Πέμπτη 8 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑΣ ΠΙΕΡΙΑΣ
Η γραμμή του ΟΣΕ αποκλείει την πρόσβαση στην παραλία

Ο ανισόπεδος κόμβος πάνω από το τούνελ παραμένει ακόμα στα χαρτιά
Ο ανισόπεδος κόμβος πάνω από το τούνελ παραμένει ακόμα στα χαρτιά
Αποκλεισμένοι από την παραλία και τις τουριστικές τους επιχειρήσεις ενόψει της νέας θερινής περιόδου κινδυνεύουν να μείνουν οι κάτοικοι του Παντελεήμονα στο νομό Πιερίας, με καταστροφικές συνέπειες για την τοπική οικονομία που στηρίζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στον τουρισμό. Αιτία αποτελεί η απροθυμία, τόσο του υπουργείου Πολιτισμού όσο και της εταιρίας ΕΡΓΟΣΕ, να αποκαταστήσουν την οδική σύνδεση του χωριού με την παραλία Παντελεήμονα η οποία κόπηκε λόγω της κατασκευής της νέας σιδηροδρομικής γραμμής.

Η τελική μελέτη του έργου προέβλεπε την κατασκευή δυο παράπλευρων στη σιδηροδρομική γραμμή οδών που θα συνδέονταν με ανισόπεδους κόμβους και θα διασφάλιζαν την πρόσβαση στην παραλία. Οι εργασίες για την κατασκευή του έργου, ωστόσο, έφεραν στο φως 23 ασβεστοκαμίνους της παλαιοχριστιανικής περιόδου, στη θέση Κρανιά, δίπλα στο κάστρο του Πλαταμώνα, λίγα μόλις μέτρα από την έξοδο του τούνελ που κατασκεύασε η ΕΡΓΟΣΕ για τη διέλευση της νέας σιδηροδρομικής γραμμής. Με την έγκριση των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού, οι 19 ασβεστοκάμινοι καταστράφηκαν, αφού βρίσκονταν πάνω στη χάραξη της γραμμής, ενώ το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αποφάσισε να διατηρηθούν ανέπαφοι οι τέσσερις που βρίσκονται σε σημείο όπου σύμφωνα με την τελική μελέτη θα περνούσε ένας από τους δυο παράπλευρους δρόμους που οδηγεί στην παραλία. Η κατασκευή του δρόμου διακόπηκε και μέχρι σήμερα δεν έχει κατατεθεί από τις αρμόδιες αρχές καμιά πρόταση για τη διευθέτηση του προβλήματος, παρά το γεγονός ότι η ΕΡΓΟΣΕ ετοιμάζεται να εγκαταλείψει την εργολαβία του έργου τον ερχόμενο Μάρτη.

Οι κάτοικοι του Παντελεήμονα δηλώνουν αγανακτισμένοι, καθώς στην πλειοψηφία τους πρέπει να διανύουν καθημερινά πάνω από εφτά χιλιόμετρα για να φτάσουν στις δουλιές τους, προσεγγίζοντας την παραλία από τον κόμβο της Σκοτίνας. Ο ένας από τους δύο κόμβους που δεσμεύτηκε να κατασκευάσει η ΕΡΓΟΣΕ δεν είναι λειτουργικός και απαιτεί αλλεπάλληλες παραβάσεις του ΚΟΚ για να χρησιμοποιηθεί από τους οδηγούς των αυτοκινήτων και των τουριστικών λεωφορείων. Ετσι, πάνω από 40.000 παραθεριστές που επισκέπτονται κάθε χρόνο την παραλία του Παντελεήμονα και τονώνουν οικονομικά το εισόδημα των 1.200 κατοίκων του χωριού που διατηρούν τουριστικές επιχειρήσεις στην περιοχή, αποθαρρύνονται φέτος να επιλέξουν τον Παντελεήμονα για προορισμό των διακοπών τους, αφού η πρόσβαση στην παραλία είναι ιδιαίτερα δύσκολη.

Οι κάτοικοι προτείνουν ο δρόμος να υπερυψωθεί και να παρακάμψει τα αρχαιολογικά ευρήματα, χωρίς ωστόσο το αίτημα να βρίσκει ανταπόκριση από τις αρμόδιες αρχαιολογικές υπηρεσίες και την ΕΡΓΟΣΕ. Την περιοχή επισκέφτηκε τη Δευτέρα ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Χουρμουζιάδης, ο οποίος επισήμανε ότι «είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης να λυθεί το πρόβλημα και να διατηρηθούν τόσο τα αρχαιολογικά ευρήματα, αλλά να εξασφαλιστεί και η πρόσβαση των κατοίκων στην παραλία». Από την πλευρά τους, κυβέρνηση και ΕΡΓΟΣΕ ετοιμάζονται στις 12 Γενάρη να σκηνοθετήσουν μια ακόμα προεκλογική φιέστα εγκαινίων, παρά το γεγονός ότι το έργο παραμένει ημιτελές ως προς τις αρχικές δεσμεύσεις της κατασκευάστριας εταιρίας.

Οι κάτοικοι του Παντελεήμονα ετοιμάζονται να δώσουν αγωνιστική απάντηση στον εμπαιγμό τους από την κυβέρνηση και την ΕΡΓΟΣΕ, αφού ήδη από το Μάρτη ξεκινάει για την περιοχή η τουριστική περίοδος και τα περιθώρια για την κατασκευή του δρόμου εξαφανίζονται.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ