.

Με όραμα τον αθλητισμό - εμπόρευμα

Παρέμβαση για τον αθλητισμό - εμπόρευμα έκανε χτες το πρωί ο Γ. Παπανδρέου από το χώρο προετοιμασίας των αθλητών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στις εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά, που έχει μετατραπεί σε χώρο προεκλογικών φιεστών. Μετά τους διάφορους υφυπουργούς Αθλητισμού και τον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη, χτες ήταν η σειρά του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ να δώσει τη δική του παράσταση. Μπροστά στους... αυθόρμητους χειροκροτητές του, αναδείχτηκε «Ολυμπιονίκης» υποσχέσεων, αλλά και στη διαμόρφωση μιας εικονικής πραγματικότητας. Φυσικά με μοναδικό στόχο τις εκλογές.

Την ίδια στιγμή λοιπόν που στα ερασιτεχνικά σωματεία χρωστάνε τις επιχορηγήσεις του 2001, δεν υπάρχουν χώροι και το δικαίωμα στην άθληση έχει γίνει ένα πανάκριβο εμπόρευμα, ο Γ. Παπανδρέου εξήγγειλε - μεταξύ άλλων - «το πρόγραμμα Αθλητισμός για όλους, κάρτα Αθλητισμού» που το χαρακτήρισε «όχημα για την άρση ή τον περιορισμό των κοινωνικών ανισοτήτων». Πώς υποτίθεται ότι θα γίνει αυτό; Με κάρτα δωρεάν εισόδου σε διάφορες εκδηλώσεις, εκπτώσεις σε αγορές βιβλίων και «δωρεάν συμμετοχή σε προγράμματα αθλητισμού που υλοποιούνται από φορείς (ιδιωτικούς;..) που συμβάλλονται με το Υπουργείο Πολιτισμού».

Ομως το αποκορύφωμα της υποκρισίας και της στυγνής εκμετάλλευσης, υπό τη μάσκα της κοινωνικής ευαισθησίας, ήταν η εξαγγελία ότι «οι κάτοχοι της κάρτας Αθλητισμού μπορούν να γίνουν οι κάτοχοι κάρτας ανεργίας του ΟΑΕΔ, που θα ανανεώνεται για ένα χρόνο τουλάχιστον, ηλικίας μέχρι 30 ετών». Τόσο ρηξικέλευθη πρόταση στο μείζον θέμα της ανεργίας. Ακόμα σε ένα ρεσιτάλ θράσους ισχυρίστηκε πως «δουλεύουμε με βάση ότι ο αθλητισμός είναι δικαίωμα του πολίτη και υποχρέωση της πολιτείας», όταν η πολιτική του ΠΑΣΟΚ στηρίχτηκε κυρίως στην ανταποδοτικότητα. Δηλαδή οι αθλούμενοι καλούνται να πληρώσουν για τη συμμετοχή τους...

Ευαγγελίστηκε ακόμα οργανική σύνδεση της ΓΓΑ «με τις περιφέρειες, την Τοπική Αυτοδιοίκηση ώστε κάθε περιοχή να αναπτύξει τη δική της αθλητική ταυτότητα και εμπειρία. Ο επιτελικός στόχος της ΓΓΑ θα είναι ακόμα πιο ισχυρός με τη συνεργία των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που ήδη διαχειρίζονταν μέρος της αθλητικής υποδομής -μια διαχείριση που θα επεκτείνουμε- θα μπορέσει να συμβάλει ουσιαστικά. Γι' αυτό και θεσπίζουμε τα Περιφερειακά Συμβούλια Αθλητισμού». Ταυτόχρονα πρότεινε «τη δημιουργία ενός συστήματος αξιολόγησης των επιχορηγήσεων των ερασιτεχνικών σωματείων με κριτήρια τη μαζικότητα, τις επιδόσεις αθλητών και το κοινωνικό έργο που επιτελούν». Τι σημαίνει απλά και πώς έχει λειτουργήσει ως σήμερα αυτή η πρακτική; Μεταφέρονται στους ΟΤΑ ευθύνες και αρμοδιότητες, χωρίς κονδύλια. Εκεί μπαίνουν στη μέση οι τοπικοί χορηγοί και πάλι οι εργαζόμενοι που θέλουν να αθληθούν, αυτοί και τα παιδιά τους, πληρώνουν αδρά το λαϊκό δικαίωμα στον αθλητισμό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για τους πτυχιούχους προπονητές ποδοσφαίρου(2019-03-06 00:00:00.0)
Περιοδεία εκπροσώπων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Καυταντζόγλειο Στάδιο(2014-04-10 00:00:00.0)
Λαϊκό δικαίωμα η δωρεάν άθληση(2010-10-17 00:00:00.0)
Αναστολή διοργανώσεων(2007-04-20 00:00:00.0)
Την «πνίγουν» οι ...ταγοί(2007-02-04 00:00:00.0)
Η πολιτική του... ΘΑ(2004-12-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ