Ολοι οι «ενδιαφερόμενοι» πάνε Κύπρο... Αφορμή η έναρξη των συνομιλιών μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων την Πέμπτη, για «επίλυση» του Κυπριακού με βάση το - αμερικανόπνευστο, βολικό για τα συμφέροντα των Τούρκων ιμπεριαλιστών - σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ Ανάν.
Σήμερα το βράδυ αναμένεται στην Κύπρο ο Ειδικός Σύμβουλος του Ανάν, Αλβάρο ντε Σότο, συνοδευόμενος από ομάδα βοηθών του και αφού πρώτα είχε επαφές στην Ιρλανδία (προεδρεύει αυτό το εξάμηνο της ΕΕ) με τον πρωθυπουργό της χώρας και προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Μπέρτι Αχερν, αλλά και κυβερνητικούς αξιωματούχους που χειρίζονται το Κυπριακό. Τους ενημέρωσε για τις πρόσφατες συνομιλίες Ανάν - Ελληνοκυπρίων - Τουρκοκυπρίων στη Ν. Υόρκη. Νωρίς σήμερα το μεσημέρι αναμένεται να συναντηθεί στις Βρυξέλλες με τον Επίτροπο αρμόδιο για τη διεύρυνση της ΕΕ Γκίντερ Φερχόιγκεν.
Και ο Φερχόιγκεν αναμένεται στην Κύπρο το απόγευμα της Τετάρτης. Μάλιστα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να αποστείλει ομάδα νομικών εμπειρογνωμόνων, για να παρακολουθούν το έργο των κυπριακών τεχνικών επιτροπών που θα ασχολούνται με τη νομική και την οικονομική πτυχή του σχεδίου Ανάν.
Σήμερα το απόγευμα συνέρχεται το Εθνικό Συμβούλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας για συζήτηση των εξελίξεων στο Κυπριακό. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσος Παπαδόπουλος θα ενημερώσει τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για όσα διαδραματίστηκαν στη Ν. Υόρκη και για όσα πρέπει να γίνουν μέχρι την έναρξη των συνομιλιών.
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας παρουσιάστηκε επιφυλακτικός για τη στάση του Ραούφ Ντενκτάς ο οποίος, όπως είπε, στις συνομιλίες της Ν. Υόρκης κατέθεσε αλλαγές επί της ουσίας του σχεδίου Ανάν σε θέματα κυριαρχίας, διζωνικότητας και περιουσιών. Είπε επίσης ότι εάν ο κατοχικός ηγέτης εμμείνει στις θέσεις αυτές θα δυσκολέψει πολύ τη διαδικασία.
Αναφερόμενος στις συνομιλίες της Ν. Υόρκης ο Δ. Χριστόφιας είπε ότι έγινε ένας νενομισμένος συμβιβασμός και από τις δύο πλευρές ώστε να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, γεγονός, όπως είπε, που πρέπει να θεωρηθεί επιτυχία για τον κυπριακό λαό, ο οποίος επιθυμεί λύση του Κυπριακού. Πρόσθεσε ότι στις συνομιλίες της Ν. Υόρκης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε τα σημεία του σχεδίου Ανάν επί των οποίων ζητείται διαπραγμάτευση και συμπλήρωσε ότι είναι πολύ λίγα.
Τόνισε, ωστόσο, ότι υπάρχουν και συμπεράσματα που προκαλούν σκεπτικισμό και προβληματισμό. Αναφέρθηκε στην επιθυμία της διεθνούς κοινότητας για εξεύρεση λύσης και πρόσθεσε ότι «η επιθυμία αυτή θα μπορούσε να εκφραστεί με λιγότερες πιέσεις ή να ασκηθούν πιέσεις στην πλευρά που κωλυσιεργεί».
Επιστρέφοντας στα κατεχόμενα από τη Ν. Υόρκη, ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε ότι το δημοψήφισμα αλλά και η έγκριση της συμφωνίας για το Κυπριακό από την τουρκική Εθνοσυνέλευση, αποτελούν τις δύο ασφαλιστικές δικλείδες για τους Τουρκοκύπριους. Υποστήριξε ότι το σχέδιο Ανάν έγινε αποδεκτό ως βάση, αλλά στο τέλος των συνομιλιών μπορεί να γίνουν αλλαγές. Οτι οι Τουρκοκύπριοι επιθυμούν συμφωνία και «θέλουν να ζήσουν ως δύο ίσοι συνέταιροι με τις εγγυήσεις των μητέρων πατρίδων».
Συνέχισε λέγοντας ότι όλοι γνωρίζουν τις «αναγκαιότητες» για την τουρκική πλευρά πολύ καλά, προσθέτοντας ότι πήγε στη Ν. Υόρκη με την εγγύηση της Τουρκίας γι' αυτές τις αναγκαιότητες.
Σημειώστε εδώ τις πληροφορίες των τελευταίων ημερών, ότι η τουρκική κυβέρνηση φέρεται να διαπραγματεύτηκε επιτυχώς με τις ΗΠΑ για τη διασφάλιση των συμφερόντων της στην Κύπρο. Σε ένα αλισβερίσι όπου οι ΗΠΑ πήραν σαν αντάλλαγμα διαβεβαιώσεις για τουρκική στήριξη σε ζητήματα αναφορικά με το Ιράκ, π.χ. παραχώρηση στα κατεχόμενα βάσης υποστήριξης (αλά Σούδα) των αμερικανικών στρατευμάτων στη Μέση Ανατολή. Εξ ου και η κυβέρνηση Ερντογάν υπεραμύνθηκε του αμερικανόπνευστου σχεδίου Ανάν.
Στο μεταξύ, η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ», επικαλούμενη δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων που αναμείχθηκαν ενεργά στις συνομιλίες της Ν. Υόρκης, γράφει ότι ο Ραούφ Ντενκτάς θα αποσυρθεί από τις συνομιλίες. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης θα παραμείνει στο τραπέζι των συνομιλιών μέχρι τις 22 Μάρτη. Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν από τον Ταλάτ και τον λεγόμενο αντιπρόεδρο και υπουργό Εξωτερικών του ψευδοκράτους, υιό Ντενκτάς, Σερντάρ.
Τέλος στην Κύπρο αναμενόταν χτες το βράδυ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου. Σήμερα το πρωί αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο Τ. Παπαδόπουλο και την πολιτική ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το μεσημέρι θα συναντηθεί με Τουρκοκύπριους.