Κυριακή 4 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΑΛΗ
Την «πνίγουν» οι ... ταγοί

Η πολιτική των κυβερνήσεων και των διοικήσεων στην Ομοσπονδία οδηγεί σε μαρασμό το ιστορικό άθλημα

Στο ...ταπί έχουν ρίξει το άθλημα οι αρμόδιοι

Sportidea

Στο ...ταπί έχουν ρίξει το άθλημα οι αρμόδιοι
Οι λαβές πνιγμού απαγορεύονται αυστηρά πάνω στο ταπί. Φαίνεται όμως ότι η Ομοσπονδία της Πάλης και η ΓΓΑ, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους σκοπούς και τα σχέδιά τους, δεν ακολουθούν τους κανόνες. Και, με την πολιτική τους, «πνίγουν» τους ανθρώπους που υπηρετούν την Πάλη, «πνίγοντας» έτσι - στην ουσία - το ίδιο το άθλημα.

Κάθε χρόνο που περνάει το άθλημα των Ολυμπιονικών μαραζώνει ακόμα περισσότερο. Στο γιατί, από τους ταγούς (;) η απάντηση είναι ένα... τσουβάλι προσχηματικές δικαιολογίες, άλλοθι και κυρίως ένα πινγκ πονγκ ευθυνών. Πρόκειται για συνειδητή τακτική των συνυπεύθυνων, με κυρίαρχο στόχο να κρυφτούν οι επιλογές τους και οι συνέπειες που έχουν (όχι μόνο) για το ιστορικό άθλημα. Μέρος αυτών (ξανα)αναδείχτηκε πρόσφατα, από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Προπονητών Πάλης.

Απλήρωτοι 22 μήνες!...

Οπως καταγγέλλεται, σε ανακοίνωση (26/1), οι προπονητές των σωματείων παραμένουν απλήρωτοι για 15 μήνες, ενώ υπάρχουν κάποιοι που έχουν να πληρωθούν και 22 μήνες! Τα ποσά αφορούν αξιολογήσεις προηγουμένων ετών, δηλαδή «δεδουλευμένα, τα οποία έχει εισπράξει η διοίκηση της ΕΟΦΠ από την πολιτεία, αλλά δεν έχει δώσει σε μας» (...) αναφέρουν χαρακτηριστικά. Το συνολικό ποσό είναι περίπου 450 χιλ. ευρώ (η επιχορήγηση που δόθηκε στην Ομοσπονδία είναι 2,2 εκ. ευρώ)...

Εύλογο είναι, λοιπόν, το ερώτημα αρκετών, τι έγιναν τα χρήματα, πού και πώς διατέθηκαν. Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Προπονητών Πάλης, Πέτρος Κρίκης, απαντάει: «Εμείς δεν είμαστε, ούτε θέλουμε να γίνουμε ντέτεκτιβς. Υπάρχουν αρμόδιοι φορείς να ελέγξουν. Ας το κάνουν. Και μεις θέλουμε να μάθουμε τι γίνεται». Μάλιστα, εκτός από το προφανές, για την ΓΓΑ θέτουν και ένα ακόμα σοβαρό θέμα. Ο προϋπολογισμός της ΕΟΦΠ καταψηφίστηκε στη ΓΣ και δεν έχει συγκληθεί άλλη για έγκρισή του. Προϋπόθεση απαραίτητη για να καταβάλει η ΓΓΑ χρήματα. Πώς λοιπόν δόθηκαν, αν και ποιος ελέγχει πώς χρησιμοποιούνται;

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Μπονόβας, μέλος του ΔΣ στην Ομοσπονδία, αναγνωρίζει ότι υπάρχει οικονομικό θέμα αλλά προσπάθησε - μιλώντας στον «Ρ» - να περιορίσει το μερίδιο ευθύνης του ΔΣ και να αμβλύνει τις εντυπώσεις. Υποστήριξε ότι - ως Σώμα - δεν ξέρουν πλήρως την κατάσταση και ζήτησε από τον Σύλλογο Προπονητών «ακριβή ενημέρωση. Αν αυτά που υποστηρίζουν τεκμηριωθούν, τότε όντως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και πρέπει να δούμε πώς θα το αντιμετωπίσουμε. Στα πλαίσια των οικονομικών μας δυνατοτήτων», πρόσθεσε.

Απορήσαμε πώς είναι δυνατόν οποιοσδήποτε λαμβάνει μέρος σε αρχαιρεσίες (του όποιου φορέα) να μη γνωρίζει τι συμβαίνει. Μας απάντησε ότι στο ΔΣ ξέρουν πάνω - κάτω τι γίνεται αλλά χωρίς ακριβή στοιχεία. Αναρωτηθήκαμε πώς γίνεται, ύστερα από περίπου 6 μήνες διοίκηση, να μην γνωρίζουν. «Είναι αλήθεια ότι δεν κάναμε τις συνεδριάσεις που έπρεπε» παραδέχτηκε, αναγνωρίζοντας εμμέσως πλην σαφέστατα, και διοικητική δυσλειτουργία. Και ισχυρίστηκε ότι «η επόμενη ΓΣ (σ.σ. δεν έχει οριστεί πότε θα γίνει) θα είναι απολογιστική. Εκεί τα πράγματα θα ειπωθούν με το όνομά τους. Περιμένω να παραβρεθούν οι προπονητές και να τεκμηριώσουν τις απόψεις τους». Αναφορικά με τον έλεγχο, συμφώνησε με τον πρόεδρο των προπονητών. «Η ΓΓΑ μπορεί και πρέπει να ελέγξει τι έγινε. Και αν διαπιστώσει οτιδήποτε να το στείλει στη Δικαιοσύνη».

Μέλος της Εθνικής με αντικαταβολή

Στη διοίκηση της Ομοσπονδίας, ο σύλλογος προπονητών, ακόμα προσάπτει μικροπολιτική τακτική, με επιλεκτικές πληρωμές σωματείων. Στόχος, ο έλεγχος των σωματείων που θα έχουν δικαίωμα ψήφου στις επόμενες εκλογικές διαδικασίες. Επιπλέον, προφανώς για τα αντιφρονούντα σωματεία, έγινε μια ακόμα κίνηση πίεσης. Το 2006, δεν έγιναν τα περιφερειακά πρωταθλήματα παμπαίδων. Ετσι, πολλά σωματεία (τα οποία ασχολούνται κυρίως με την υποδομή) χάνουν ένα μέρος της επιχορήγησης. Αποκορύφωμα των παραπάνω ενεργειών θεωρούν τη διοργάνωση φιλικών αγώνων - πριν τα Χριστούγεννα, σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα - με επιλεκτικές προσκλήσεις.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προπονητών Πάλης, πάντως, θέτει και άλλο ένα σοβαρότατο ζήτημα, που δημιουργεί η κυβερνητική και διοικητική πολιτική, όχι μόνο στην Πάλη αλλά σε όλες τις ομοσπονδίες. Οι αθλητές των εθνικών ομάδων ανδρών και εφήβων, βάσει περσινής απόφασης του ΔΣ, πλήρωσαν από την τσέπη τους για να συμμετάσχουν στα οικεία Παγκόσμια Πρωταθλήματα.

Ο Σύλλογος χαρακτηρίζει την απόφαση «επικίνδυνη». Γιατί «ανοίγει την κερκόπορτα και δημιουργεί δεδικασμένα, ώστε και στο μέλλον - επικαλούμενη η ΕΟΦΠ, αλλά και άλλες ομοσπονδίες, την οικονομική στενότητα που προκαλεί η πολιτική των κυβερνήσεων και στον τομέα του αθλητισμού τα τελευταία χρόνια (περικοπές) - να την επαναφέρει». Μια απόφαση που αλλοιώνει τη φύση και την αποστολή του αθλητισμού, όπως αναφέρει ο πρόεδρος των προπονητών, Πέτρος Κρίκης: «Με τη λογική τους ανατρέπονται ακόμα και τα κριτήρια αξιολόγησης. Ο ικανός, να συμμετάσχει στις εθνικές δεν είναι αυτός που έχει αθλητικές δυνατότητες, αλλά οικονομικές. Οι αθλητές, δηλαδή, δε θα αγωνίζονται καθημερινά να βελτιώσουν τις ικανότητές τους με προπόνηση, αλλά να βρουν πόρους. Το καλός ή όχι δε θα είναι αγωνιστικό αλλά οικονομικό. Χωρίζουν, δηλαδή, τους αθλητές σε έχοντες και μη»...

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται πως «η πλέον της 20ετίας διοίκηση του κ. Χαμάκου, σε συνεργασία με τις κεντρικές πολιτικές που ακολουθούνταν από την ΓΓΑ, έφτανε για να μείνει το άθλημα στάσιμο. Ενώ οι πρόσφατες διοικήσεις Ποζίδη - Τσαμεσίδη έβαλαν "ταφόπλακα" στην ανάπτυξη του αθλήματος».

Ο αθλητισμός είναι κοινωνικό αγαθό, όχι εμπόρευμα

Οι προπονητές απορρίπτουν την «κεντρική πολιτική της ΓΓΑ (σ.σ. δηλαδή των κυβερνήσεων), που συνεχώς μειώνει τα κονδύλια προς τις ομοσπονδίες, τις οδηγεί σε οπισθοχώρηση. Και με γοργά βήματα στους χορηγούς και στις πολυεθνικές, ως μοναδικούς αρωγούς για την ανάπτυξη των αθλημάτων. Εμείς πιστεύουμε ότι για να αναπτυχθεί σωστά ο αθλητισμός γενικότερα, αλλά και ειδικότερα το άθλημα της πάλης, θα πρέπει το κράτος και η ΓΓΑ να γίνουν πραγματικός και μοναδικός αρωγός. Διότι ο αθλητισμός αποτελεί κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα για να ξεπουλιέται, "αντί πινακίου φακής", στους εδώ και εκεί ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Εμείς θεωρούμε ότι οι αθλητές είναι κύτταρα υγιούς ανάπτυξης και εξέλιξης της κοινωνίας μας και όχι εμπόρευμα που πουλιέται και αγοράζεται στο σύγχρονο σκλαβοπάζαρο της παγκόσμιας αθλητικής κοινωνίας. Σίγουρα χρειάζεται στήριξη ο αθλητής, για να μπορεί απερίσπαστος, να βάζει στόχους και να τους πραγματοποιεί, όχι όμως να εκπορνεύεται για λίγα χρήματα, βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή του, με χίλια δύο μέσα που χρησιμοποιεί, για να βρει χορηγό. Γι' αυτό λέμε ότι η χορηγία πρέπει να είναι κρατική και όχι ιδιωτική. Να προσφέρεται στους πολλούς από την αρχή και όταν δεν είναι φτασμένοι αθλητικά και όχι ιδιωτική για μια μικρή ελίτ αθλητών».

  • (Σ.σ. η υπογράμμιση είναι δική μας)

Γ. ΚΑΝΤΖΙΛΙΕΡΗΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ