Τετάρτη 28 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΟΙ ΜΕΡΕΣ

«Μεγάλος είναι εκείνος που βλέπει γρήγορα, μακριά και καθαρά», πίστευε ο Μοντεσκιέ. Και αυτό αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα, καθώς ο Μοντεσκιέ, τα τελευταία χρόνια της ύπαρξής του, έζησε σε ολοκληρωτικό σκοτάδι. Βλέπω σημαίνει συνειδητοποιώ. Η ματιά της γνώσης, η εσωτερική όραση είναι μια πνευματική άσκηση. Η «όραση» είναι μια προνομιακή αίσθηση που δεν μπορεί να εξαντλείται στο επίπεδο του «βλέπω» και μάλιστα αυτά που θέλουν οι άλλοι να δω και τα οποία θα καταρρεύσουν την επόμενη στιγμή.

Σ' έναν κόσμο σφραγισμένο από την εικονολατρία, στο έλεος ενός συνεχούς βομβαρδισμού με επιφανειακές πληροφορίες, έναν κόσμο που αντλεί την έννοια του ωραίου από διαφημιστικές καταχωρήσεις, ο ενεργός, ο αχειραγώγητος πολίτης, ο πολίτης που «βλέπει», που εξεγείρεται στη «σύμβαση» και στη συντήρηση, είναι σίγουρα εμπόδιο.

Δεν μπορώ να δεχτώ και να πιστέψω ότι η «επικοινωνιακή πολιτική», η «τηλεοπτική εικόνα» και οι προεκλογικές φανφάρες μπορούν να υποκαταστήσουν τη γνήσια πολιτική πράξη και να παρασύρουν τον πολίτη. Επικοινωνιακή πολιτική σημαίνει υποτίμηση της πολιτικής σκέψης. Διότι η πολιτική σκέψη δεν αποτιμάται με βάση τη συχνότητα εμφανίσεως στα τηλεοπτικά παράθυρα, στα στέκια των επωνύμων και στα γυμναστήρια των ανωνύμων. Αποτιμάται με βάση τον αγώνα και το μόχθο του πολιτικού ανδρός.

Αλλωστε, όπως έλεγε ο Μπρεχτ, «από τότε που αποφασίσαμε/ να στηριχτούμε επιτέλους στις δικές μας τις δυνάμεις/ και να οικοδομήσουμε μια όμορφη ζωή/ ο αγώνας και ο μόχθος δε μας χάλασαν το κέφι».

Το κέφι μας το χαλάν - χρόνια τώρα - όλοι αυτοί που προσπαθούν να καπηλευτούν τον αγώνα ενός ολόκληρου λαού. Αυτοί που καλά καλά δεν έχουν ξεκαθαρίσει πού ανήκουν. Αριστερά, δεξιά ή στο κέντρο; Μάλιστα, τον τελευταίο καιρό έχω τη βάσιμη υποψία ότι πίσω από τις ομάδες «αναποφάσιστοι» και «δε γνωρίζω δεν απαντώ» κρύβονται οι ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων με τη χρόνια κρίση ταυτότητας και κατεύθυνσης.

Το ΚΚΕ και το 2004 είναι το μόνο κόμμα που με σταθερή, διάφανη κοινωνική και λαϊκή πολιτική συνέπεια αρθρώνει πρωτοποριακό λόγο για πραγματική αλλαγή. Είναι εκείνο το κόμμα που υπερασπίζεται και υπηρετεί μια ιδεολογία που ανέτρεψε το πολιτικό και κοινωνικό παγκόσμιο σκηνικό, που συνέβαλε και καθόρισε μέσα στον αιώνα που μας πέρασε αυτά που απλά ονομάζουμε κατακτήσεις και ξεχνάμε ότι είναι αποτέλεσμα μακρόχρονων αγώνων που γεννήθηκαν και φωτίστηκαν μέσα από τη μαρξιστική ιδεολογία.


Της Σεμίνας ΔΙΓΕΝΗ
Η Σ. Διγενή είναι δημοσιογράφος


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ