Παρασκευή 19 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Νέες επιθέσεις και σκληρά «παζάρια»

«Σκορπίζοντας» την κατοχική τρομοκρατία στη Σαμάρα

Associated Press

«Σκορπίζοντας» την κατοχική τρομοκρατία στη Σαμάρα
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΜΟΣΧΑ.--

Εντείνονται τα διπλωματικά και οικονομικά «παζάρια» διεθνώς ανάμεσα στις ΗΠΑ, στο διορισμένο Κυβερνητικό Συμβούλιο και πολλές ηγεσίες σχετικά με την «ανοικοδόμηση» του Ιράκ, στο οποίο συνεχίζονται οι αντικατοχικές επιθέσεις.

«Οι πόρτες της οικονομικής συνεργασίας για την ανοικοδόμηση της χώρας μας έχουμε αποφασίσει να είναι ανοιχτές για όλους» δήλωνε με νόημα χτες ο νυν προεδρεύων του διορισμένου Κυβερνητικού Συμβουλίου, σιίτης ηγέτης Αμπντέλ Αζίζ αλ Χακίμ, ο οποίος είχε συναντήσεις με Γερμανούς αξιωματούχους. Ο αλ Χακίμ, ο οποίος συνοδεύεται από άλλα 4 μέλη του συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένου του Κούρδου Τζαλάλ Ταλαμπανί, κάλεσε τις γερμανικές εταιρίες «να επενδύσουν στο Ιράκ» και συναντήθηκε με τη Γερμανική Ομοσπονδία Βιομηχάνων.

Ανάλογες δηλώσεις και συναντήσεις ο αλ Χακίμ είχε και στο Παρίσι, γεγονός που έχει προκαλέσει σοβαρές αναταράξεις καθώς η Ουάσιγκτον, που διόρισε το Συμβούλιο, απέκλεισε από τα πλέον κερδοφόρα συμβόλαια της ιρακινής «ανοικοδόμησης» τις εταιρίες των Γερμανίας, Γαλλίας, Ρωσίας και Καναδά που αντιτάχθηκαν στην εισβολή. Η ιρακινή αντιπροσωπεία, παρά τις επίμονες ερωτήσεις, αρνήθηκε να διευκρινίσει αν η «επενδυτική πρόσκληση που απηύθυνε» είναι σύμφωνη με τις επιθυμίες της κατοχικής διοίκησης.

Στο θέμα, πλαγίως, αναφέρθηκε χτες και ο Ρώσος Πρόεδρος, ο οποίος δέχτηκε στη Μόσχα τον ειδικό απεσταλμένο του Προέδρου Μπους, Τζέιμς Μπέικερ, για την αντιμετώπιση του ιρακινού χρέους. Ο Πούτιν, όπως και οι Σιράκ - Σρέντερ, εξέφρασε την προθυμία της Μόσχας «να συζητήσει τρόπους μείωσης του χρέους» συμπλήρωσε, όμως, με νόημα ότι η οποιαδήποτε συζήτηση «θα λάβει υπόψη της τα οικονομικά συμφέροντα της Ρωσίας και των ρωσικών εταιριών». Νωρίτερα, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιούρι Φεντότοφ, είχε δηλώσει ότι η Μόσχα δεν πρόκειται να αποδεχτεί «αδιαμαρτύρητα» τον αποκλεισμό της από τα συμβόλαια της ιρακινής ανοικοδόμησης «ιδιαίτερα εφόσον το Ιράκ δεν είναι φτωχή χώρα».

Την ίδια στιγμή, τα «έξοδα» για την Ουάσινγκτον αυξάνονται. Οπως έγινε γνωστό από πηγές προσκείμενες στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η Ουάσιγκτον σκέφτεται να εξασφαλίσει ένα χωριστό κονδύλι 22 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο θα δαπανήσει για να πληρώσει τους Ιρακινούς επιστήμονες που έχουν ασχοληθεί με την κατασκευή «όπλων μαζικής καταστροφής», προκειμένου να τους κρατήσει στη χώρα και να αποτρέψει την παροχή τεχνογνωσίας σε «επικίνδυνα κράτη».

Εντός Ιράκ, πάντως, οι εκκαθαριστικές κατοχικές επιχειρήσεις συνεχίζονται στην ευρύτερη περιοχή της Σαμάρα, χωρίς, όμως, να δίνονται πληροφορίες για την πορεία τους. Επίσης, μετά από λίγα 24ωρα χωρίς απώλειες, άλλος ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε, κατά τη διάρκεια της νύχτας, όταν η περίπολός του δέχτηκε τα πυρά ενόπλων στο κέντρο της Βαγδάτης, στη συνοικία αλ Καράντα. Λίγο αργότερα, βόμβα εξερράγη κοντά σε έταιρη περίπολο με αποτέλεσμα να τραυματιστεί 1 Αμερικανός στρατιώτης και ο Ιρακινός διερμηνέας του.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ