Τετάρτη 3 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Διαρκής η πίεση των ΗΠΑ

Ενθαρρημένη η κατοχική ηγεσία μέχρι που «σπάει πλάκα» στις διαπραγματεύσεις!

Υπό τους εκβιασμούς των ΗΠΑ συνεχίζονται οι συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού με βάση το διαβόητο σχέδιο Ανάν. Οι συνεχείς πιέσεις προκαλούν τη δίκαιη αντίδραση της ελληνοκυπριακής κυβέρνησης. Από την πλευρά της η κατοχική ηγεσία, διαβουλευόμενη συνεχώς με την Αγκυρα, συνεχίζει να σαμποτάρει τις διαπραγματεύσεις. Φτάνει στο σημείο να τις διακωμωδεί, με την ανοχή φυσικά του επιβλέποντος εκπροσώπου του ΟΗΕ.

Θυμίζουμε ότι πρόσφατα ο ειδικός συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, Τόμας Γουέστον, απείλησε εμμέσως πλην σαφώς ότι όποια πλευρά απορρίψει στο δημοψήφισμα το σχέδιο Ανάν θα υποστεί «μεγάλο κόστος». Η τελευταία του δήλωση είναι ότι για να αλλάξει η συμφωνία της Νέας Υόρκης θα πρέπει να πέσει μετεωρίτης στη Γη. Η συμφωνία αυτή όρισε ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα συνομιλιών με βάση το αμερικανόπνευστο σχέδιο Ανάν, που νομιμοποιεί την εισβολή, την κατοχή και τη διχοτόμηση. Επίσης, δίνει τη δυνατότητα στον ΓΓ του ΟΗΕ, όπου δε συμφωνήσουν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, να παρέμβει και να καλύψει μόνος του (;) τα κενά της συμφωνίας.

Χτες η ελληνοκυπριακή αντιπροσωπεία υπό τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσο Παπαδόπουλο, και η κατοχική ηγεσία, υπό τον Ραούφ Ντενκτάς, είχαν την έβδομη συνάντηση στο πλαίσιο του νέου γύρου συνομιλιών, με την παρουσία του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ, Αλβαρο ντε Σότο. Αργότερα ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος χαρακτήρισε τη συνάντηση καθόλου παραγωγική. Οτι ο Ντενκτάς «βρήκε την ευκαιρία να επαναλάβει τις συζητήσεις για το παλιό του όραμα για δύο κράτη, δύο κυριαρχίες και τις γνωστές απαιτήσεις». Επιβεβαίωσε ότι ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ μπροστά στις απαράδεκτες απαιτήσεις Ντενκτάς συνεχίζει να τηρεί «ουδετερότητα». Προειδοποίησε ότι αν συνεχίσει έτσι ο κατοχικός ηγέτης, οι συνομιλίες υποσκάπτονται.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πως η τουρκική πλευρά έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της για να προωθήσει τις συνομιλίες, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε: «Επομένως ό,τι περνούσε από το χέρι της ήταν να επαναφέρει το όραμα του κ. Ντενκτάς για δύο κράτη, δύο κυριαρχίες, δύο χωριστά καθεστώτα».

Σε ανάλογο επίπεδο κινήθηκαν και οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργου Ιακώβου: «Οσον αφορά την τουρκική πλευρά, οι αποφάσεις για το Κυπριακό λαμβάνονται πάντοτε στην Αγκυρα και η σημερινή φάση δεν αποτελεί εξαίρεση». Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Γουέστον, για την ευθύνη που θα φέρει η πλευρά που θα απορρίψει μια ενδεχόμενη συμφωνία στο δημοψήφισμα, ο Ιακώβου απάντησε πως «τέτοιες δηλώσεις δε βοηθούν» και πως η ελληνοκυπριακή πλευρά «δεν μπορεί να δεχτεί τέτοιες απειλές». Αναφορικά με τη στάση Ντενκτάς σημείωσε ότι «ακόμα προβάλλει αυτό το οποίο περιγράφει ο ίδιος ως το όραμά του». Ωστόσο «το όραμα του κ. Ντενκτάς είναι ένας εφιάλτης για μας, διότι αναφέρεται σε δύο ανεξάρτητα και κυρίαρχα κράτη... Επιμένει σε αυτές τις απηρχαιωμένες απόψεις που εκφράζει εδώ και πολλά χρόνια και συνεπώς τίποτε, όσον αφορά τον κ. Ντενκτάς, δεν έχει αλλάξει».

Πρώτα διακωμώδηση, μετά Αγκυρα

Προς επιβεβαίωση της άρρηκτης σχέσης Ντενκτάς-Αγκυρας, ο κατοχικός ηγέτης μεταβαίνει αύριο, Πέμπτη, στην Τουρκία για «επαφές». Αλλωστε από χτες το απόγευμα βρίσκονται στην τουρκική πρωτεύουσα ο πρωθυπουργός του ψευδοκράτους, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, και ο «υπουργός Εξωτερικών», Σερντάρ Ντενκτάς, ύστερα από πρόσκληση της τουρκικής κυβέρνησης. Αναμενόταν συνάντησή τους με τον Ερντογάν, τον υπουργό Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιούλ, καθώς και άλλους αξιωματούχους. Στην Τουρκία μετέβη και η τουρκοκυπριακή επιτροπή που στις διαπραγματεύσεις θα ασχολείται με τη σύνταξη του προσχεδίου του Συντάγματος του τουρκοκυπριακού συνιστώντος κρατιδίου.

Σημειώστε ότι, σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κιπρίς», στη διάρκεια των συνομιλιών ο Ντενκτάς φωτογραφίζει και λέει ανέκδοτα! Το σχετικό δημοσίευμα αναφέρει ότι τα αστεία του κατοχικού ηγέτη είναι τόσο κρύα, που μετατρέπουν την αίθουσα των συνομιλιών σε ψυγείο. Προσθέτει ότι ένα σημείο που ενόχλησε τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο είναι η συνεχής φωτογράφιση του ιδίου από τον Ντενκτάς. «Σέβομαι τα χόμπι σου, αλλά μην τραβάς φωτογραφίες στο τραπέζι των συνομιλιών», φέρεται να του είπε. Στο ίδιο μήκος κύματος, η ελληνοκυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος» επικαλείται πληροφορίες ότι τη Δευτέρα ο ντε Σότο ρώτησε τις δύο πλευρές κατά πόσον επιθυμούν να προχωρήσουν στη συζήτηση του δεύτερου θέματος στην ατζέντα. «Επιθυμώ να εξέλθω της αίθουσας για να πάω για φαγητό», ήταν η απάντηση Ντενκτάς...

  • Χτες έφτασε στην Κύπρο και ο Βοηθός ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών αρμόδιος για πολιτικές υποθέσεις, Κίραν Πρέντεργκαστ. Τυπικά σκοπός της επίσκεψής του είναι να ενημερωθεί για την πορεία των συνομιλιών και ακολούθως να ενημερώσει τον Ανάν. Ο Πρέντεργκαστ θα συναντηθεί με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων πριν την αναχώρησή του την Παρασκευή. Σήμερα το απόγευμα αναμένεται να γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνάντηση τουρκικής - τουρκοκυπριακής ηγεσίας(2005-06-04 00:00:00.0)
Και νέα αμερικανικά όπλα στα κατεχόμενα(2005-06-03 00:00:00.0)
Τα «μασάνε» και οι Βρυξέλλες(2004-03-17 00:00:00.0)
Εξασφαλισμένη η «συνέχεια»(2004-03-12 00:00:00.0)
«Πάγο» από Ντενκτάς(2002-12-24 00:00:00.0)
Ετοιμη για τις συναντήσεις η τουρκοκυπριακή πλευρά(2002-08-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ