Τετάρτη 28 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Το πένθος ταιριάζει στο ΚΘΒΕ...

«Εφυγε» αναπάντεχα ο ηθοποιός Γιάννης Κυριακίδης

Ο Γιάννης Κυριακίδης στον τελευταίο ρόλο του, στο «Πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα»
Ο Γιάννης Κυριακίδης στον τελευταίο ρόλο του, στο «Πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα»
Ο εξαίρετος ηθοποιός Γιάννης Κυριακίδης, έφυγε - τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη - αναπάντεχα από τη ζωή, πέφτοντας με το αυτοκίνητό του, με το οποίο συνταξίδευε η, επίσης άτυχη, 40χρονη ενδυματολόγος Ελευθερία Τσορμπατζίδου, σε αρδευτικό κανάλι κοντά στα Μάλγαρα Θεσσαλονίκης. Το τροχαίο σημειώθηκε στη διάρκεια εκδρομής που έκανε ο ηθοποιός κατά την αργία της Δευτέρας. Ο Γιάννης Κυριακίδης έπαιζε στο έργο του Ε. Ο' Νιλ «Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα», το οποίο παρουσιάζει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας. Ο ηθοποιός ξεχώριζε για το υποκριτικό ταλέντο του αλλά και για την πολύπλευρη δραστηριότητ;a του. Ανήκε από τα μικρά του χρόνια στην Αριστερά και ανέπτυξε αντιστασιακή δράση στη διάρκεια της χούντας.

Γεννήθηκε το 1937 στο Αλωρο του νομού Πέλλας. Απόφοιτος της δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου, πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο με το θίασο Μ. Αρώνη - Κ. Μιχαηλίδη. Συνεργάστηκε με πολλούς θιάσους (ΚΘΒΕ, «Θέατρο του Νότου», Β. Διαμαντόπουλου, Καρέζη - Καζάκου, ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, Κομοτηνής, Βόλου, Καλαμάτας, κ.ά.).

Στη διάρκεια της δικτατορίας, και για ένα - δυο χρόνια, μετά έζησε στη Γερμανία, όπου παρακολούθησε σεμινάρια δραματουργίας στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου, εργάστηκε ως ηθοποιός και βοηθός σκηνοθέτη στο Θέατρο Μονάχου, στο Θέατρο των Νέων και στην Οπερα Μονάχου. Ιδρυσε την Εργατική Σκηνή Μονάχου, όπου παρουσίασε ελληνικά και ξένα έργα, μεταξύ των οποίων και δύο δικά του. Πρωταγωνίστησε στο τελευταίο έργο του Τσέχου Πάβελ Κόχουτ «Μια μικρή βεντέτα», που ανέβηκε στο Δημοτικό Θέατρο του Μπραουνσβάικ, σε σκηνοθεσία του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Πράγας.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Φοιτητικού Ομίλου Θεάτρου και Κινηματογράφου, που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στα θεατρικά πράγματα της Θεσσαλονίκης στις δεκαετίες του 1960 και 1970. Στο ΚΘΒΕ εργάστηκε για μερικά χρόνια πριν τη δικτατορία, αλλά και μετά από αυτήν αρκετές φορές. Οι τελευταίες του συνεργασίες στο ΚΘΒΕ ήταν στα έργα «Η φυγή», «Το Κατερινάκι από το Χάιλμπορν», «Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα», ενώ έκανε πρόβες στο έργο του Δ. Κεχαΐδη «Η βέρα - Το τάβλι».

Σύσσωμο το δυναμικό του ΚΘΒΕ πενθεί τον άδικο χαμό του Γ. Κυριακίδη και εκφράζει τα βαθιά του συλλυπητήρια στα ομότεχνα αδέλφια του και στους άλλους οικείους του.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ