Τετάρτη 28 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πρωτοπόρος δημιουργός και δάσκαλος

Ο Γιάννης Α. Παπαϊωάννου
Ο Γιάννης Α. Παπαϊωάννου
Στον Γιάννη Α. Παπαϊωάννου (1910-1989), τον σπουδαίο συνθέτη και δάσκαλο, που με τη δημιουργία και την παιδαγωγική του δραστηριότητα σημάδεψε τη νεότερη μουσική ιστορία μας, αφιερώνεται η έκθεση που παρουσιάζει (από προχτές) το Μουσείο Μπενάκη.

Ο άνθρωπος, ο οποίος θεωρείται ο δάσκαλος της νεότερης γενιάς των Ελλήνων μουσικών (διατέλεσε καθηγητής ανώτερων θεωρητικών της μουσικής), ανήκει στους σημαντικότερους Ελληνες συνθέτες του 20ού αιώνα. Επί 60 και πλέον χρόνια δημιούργησε ένα μεγάλο έργο, που, προσανατολισμένο κυρίως στις σύγχρονες μουσικές τάσεις, περιλαμβάνει συμφωνικά έργα, μουσική δωματίου, φωνητική μουσική κ.ά., με πολλές εκτελέσεις παγκοσμίως. Για την προσφορά του, μάλιστα, ο Γ. Παπαϊωάννου τιμήθηκε με τις υψηλότερες διακρίσεις από ελληνικά και ξένα πνευματικά ιδρύματα.

Ο κορμός του εκθεσιακού υλικού προέρχεται από το αρχείο του συνθέτη, το οποίο δώρισε στο Μουσείο Μπενάκη η σύζυγός του, το 1990, ένα χρόνο μετά το θάνατό του. Στην έκθεση (θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου), σε ειδικά διαμορφωμένους «σταθμούς», θα ακούγονται αποσπάσματα έργων του. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν τέσσερις συναυλίες του Ελληνικού Συγκροτήματος Σύγχρονης Μουσικής (χτες και 3,10,17/2), με έργα του και με σολίστ την πιανίστα Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου (σε επιμέλεια του προέδρου της Ενωσης Ελλήνων Μουσουργών, Θεοδώρου Αντωνίου).

Την έκθεση συνοδεύει πολύτιμος κατάλογος, όπου δημοσιεύονται κείμενα μελετητών του έργου του Γ. Παπαϊωάννου. Να σημειωθεί ότι για τους νεαρούς επισκέπτες της έκθεσης το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου Μπενάκη προετοίμασε σχετικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

  • Η Ενωση Ελλήνων Μουσουργών, στη μνήμη του Γ. Α. Παπαϊωάννου, ο οποίος για πολλά χρόνια διατέλεσε μέλος του ΔΣ της, προκήρυξε τον 7ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Σύνθεσης. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να είναι μέχρι 40 ετών και να υποβάλουν το έργο τους μέχρι τις 20/12. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 210- 7256607.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ