Σάββατο 25 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΗΠΑ
O κύριος... Μάικροσοφτ και οι άλλοι

Τα περιουσιακά στοιχεία των 10 πλουσιότερων Αμερικανών - που είναι τα «αφεντικά» 5 μεγάλων πολυεθνικών κολοσσών - ξεπερνούν κατά πολύ το ΑΕΠ της Ελλάδας

Ο Μπιλ Γκέιτς, ο ιδρυτής της «Microsoft», διατηρεί για ενδέκατη διαδοχική χρονιά την πρώτη θέση στην κατάταξη των δέκα μεγαλύτερων περιουσιών στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, σύμφωνα με χτεσινό τηλεγράφημα πρακτορείου ειδήσεων από την Ουάσιγκτον, που φιλοξενεί πληροφορίες από τον κατάλογο του περιοδικού «Forbes» με τους 400 πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου. Συγκεκριμένα, ο Μπιλ Γκέιτς είχε πέρσι περιουσιακά στοιχεία συνολικού ύψους 48,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων και ήταν κατά δύο (2) δισ. δολάρια πλουσιότερος απ' ό,τι πριν από ένα χρόνο. Μια απλή μαθηματική πράξη, μας πληροφορεί πως τα - επίσημα - περιουσιακά στοιχεία του Μπιλ Γκέιτς, ισοδυναμούν με το 25% του εγχώριου παραγόμενου πλούτου (ΑΕΠ) στην Ελλάδα και περίπου όσο είναι το ετήσιο σύνολο των αμοιβών των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα!

Στη δεύτερη θέση, μεταξύ των 10 πλουσιότερων στις ΗΠΑ, βρίσκεται ο Ουόρεν Μπάφετ, που θεωρείται «θρυλικός επενδυτής» και φίλος του Γκέιτς, με 41,4 δισ. δολάρια. O συνιδρυτής της «Microsoft» και σήμερα αφεντικό της «Vulcan Ventures», Πολ Αλεν, βρίσκεται στην τρίτη θέση με 20,2 δισ. δολάρια.

Από τον κατάλογο του «Forbes», προκύπτει ότι οι δέκα (10) πλουσιότεροι Αμερικανοί συγκεντρώνουν περιουσιακά στοιχεία συνολικής αξίας 228 δισ. δολ., από τα οποία τα 147 δισ. δολάρια τα μοιράζονται οι πρώτοι πέντε (5). Με δεδομένο ότι ο πλούτος που παράγεται στην Ελλάδα σε ένα χρόνο, ανέρχεται κοντά στα 190 δισ. δολάρια (160 δισ. ευρώ) μια απλή διαίρεση μας φανερώνει πως τα περιουσιακά στοιχεία των 5 πλουσιότερων Αμερικανών αντιστοιχούν κοντά στο ετήσιο ΑΕΠ της Ελλάδας!

Μια προσεκτικότερη ανάγνωση των στοιχείων του «Forbes», μας πληροφορεί πως οι 10 πλουσιότεροι Αμερικανοί, είναι, στην ουσία, τα «αφεντικά» των 5 μεγάλων αμερικανικών πολυεθνικών κολοσσών («Microsoft», «Berkshire Hathaway», «Vulcan Ventures», «Wal-Mart», «Dell και Oracle»).

Σύμφωνα με το «Forbes», το εργαλείο έρευνας στο Ιντερνετ Google επέτρεψε στους δημιουργούς του, τον Σεργκέι Μπριν (43ος, με 4 δισεκατομμύρια δολάρια) και τον Λάρι Πέιτζ (στην ίδια θέση, με το ίδιο ποσό) να βρουν το δρόμο προς τα πλούτη και τον κατάλογο των 400 μεγαλύτερων περιουσιών των ΗΠΑ. Το ίδιο συνέβη και με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Google, τον Ερικ Σμιτ (165ος, με 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια) και με τον Αντρέας φον Μπέχτολσαϊμ, ο οποίος είχε επενδύσει στο Google από την πρώτη στιγμή (278ος, με 1 δισεκατομμύριο δολάρια).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ