Παρασκευή 19 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΚΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΤΗ ΧΑΓΗ
Γνωστοποιήθηκε η λογοκριμένη κατάθεση Κλαρκ

ΧΑΓΗ.- Τον ισχυρισμό πως ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς είχε πρότερη γνώση για τη σφαγή στη Σρεμπένιτσα της Βοσνίας το 1995 εξέφρασε ο ε.α. στρατηγός και υποψήφιος των δημοκρατικών για το χρίσμα στις αμερικάνικες εκλογές του 2004, Γουέσλεϊ Κλαρκ.

Στο λογοκριμένο (από «εμπειρογνώμονες» της αμερικάνικης κυβέρνησης) κείμενο που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα αναφορικά με τη διήμερη κατάθεση Κλαρ στο δικαστήριο της Χάγης στις αρχές της βδομάδας, υποστηρίχτηκε πως ο Μιλόσεβιτς είχε επιρροή στη στρατιωτική ηγεσία των Σερβοβόσνιων και ότι ο πρώην ηγέτης της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας το «εκμυστηρεύτηκε» αυτό τάχα στον στρατηγό Κλαρκ που το 1995 συμμετείχε σε «ομάδα» αξιωματούχων της κυβέρνησης των ΗΠΑ... Σ' αυτό το κείμενο ο στρατηγός Κλαρκ ισχυρίστηκε πως είχε το 1995 ιδιωτική συζήτηση με το Μιλόσεβιτς κατά την οποία έγινε η ακόλουθη στιχομυθία:

«- Πρόεδρε Μιλόσεβιτς, λέτε πως έχετε μεγάλη επιρροή σε αυτούς τους ανθρώπους. Αν όντως έχετε τόση επιρροή πώς επιτρέψατε στον στρατηγό Μλάντιτς να σκοτώσει τόσους ανθρώπους στη Σρεμπρένιτσα;» είπε ο Αμερικανός στρατηγός στο δικαστήριο και συνέχισε: «Με κοίταξε και μου απάντησε: «-Στρατηγέ Κλαρκ, του είπα να μην το κάνει, αλλά δε με άκουσε»...

Οι ισχυρισμοί Κλαρκ δεν πέρασαν απαρατήρητοι απ' τον πρώην πρόεδρο Μιλόσεβιτς που - στη διάρκεια αντεξέτασης του μάρτυρα κατηγορίας - διέψευσε τον ε.α. Αμερικανό στρατηγό καταγγέλλοντάς τον για ηθελημένη διαστρέβλωση περιστατικών με στόχο να ενισχυθεί το αδειανό πανέρι «αποδεικτικών στοιχείων» της ενάγουσας αρχής του δικαστηρίου της Χάγης σε σχέση με το κατηγορητήριο που αναφέρεται στις ευθύνες του Μιλόσεβιτς για τη βοσνιακή σύρραξη.

«Στρατηγέ Κλαρκ, αυτό είναι ασύστολο ψεύδος. Πρώτα απ' όλα γιατί ποτέ δε μιλήσαμε για τη Σρεμπρένιτσα και έπειτα επειδή εκείνη την περίοδο ποτέ δεν έδωσα διαταγή στο (Σερβοβόσνιο) στρατηγό Ράτκο Μλάντιτς, ούτε ήμουν σε θέση να του δώσω διαταγές!» απάντησε ο Μιλόσεβιτς στον Κλαρκ. Και ο πρώην ηγέτης της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας φαίνεται πως κατέληξε σημειώνοντας: «Εγώ, επί παραδείγματι, πιστεύω σταθερά έως σήμερα πως ο στρατηγός Μλάντιτς ουδέποτε εξέδωσε διαταγή για την εκτέλεση ανθρώπων στη Σρεμπρένιτσα. Πιστεύω πως ό,τι έγινε διαπράχτηκε από μία ομάδα μισθοφόρων»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ