Παρασκευή 19 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΕΟΥΛ.-- Απανθρακωμένα βρέθηκαν χτες τα κορμιά δώδεκα εργατών σε εργοστάσιο επεξεργασίας μανιταριών στην πόλη Τσόνκγντο της Ν. Κορέας. Οι εργάτες βρήκαν οικτρό θάνατο όταν εκδηλώθηκε - για άγνωστους λόγους - πυρκαγιά. Πέντε συνάδελφοί τους υπέστησαν σοβαρά εγκαύματα, ενώ οι περισσότεροι από τους 162 εργάτες, που βρίσκονταν στο εργοστάσιο, κατάφεραν να διαφύγουν σώοι.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Σοβαρές ανισότητες στη μεταχείριση των κρατουμένων στο Γκουαντανάμο κατήγγειλε ο Στίβεν Κένι, ο πρώτος δικηγόρος που έλαβε άδεια για να επισκεφθεί στη στρατιωτική βάση τον πελάτη του «Αυστραλό Ταλιμπάν», διευκρινίζοντας ότι την καλύτερη μεταχείριση έχουν οι Αμερικανοί και τη χειρότερη οι κρατούμενοι από το Αφγανιστάν.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Την ποινή του θανάτου για τους παραγωγούς «ψευδοφαρμάκων» - από τα οποία έχουν χάσει τη ζωή τους δεκάδες ασθενείς - ζητά η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Ινδίας, που παρουσίασε χτες σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή. Στο μεταξύ, αυξάνεται εκθετικά ο αριθμός των νεκρών από τις συγκρούσεις των ενόπλων δυνάμεων του Μπουτάν με τέσσερις αυτονομιστικές οργανώσεις της Ινδίας που επιχειρούν στο έδαφος της μικρής χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες ανταποκριτών, τουλάχιστον 90 αυτονομιστές και 34 στρατιώτες έχουν βρει το θάνατο.

ΧΑΓΗ.-- Σε κάθειρξη 23 χρόνων καταδικάστηκε χτες από το δικαστήριο του ΟΗΕ για την πρώην Γιουγκοσλαβία ο Ντράγκαν Νίκολιτς, πρώην διοικητής στρατοπέδου στην ανατολική Βοσνία. Ο Νίκολιτς είχε δηλώσει το Σεπτέμβρη ένοχος για διώξεις, δολοφονίες, βιασμούς και βασανιστήρια μουσουλμάνων αιχμαλώτων το 1992.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Ο Σεφκέτ Μουσλίου στέλεχος της αυτονομιστικής οργάνωσης ΑΝΑ και άλλα 20 μέλη της ίδιας οργάνωσης παραπέμπονται σε δίκη που θα γίνει - άγνωστο πότε - στην κοσσοβάρικη πόλη Γκιλιάνε από (μη Κοσσοβάρους) δικαστές που θα διοριστούν από τον ΟΗΕ. Παραπέμπονται με κατηγορίες περί εγκληματικής δράσης (απαγωγές, δολοφονίες, κατοχή και χρήση παράνομων όπλων και εκρηκτικών κλπ), οκτώ μήνες αφότου συνελήφθησαν τον περασμένο Απρίλη στο Ανατολικό Κοσσυφοπέδιο.

ΜΟΣΧΑ.-- Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επιβεβαίωσε πως θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές της 14ης Μάρτη, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης. Επίσης ο Πούτιν τάχθηκε κατά της παράτασης της τετραετούς προεδρικής θητείας και κατά της τρίτης διαδοχικής προεδρικής θητείας.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Στις 6 Γενάρη «ανοίγει» τελικώς η δικαστική έρευνα για τις συνθήκες θανάτου της πριγκίπισσας Νταϊάνα και του Ντόντι αλ Φαγέντ το 1997 στο Παρίσι. Επικεφαλής της έρευνας ο Μάικλ Μπούργκες, ανακριτής της βασιλικής οικογένειας της Βρετανίας.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Σε «αδιέξοδο» φέρονται να βρίσκονται οι διαβουλεύσεις στο πλαίσιο της Λόγια Τζίργκα στο Αφγανιστάν, αφού στην προσπάθεια του Χαμίντ Καρζάι, να αποκτήσει «υπερεξουσίες» με το υπό συζήτηση Σύνταγμα αντιδρούν οι Μπουρχανουντίν Ραμπανί, και Αμπντούλ Ρασίντ Ντόστουμ, που θέλουν να «μοιραστεί» η εξουσία ανάμεσα στον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Σε μια νέα παρτίδα διπλωματικού σκακιού για το Κασμίρ, ο πραξικοπηματίας στρατηγός -«πρόεδρος» του Πακιστάν Περβέζ Μουσάραφ είπε χτες πως διατίθεται να «απεμπολήσει το αίτημα διεξαγωγής δημοψηφίσματος» για το μέλλον του κρατιδίου, πάγια θέση του Ισλαμαμπάντ για δεκαετίες.

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Ομάδα ειδικών που έκανε έρευνες στην Καστίλια - Λεόν (κεντρική Ισπανία) ανακάλυψε 81 πτώματα σε ομαδικούς τάφους από την εποχή του εμφυλίου πολέμου (1936-39).

ΤΙΦΛΙΔΑ.-- Ο Μιχαήλ Σαακασβίλι διαμήνυσε χτες στον ηγέτη της αυτόνομης επαρχίας της Αντζαρίας, Ασλάν Αμπαστίτζε, ότι δε θα επιτρέψει τη μη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών της 4ης Γενάρη στην επαρχία αυτή.

ΒΙΛΝΙΟΥΣ.-- Ξεκίνησε χτες η διαδικασία απαγγελίας κατηγοριών εναντίον του προέδρου της Λιθουανίας, Ρολάντας Πάκσας, αφού 86 βουλευτές (από 141) υπερψήφισαν σχετική πρόταση.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ