Τετάρτη 5 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
«ΜΑΪΚΡΟΣΟΦΤ»
Αρχισαν τα δύσκολα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Η καταδικαστική απόφαση του ομοσπονδιακού δικαστηρίου κατά της «Μάικροσοφτ» (Microsoft), του γίγαντα της πληροφορικής, δημιουργεί νέα δεδομένα, αλλά και κορύφωση στον οικονομικό πόλεμο που μαίνεται παγκοσμίως για την εκμετάλλευση του νέου «άυλου» χώρου που έχει διογκωθεί και θα συνεχίσει να διογκώνεται, του κυβερνοχώρου και του Διαδικτύου. Παρ' όλα αυτά ο Μπιλ Γκέιτς δηλώνει βέβαιος για την επιβίωση της «Μάικροσοφτ», ασχέτως της απόφασης και των εξελίξεων...

Γεγονός παραμένει ότι το βράδυ της Δευτέρας θα λειτουργήσει ως καταλύτης για τις εξελίξεις που έπονται, καθώς η επί μακρόν αναμενόμενη απόφαση του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου των ΗΠΑ και συγκεκριμένα του δικαστή Πένφιλντ Τζάκσον, έκρινε ότι η «Μάικροσοφτ» είναι ένοχη για παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας, δικαιώνοντας έτσι την προσφυγή της αμερικανικής κυβέρνησης κατά του γίγαντα της πληροφορικής. Ο δικαστής Τζάκσον βάσισε την εκτίμησή του ότι η εταιρία του Μπιλ Γκέιτς έκανε κατάχρηση της κυρίαρχης θέσης που κατέχει στον κόσμο της πληροφορικής με τα διάσημα «Windows», βάσει των οποίων λειτουργούν οι εννέα στους δέκα υπολογιστές σε ολόκληρο τον κόσμο.

Οπως ήταν φυσικό, μετά την ανακοίνωση της απόφασης, η υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Τζάνετ Ρίνο, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που οργανώθηκε για την απόφαση αυτή, εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίηση της κυβέρνησης για τη δικαίωση της προσφυγής της και που το δικαστήριο συμφώνησε να κηρύξει ένοχη την εταιρία παραγωγής λογισμικών προγραμμάτων «Μάικροσοφτ» για παραβίαση του νόμου περί μονοπωλίων στην αγορά των υπολογιστών και του Ιντερνετ. «Η "Μάικροσοφτ" βρέθηκε υπεύθυνη για τις παράνομες πράξεις της», τόνισε η Ρίνο, προσθέτοντας: «Σκοπός μας είναι να παράσχουμε στους καταναλωτές τα πλεονεκτήματα του ανταγωνισμού», αφού «ο ανταγωνισμός οδηγεί στη μεγαλύτερη ανανέωση, σε τιμές χαμηλότερες και σε περισσότερες επιλογές». Από την πλευρά του ο επικεφαλής του γραφείου κατά των μονοπωλίων στο ίδιο υπουργείο, Τζόελ Κλάιν, εξέφρασε την εκτίμηση πως η ετυμηγορία του δικαστή Κλάιν «παγιώνει βασικούς κανόνες για την εφαρμογή της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας στην εποχή της πληροφόρησης». Ανάλογη υποδοχή έγινε και από άλλες εταιρίες πληροφορικής που απευθύνονται ακριβώς στο ίδιο καταναλωτικό κοινό.

Πραγματικό στρίμωγμα ή..;

Πάντως, η απόφαση αυτή έδωσε το «έναυσμα» και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διεξάγει τις δικές της έρευνες κατά της «Μάικροσοφτ», και για το λόγο αυτό πρόκειται να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για να συμφωνήσουν στις αντιμονοπωλιακές κυρώσεις, που θα τεθούν και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, όπως δήλωσε χτες ο εκπρόσωπος του Ευρωπαίου επιτρόπου για τον Ανταγωνισμό.

Τι πρόκειται να γίνει από εδώ και πέρα; Ουδείς γνωρίζει. Αν και ο Μπιλ Γκέιτς εμφανίζεται αισιόδοξος παρά την απόφαση και παρά το γεγονός ότι χτες, μία μέρα μετά την καταδίκη, η «Μάικροσοφτ» υπέστη απώλειες 80 δισ. δολαρίων στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, παραχωρώντας κατ' αυτόν τον τρόπο την πρώτη θέση της αγοράς κεφαλαιοποίησης στην «Τζένεραλ Ελέκτρικ».

Τι απάντησε σε αυτά ο ιδιοκτήτης της «Μάικροσοφτ», Μπιλ Γκέιτς; Απλά μιλώντας προς το βρετανικό BBC δήλωσε πολύ καθαρά ότι δεν πιστεύει πως η απόφαση αμερικανικού δικαστηρίου μπορεί να οδηγήσει σε διάσπαση της εταιρίας του. «Δε θεωρώ ότι οποιουδήποτε είδους ακραία επανόρθωση, όπως είναι η διάσπαση, συνάδει κατά οποιονδήποτε τρόπο με την απόφαση του δικαστηρίου», δήλωσε ο Μπιλ Γκέιτς και ανακοίνωσε επίσης ότι η «Μάικροσοφτ» θα εφεσιβάλει την απόφαση του δικαστή Τόμας Πένφιλντ Τζάκσον, καθώς εκτιμά ότι τελικά η εταιρία του θα δικαιωθεί, αφού η «κοινή λογική είναι σύμμαχός μας»!

Οσον αφορά, το σενάριο της διάσπασης της «Μάικροσοφτ», που ζητούν κάποιες ανταγωνίστριές της, θεωρείται και από ειδικούς αναλυτές και οικονομολόγους απίθανο, καθώς όλοι αμφιβάλλουν εάν η αμερικανική δικαιοσύνη θα επιβάλλει στο τέλος τη διάσπασή της, αν και αυτή η «δαμόκλειος σπάθη» θα κρέμεται παντοτινά πάνω από την εταιρία του Γκέιτς.

Πάντως, εξόν από το ακραίο μέτρο της διάσπασης της εταιρίας σε άλλες μικρότερες, ο δικαστής μπορεί να αξιώσει την αλλαγή της πάγιας επιχειρηματικής τακτικής της «Μάικροσοφτ» (μοναδική τιμή, διαχωρισμός του λογισμικού συστήματος «Γουίντοους» από το σύστημα πρόσβασης και πλοήγησης στο Ιντερνετ, «Εξπλόρερ»).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ανοίγματα» Κινέζου Προέδρου σε τεχνολογία και κυβερνοχώρο(2015-09-25 00:00:00.0)
O κύριος... Μάικροσοφτ και οι άλλοι(2004-09-25 00:00:00.0)
Φαλκιδεύεται το δικαίωμα για δικαστική προστασία(2001-05-23 00:00:00.0)
Διαμαρτύρονται και οι δικαστικοί(2001-05-11 00:00:00.0)
...Σ' ένα βαθύ μπουντρούμι(1998-07-16 00:00:00.0)
Πρόβα τζενεράλε για τη "ζώνη ελεύθερου εμπορίου";(1996-11-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ