ΚΑΪΡΟ.-
Τα φώτα της δημοσιότητας, αλλά και το ενδιαφέρον των περισσότερων συμμετεχόντων συγκέντρωσε, κατά τη διάρκεια της διήμερης πρώτης ευρω-αφρικανικής Συνόδου Κορυφής, ο Λίβυος ηγέτης Μωαμάρ Καντάφι. Την ίδια στιγμή, οι υπουργοί Εξωτερικών των 15 χωρών - μελών της ΕΕ και οι αρχηγοί των 52 αφρικανικών κρατών κατέληγαν σε ένα ελάχιστο κείμενο συμφωνίας, υπό την επωνυμία της διακήρυξης, το οποίο φιλοδοξεί να αποτελέσει τη βάση της ανάπτυξης της οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα στην ΕΕ και στον Οργανισμό Αφρικανικής Ενότητας.
Εκκληση για βελτίωση των σχέσεων των χωρών που βρίσκονται στο λεγόμενο κέρας της Αφρικής, δηλαδή της Αιθιοπίας, της Ερυθραίας και της Σομαλίας, απηύθυναν από το βήμα της συνόδου πολλοί Αφρικανοί ηγέτες, υποστηρίζοντας ότι ο εφιάλτης της πείνας είναι κοινός και για τις τρεις χώρες και θα πρέπει να συνεργαστούν έτσι ώστε να καταστεί εφικτή η χορήγηση αποτελεσματικής βοήθειας σε τρόφιμα και φάρμακα. Την ίδια στιγμή, το κείμενο που καλούνται να εγκρίνουν, στο τέλος της Συνόδου Κορυφής, οι 67 συμμετέχοντες δεν είναι, όπως αναμενόταν άλλωστε, τίποτε περισσότερο από ένα γενικόλογο κείμενο σημείων, στο οποίο γίνονται εκτενείς αναφορές στην αναγκαιότητα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας, ως προϋποθέσεις για τη βελτίωση της συνεργασίας ανάμεσα στην ΕΕ και στην αφρικανική ήπειρο.
Αν κάτι, όμως, φαίνεται να σημάδεψε, τουλάχιστον από άποψη δημοσιότητας, την πρώτη αυτή Σύνοδο Κορυφής ήταν η παρουσία του Λίβυου ηγέτη Μωαμάρ Καντάφι μετά από, περίπου, 10 χρόνια αποκλεισμού εξαιτίας των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στη Λιβύη από την Ουάσιγκτον. Ο Καντάφι είχε σειρά συναντήσεων με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάσιμο ντ' Αλέμα, με τον Γερμανό Καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ, με τον Γάλλο Πρόεδρο Ζακ Σιράκ, με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Μπέρτι Αχερν, με τον Αυστριακό πρωθυπουργό Βόλφγκανγκ Σούσελ, με τον Ισπανό πρωθυπουργό Χοσέ Μαρία Αθνάρ. Αν και το περιεχόμενο των συζητήσεων δεν έγινε γνωστό, τόσο οι δηλώσεις Καντάφι όσο και των συνομιλητών του άφησαν να εννοηθεί ότι η οικονομική εμπορική συνεργασία ανάμεσα στη Λιβύη και στην ΕΕ εισέρχεται σε μια νέα πιο θετική περίοδο, καθώς οι ηγέτες των χωρών - μελών της ΕΕ έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για ανάπτυξη εμπορικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στη βορειοαφρικανική χώρα.