Πέμπτη 8 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Εισήγηση υπέρ των προσφυγικών της λεωφόρου Αλεξάνδρας

Eurokinissi

Διατηρητέες θα πρέπει να χαρακτηριστούν και οι οκτώ προσφυγικές πολυκατοικίες της λεωφόρου Αλεξάνδρας, σύμφωνα με την εισήγηση της συμβούλου επικρατείας Αικ. Σακελλαροπούλου, που θα κάνει στο Ε' Τμήμα του ΣτΕ, μετά από προσφυγές που κατέθεσαν πολιτιστικοί σύλλογοι και οι ιδιοκτήτες των προσφυγικών πολυκατοικιών.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο υπουργός Πολιτισμού χαρακτήρισε διατηρητέες μοναχά δύο από τις οκτώ προσφυγικές πολυκατοικίες που βρίσκονται πίσω από το νοσοκομείο «Αγιος Σάββας».

Στη σημαντική εισήγησή της η Αικ. Σακελλαροπούλου, σύμφωνα με πληροφορίες, θα τονίσει ότι οι συγκεκριμένες οκτώ πολυκατοικίες αποτελούν πρότυπο συγκρότημα κοινωνικής κατοικίας, μαρτυρία για την εξέλιξη της αρχιτεκτονικής στη χώρα μας και πάνω απ' όλα, μια από τις τελευταίες μαρτυρίες της ιστορικής μνήμης που απέμεινε στην πόλη της Αθήνας.

Μάλιστα, η εισηγήτρια καταρρίπτει τους βασικούς ισχυρισμούς του υπουργείου Πολιτισμού για δήθεν κακή κατάσταση των πολυκατοικιών, αναφέροντας ότι η επίκληση τέτοιων λόγων δεν αποτελεί κατά τις διεθνείς συμβάσεις και τη νομολογία, νόμιμο κριτήριο για να αιτιολογηθεί η διατήρηση μόνο δύο εκ των οκτώ πολυκατοικιών.

Στα σχέδια της ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ είναι να κατεδαφιστούν οι έξι από τις οκτώ προσφυγικές πολυκατοικίες και να σβήσει η μνήμη με τα προσφυγικά.

Παράλληλα, η εισηγήτρια θα αναφέρει ότι:

  • Δεν αποτελεί νόμιμη αιτιολογία η επίκληση εκ μέρους του υπουργείου Πολιτισμού του κόστους των επισκευών, τη στιγμή που πολλά από τα 228 συνολικά διαμερίσματα έχουν περιέλθει στην ΚΕΔ, γεγονός που διευκολύνει την πολιτεία την ορθή άσκηση του ρόλου της για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.
  • Οι οκτώ πολυκατοικίες μπορούν να ενταχθούν ξανά στη ζωή της πόλης όχι ως προσφυγικές (δεν είναι υποχρεωτική η διατήρηση της ίδιας χρήσης σε όλα τα κτίσματα), αλλά μπορούν να προταθούν χρήσεις εναρμονισμένες με το χαρακτήρα του μνημείου ή της περιοχής, όπως πολιτιστικές χρήσεις, κάλυψη αναγκών του «Αγίου Σάββα» κλπ.
  • Οι επίμαχες πολυκατοικίες μπορούν να χαρακτηριστούν στο σύνολό τους ως μνημείο, γιατί παρουσιάζουν ιδιαίτερη ιστορική, κοινωνική, αρχιτεκτονική και πολεοδομική σημασία.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ