Σάββατο 24 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
(Ν)ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ - ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΣΙΘΩΝΙΑΣ
Αποπομπή - παραίτηση του Χρ. Πάχτα για τα προσχήματα

Σε παραίτηση υποχρεώθηκε ο Χρ. Πάχτας, μετά το σάλο σχετικά με τη σκανδαλώδη τροπολογία για αποχαρακτηρισμό χιλιάδων δασικών στρεμμάτων στη Σιθωνία Χαλκιδικής προς όφελος μεγαλοκατασκευαστή

Πιστεύει κανείς, άραγε, ότι ο Χρ. Πάχτας είναι ο μοναδικός υπεύθυνος;

Eurokinissi

Πιστεύει κανείς, άραγε, ότι ο Χρ. Πάχτας είναι ο μοναδικός υπεύθυνος;
Με την αποπομπή και τη «θυσία» του Χρ. Πάχτα επιχειρεί η κυβέρνηση να αποσείσει από πάνω της τις αδιαμφισβήτητες ευθύνες για τη σκανδαλώδη τροπολογία του υφυπουργού Οικονομίας, με την οποία αποχαρακτηρίζεται δασική έκταση χιλιάδων στρεμμάτων στη Σιθωνία Χαλκιδικής, προς όφελος συγκεκριμένου μεγαλοκατασκευαστή.

Αργά χτες το βράδυ και μετά το σάλο που προκλήθηκε καθ' όλη τη διάρκεια της μέρας, κυρίως από τα ΜΜΕ, ο εκπρόσωπος Τύπου του πρωθυπουργού Τηλ. Χυτήρης ανακοίνωσε ότι ο Κ. Σημίτης έκανε αποδεκτή την παραίτηση που είχε υποβάλει νωρίτερα ο Χρ. Πάχτας. Οι διαστάσεις που πήρε η υπόθεση, φάνηκε να αιφνιδιάζει την κυβέρνηση, η οποία υποχρεώθηκε σε μια «ελεγχόμενη (;) κρίση» για να «ξεπλύνει» τις ευθύνες της.

Είχαν προηγηθεί συντονισμένες προσπάθειες από την πλευρά του Γ. Παπανδρέου, να απεκδυθεί κάθε ευθύνης και ασκώντας πιέσεις για παραίτηση του Χρ. Πάχτα, φροντίζοντας παράλληλα να δημοσιοποιήσει αυτή τη «διαφωνία» του στα κανάλια. Συνεργάτες του διέδιδαν ότι οι βουλευτές που υπέγραψαν την τροπολογία δε θα περιληφθούν στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ.

Σκηνές απείρου κάλλους ξετυλίχτηκαν στα χτεσινοβραδινά δελτία των καναλιών, καθώς οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που υπέγραψαν την τροπολογία εμφανίζονταν ως απατημένοι σύζυγοι, δηλώνοντας είτε ότι «δε γνώριζαν» είτε ότι «έκαναν λάθος». Κωμικοτραγική ήταν η εμφάνιση του κυβερνητικού εκπροσώπου Χρ. Πρωτόπαππα, οποίος δήλωσε (στον «Αλφα») ότι από την πλευρά του θα μεταφέρει στον πρωθυπουργό το αίτημα να διεξαχθεί έρευνα σε βάθος για την υπόθεση αυτή.

Αργά το βράδυ ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε «ως πολίτης απογοητευμένος για την τροπολογία ορισμένων συναδέλφων» και κάλεσε αυτούς τους συναδέλφους «να αναλάβουν τις ευθύνες τους». Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, δεν είχε υπάρξει δήλωση από τον Χρ. Πάχτα, που όμως, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, αναμενόταν από ώρα σε ώρα.

Σημειώνεται ότι η τροπολογία με την οποία δίνεται η δυνατότητα ανέγερσης στην κατασκευαστική εταιρία «Ολυμπιακή Τεχνική» να χτίσει χιλιάδες τουριστικές κατοικίες στο «Πόρτο Καρράς», ψηφίστηκε το βράδυ της Τετάρτης. Την επόμενη μέρα, ο υπουργός Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης προχώρησε στην απόσυρσή της(!), επικαλούμενος ότι δεν είχε καμία σχέση με τον αναπτυξιακό νόμο και διαβεβαιώνοντας ότι θα καταργηθεί με το αμέσως επόμενο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή πριν τις εκλογές. Μάλιστα, δήλωσε ότι έχει τη σύμφωνη γνώμη τόσο της υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου όσο και του ίδιου του Χρ. Πάχτα!

Αξιοσημείωτο είναι ότι στη συζήτηση που έγινε στη Βουλή δεν υπήρξαν αντιδράσεις από την πλευρά της ΝΔ. Την επόμενη μέρα ο γγ της ΚΟ Δ. Σιούφας διαμαρτυρήθηκε στον πρόεδρο της Βουλής και του ζήτησε να παρέμβει, προκειμένου να αποσυρθεί η τροπολογία.

ΝΔ: Να απομακρυνθούν οι εμπλεκόμενοι βουλευτές

Αργά το βράδυ ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Θ. Ρουσόπουλος, με δήλωσή του σημείωσε, μεταξύ άλλων πως «κάτω από την πίεση της Νέας Δημοκρατίας, και υπό το βάρος της γενικής κατακραυγής που ακολούθησε, ο υφυπουργός Πάχτας αναγκάστηκε ήδη σε παραίτηση. Ομως, η παραίτησή του δεν κλείνει το θέμα.

Κυβερνάται αυτός ο Τόπος, και από ποιον; Ο κ. Σημίτης πού βρίσκεται; Γιατί δε ζήτησε αυτός την παραίτηση;

Ο κ. Παπανδρέου δεν μπορεί να κρύβεται πλέον πίσω από επιλεκτικές διαρροές του περιβάλλοντός του. Οι συγγνώμες δεν αρκούν. Τουλάχιστον αυτή τη φορά, οι εμπλεκόμενοι βουλευτές πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα από την πολιτική σκηνή. Καλούμε τον κ. Παπανδρέου να πράξει τα αυτονόητα».

Λίγη ώρα μετά, με ανακοίνωση του γραμματέα της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, έγινε γνωστό, ότι οι εμπλεκόμενοι στην τροπολογία - σκάνδαλο βουλευτές Ι. Ανθόπουλος, Σπ. Βούγιας, Κ. Διαμαντής, Θ.Κατσανέβας, Γ. Κίρκος, Π. Κουρουπλής, Χρ. Πάχτας, Ν. Στρατηλάτης, Ν. Φλώρος και Αλ. Χρυσανθακόπουλος «κόβονται» από τις λίστες των υποψηφίων του κυβερνώντος κόμματος.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ