Πέμπτη 8 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Και «ειδική ομάδα» για τις επιστολές - βόμβες

Συμμετέχει και η Ελλάδα μαζί με άλλες έξι χώρες της ΕΕ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Τη δημιουργία «ειδικής ομάδας» («task force») για την καταπολέμηση του φαινομένου των επιστολών - βομβών εναντίον αξιωματούχων της ΕΕ, που χρεώνονται σε «αναρχικο-επαναστατικές» ομάδες, αποφάσισαν 7 κοινοτικές χώρες, στις οποίες περιλαμβάνεται και η Ελλάδα. Οι υπόλοιπες χώρες είναι η Γαλλία, η Ισπανία, η Ολλανδία, η Γερμανία, το Βέλγιο και η Ιταλία.

Η απόφαση των 7 τη Δευτέρα συνέπεσε με δύο ακόμα εκρήξεις παγιδευμένων δεμάτων εναντίον κοινοτικών αξιωματούχων, μία στις Βρυξέλλες στο γραφείο του Γερμανού συντηρητικού ευρωβουλευτή Χανς Γκερτ Πέτερινγκ και μία στο Μάντσεστερ στα γραφείο του συναδέλφου του Γκάρι Τίτλι. Ενας τρίτος εκρηκτικός μηχανισμός σε γραφείο Ισπανού ευρωβουλευτή δεν εξερράγη λόγω των ελέγχων των βελγικών αστυνομικών αρχών.

Η ειδική ομάδα, που θα αποτελείται από ειδικούς των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών κάθε χώρας και έναν ανώτατο υπάλληλο της Ευρωαστυνομίας (Europol), θα αναλάβει «να εξετάσει για ένα δίμηνο το αναρχο-επαναστατικό φαινόμενο και να συλλέξει κάθε χρήσιμο στοιχείο για τις μελλοντικές έρευνες», σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών. Η ειδική υπηρεσία, επίσης, θα ανταλλάσσει πληροφορίες και θα σχεδιάσει κοινό πρόγραμμα δράσης. Επικεφαλής ετέθη ο υπαρχηγός της ιταλικής Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας Τζιάνι Λούπερι.

Σε δυο βδομάδες θα γίνει στη Ρώμη η πρώτη συνάντηση, κατά την οποία οι ειδικοί θα εκθέσουν τον πλήρη κατάλογο με όλες τις «τρομοκρατικές ενέργειες», που σημειώθηκαν από αναρχικές οργανώσεις στις χώρες τους.

Στη συνάντηση πήραν μέρος δυο αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας. Ηδη, στη χώρα μας παίρνονται μέτρα που εντοπίζονται στον έλεγχο των ταχυδρομείων, ενώ στο «μικροσκόπιο» μπαίνουν επιστολές που έχουν αποδέκτες πολιτικά και άλλα πρόσωπα του δημόσιου βίου.

Αν και στη χώρα μας δεν έχει διαπιστωθεί ανάλογη δράση, παρ' όλα αυτά οι ελληνικές διωκτικές αρχές υιοθέτησαν αμέσως τα μέτρα και έχουν στόχο να συλλέξουν, στα πλαίσια της ειδικής ομάδας δράσης που θα λειτουργήσει στους κόλπους της Ευρωπόλ, «κάθε χρήσιμο στοιχείο»...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ