Κυριακή 18 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τα γενέθλια του «Συρμού»

Μελωδικό διήμερο με αγαπημένους καλλιτέχνες, για τον ένα χρόνο λειτουργίας του

Απέδειξε ότι είναι μια φιλόξενη στέγη δημιουργίας, που αγκαλιάζει καταξιωμένους καλλιτέχνες και ταυτόχρονα νέες και ελπιδοφόρες φωνές. Μια μουσική σκηνή - πρόταση ουσιαστικής ψυχαγωγίας και πολιτιστικής παρέμβασης, που ευνοεί την αληθινή «συνομιλία» καλλιτέχνη - κοινού. Ο λόγος για το μουσικό στέκι «Συρμός» (Κολωνού και Οδυσσέως 14, Μεταξουργείο, δίπλα στο θέατρο «Περοκέ», τηλ. 210.5203.661), που αυτές τις μέρες γιορτάζει τον ένα χρόνο λειτουργίας του, συντροφιά με αγαπημένους καλλιτέχνες. Την Τετάρτη και την Πέμπτη (21,22/1), ο «Συρμός» θα γιορτάσει τα πρώτα του γενέθλια, με ένα μελωδικό διήμερο, στο οποίο θα συμμετέχουν εκλεκτοί καλεσμένοι. Την Τετάρτη (10.30μ.μ.), στη σκηνή του θα ανεβούν για να ευχηθούν τα «χρόνια πολλά» και να γιορτάσουν μαζί με το κοινό, σε μια μουσική βραδιά γεμάτη εκπλήξεις, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο Διονύσης Τσακνής, ο Μίλτος Πασχαλίδης, οι «Socrates», ο Νίκος Ζιώγαλας, ο Γιώργος Αλουπογιάννης, ο Δημήτρης Κοργιαλάς, ο Απόστολος Μπουλασίκης και οι «Εκείνος + Εκείνος».

Την Πέμπτη οι μελωδικές ευχές θα προέλθουν από τους Νίκο Πορτοκάλογλου, Μανώλη Φάμελλο, «Υπόγεια Ρεύματα», Λιζέτα Καλημέρη, Γιώργο Δημητριάδη, Ανδριάνα Μπάμπαλη, Κώστα Λειβαδά και το «Φθηνό Ευέλικτο Μουσικό Δυναμικό», που υπόσχονται εκρηκτικές «ροκ κόντρες».


Τα γενέθλια του «Συρμού» μας φέρνουν στο νου κάποιες από τις πολλές μουσικές διαδρομές του, στο χρόνο που πέρασε. Ξεκινώντας με μεράκι και ελπίδες κατέθεσε μια διαφορετική πρόταση για την ψυχαγωγία. Και κατάφερε να γίνει «βήμα» έκφρασης καλλιτεχνών, που σε αντίξοους καιρούς επιχειρούν να αρθρώσουν μέσα από τα έργα τους έναν ειλικρινή και ουσιαστικό λόγο. Εξάλλου, στόχος του εξαρχής υπήρξε το να απαντήσει στην ανάγκη αυτής της μερίδας του καλλιτεχνικού κόσμου, που έχει να προσφέρει, αλλά, αρνούμενη την κυρίαρχη αισθητική και τις επιταγές της βιομηχανίας του θεάματος, δε βρίσκει τους τρόπους και τις μορφές για να το κάνει. Προσφέροντας στο κοινό τη δυνατότητα να διασκεδάσει, αλλά και να δημιουργήσει εκείνες τις αντιστάσεις προκειμένου να αρνείται όσα του πλασάρονται αφειδώς από αυτούς που ελέγχουν την καλλιτεχνική κίνηση του τόπου.

Φιλοξενώντας τις «Ανισόπεδες Μουσικές Διαβάσεις» της νεότερης ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας, στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του ο «Συρμός» έδωσε σημαντικά δείγματα «γραφής». Αγαπημένοι καλλιτέχνες πρόσφεραν δυνατές μελωδικές συγκινήσεις, ενώ νέοι δημιουργοί ξεδίπλωσαν ταλέντο, ανησυχίες, ευαισθησίες. Η διαμόρφωση του προγράμματος και η αισθητική του χώρου, που δίνει τη δυνατότητα στον καλλιτέχνη να είναι εκεί που πρέπει - δίπλα στον κόσμο - είναι στοιχεία που έκαναν... τη διαφορά για το «Συρμό». Και απέδειξαν ότι είναι ένας χώρος που βρίσκεται στον αντίποδα της λογικής της πίστας, η οποία έχει κατακλύσει ακόμα και ορισμένες μουσικές σκηνές.

Μπαλάντες, λαϊκά, ροκ, ποπ, μπλουζ, τζαζ, προγκρέσιβ, ακόμη και λάτιν ρυθμοί φιλοξενήθηκαν στο μουσικό στέκι του Μεταξουργείου. Η αρχή έγινε με τον Διονύση Τσακνή και τη Χρυσούλα Κεχαγιόγλου, με τις «παρεμβάσεις» των «SoNaMa» και «Etsi De». Τη μελωδική «σκυτάλη» πήρε ο Βασίλης Λέκκας, μόνος στην αρχή, και στη συνέχεια με τον Γιάννη Σπάθα. Στη σκηνή του «Συρμού» ανέβηκαν μεταξύ άλλων οι «Socrates», ο Ρος Ντέιλι με τον «Λαβύρινθο», οι «Magic de Spell», ο Μίλτος Πασχαλίδης, η Αφεντούλα Ραζέλη, η Καλλιόπη Βέττα, o Στέλιος Βαμβακάρης, το «Τρίφωνο» (Ερωφίλη, Νίκος Κουρουπάκης, Δημήτρης Υφαντής), το «Φθηνό Ευέλικτο Μουσικό Δυναμικό», ο Μιχάλης Κακέπης, οι «Magic de Spell», ο Νίκος Ζιώγαλας, o Γιώργος Αλουπογιάννης, o Δημήτρης Κοργιαλάς, το συγκρότημα «Ματ σε δύο υφέσεις», το τρίο «Sourreal» (πιάνο, βιολί, τσέλο), το «2+1», ο Απόστολος Μπουλασίκης, η Ανδριάνα Μπάμπαλη, ο Κώστας Λειβαδάς, η Εύη Καπάταη, ο Κώστας Παυλίδης, οι «Domenica», τα λάτιν συγκροτήματα «Patuca» και «Demode jazz' n' samba» κ.ά.


Πολύ σημαντική εξάλλου, υπήρξε και η πρωτοβουλία του «Συρμού» να δώσει βήμα στο ταλέντο νέων δημιουργών και νεανικών συγκροτημάτων, παρουσιάζοντας κάθε Σάββατο μεσημέρι τη δουλιά τους.



Ρ.Σ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ