Πέμπτη 8 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στις 9 Φλεβάρη η δίκη για τον «ΕΛΑ»

Κληρώθηκαν από λίστες προεπιλεγμένων οι τρεις δικαστές, ο εισαγγελέας και οι αναπληρωματικοί τους

Γυναίκα θα είναι η πρόεδρος του δικαστηρίου, που θα δικάσει στις 9 Φλεβάρη τους κατηγορούμενος ως μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης «ΕΛΑ» και «1η Μάη». Η Ελ. Μουγάκου - Μπρίλλη κληρώθηκε χτες το πρωί ως πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, ενώ αναπληρωτής πρόεδρος ορίστηκε ο Γρ. Μάμαλης. Τα δύο άλλα τακτικά μέλη θα είναι η Ζ. Κομποτιάτη και ο Δ. Μουστάκας, με αναπληρωτές τους Κ. Φράγκο και Γ. Αδαμόπουλο. Εισαγγελέας θα είναι ο Ελ. Πατσής, με αναπληρωτή εισαγγελέα τον Κ. Βομπίρη.

Η κλήρωση των έξι δικαστών έγινε ανάμεσα σε 10 προέδρους Εφετών και 30 εφέτες που είχαν προεπιλεγεί. Αντίστοιχα, οι δύο εισαγγελείς κληρώθηκαν από 10 προεπιλεγμένους εισαγγελείς.

Στη δίκη αυτή, για δεύτερη φορά, εφαρμόζεται η μέθοδος των προεπιλεγμένων δικαστών που νομοθέτησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, περιορίζοντας την αρχή της κλήρωσης του δικαστή. Η ίδια τακτική είχε εφαρμοστεί και στη δίκη της «17 Νοέμβρη».

Στο εδώλιο θα καθίσουν πέντε κατηγορούμενοι: Οι Αγγελέτος Κανάς, Χρήστος Τσιγαρίδας, Μιχάλης Κασσίμης, Κωνσταντίνος Αγαπίου και Ειρήνη Αθανασάκη.

Το παραπεμπτικό βούλευμα που εξέδωσαν τα μέλη του Συμβουλίου Εφετών περιλαμβάνει για τους πέντε κατηγορούμενους, ως μέλη του «ΕΛΑ» και της «1ης Μάη», δύο δολοφονικές ενέργειες, 71 απόπειρες ανθρωποκτονιών και 75 εκρήξεις στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Κι οι πέντε κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν τα αδικήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών και διακεκριμένη οπλοκατοχή με βάση τις επιβαρυντικές διατάξεις του τρομονόμου.

Η δίκη του ΕΛΑ θα διεξαχθεί στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των γυναικείων φυλακών του Κορυδαλλού, όπου έγινε και η δίκη της «17 Νοέμβρη».

Στο δικαστήριο έχουν κληθεί να καταθέσουν 405 μάρτυρες κατηγορητηρίου, με πρώτο τον δημοσιογράφο Β. Ζήση και τέταρτη στον κατάλογο των μαρτύρων την πρώην σύζυγο του Αγγ. Κανά, Σ. Κυριακίδου.

Η πρόεδρος Εφετών Ελ. Μπρίλλη - Μουγάκου είναι σύζυγος του προέδρου Εφετών Αθ. Μπρίλλη. Διορίστηκε το 1985, υπηρέτησε στα ανακριτικά, ήταν πρόεδρος του ποινικού τμήματος και μεταξύ των υποθέσεων που χειρίστηκε είναι του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, λαθραία εξαγωγή συναλλάγματος, την αντιδικία Ε. Γιαννόπουλου - Τριανταφυλλόπουλου. Ο Δ. Μουστάκας διορίστηκε το 1975, ενώ το 1987 - '88 υπήρξε ανακριτής και αναπληρωτής μέλος της διοίκησης του Πρωτοδικείου Αθηνών. Η Ζ. Κομποτιάτη διορίστησε πρωτοδίκης το 1979. Ο Κ. Φράγκος διορίστηκε το 1975, υπήρξε αναπληρωτής πρόεδρος του Πρωτοδικείου Αθηνών και μέλος του ΔΣ της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Ο Γρ. Μάμαλης διορίστηκε το 1980, υπήρξε πρόεδρος Πρωτοδικών Ξάνθης και Αιγίου. Ο Γ. Αδαμόπουλος διορίστηκε το 1982 και το 1985 ανακριτής στην Αθήνα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ