Κυριακή 14 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΡΟΔΟ
Ο μέγας γιάπης Μιχάλης Λιάπης

Ο Μιχάλης Λιάπης ανήκει στην κατηγορία των αστών πολιτικών που απολαμβάνουν το σεβασμό όχι μόνο μέσα στο κόμμα τους, αλλά και των αντιπάλων τους. Ιδίως το σεβασμό από τα μέλη του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου, οι οποίοι, όταν μιλάνε για ορισμένους αστούς πολιτικούς, τονίζουν πόσο διαβασμένοι είναι και πόσο καλά γνωρίζουν τον Μαρξ (δε συζητάμε βέβαια για το αν ο Μαρξ θα επιθυμούσε να κάνει τη γνωριμία τους). Αντιγράφουν δε τον τρόπο της ζωής αυτών των παλιών αστών όπως προβάλλεται μέσα από τα ιλουστρασιόν περιοδικά - σκουπίδια, που αναλύουν τα πάντα, ακόμη και το πώς κάθονται στο τραπέζι και πού τοποθετούν το μαχαίρι και το πιρούνι τους.

Προσωπικά έχω δει ένα σωρό ανθρώπους χτυπημένους από πιρούνια. Θα μου πείτε: πιρούνι από πιρούνι έχει διαφορά. Αλλο είναι να σε χτυπάει το πιρούνι ενός λούμπεν Χρυσαυγίτη και άλλο ένας φωτισμένος αστός, που τους ξέφυγε το ρημάδι ασημικό και όλως τυχαίως καρφώθηκε πάνω σου.

Ο ρόλος του Λιάπη μέσα στο κόμμα είναι να δίνει τη μάχη για την ποιότητα, έτσι όπως καλά γνωρίζει ένας αστός. Το δικαίωμα το αντλεί από τα ένδοξα πανεπιστήμια όπου φοιτά, τα οποία άλλο δεν κάνουν από το να τονίζουν στον κάθε Λιάπη πως αυτός θα κυβερνήσει κάποτε τη χώρα του, κατέχοντας μάλιστα και το πιο σημαντικό ατού: ότι τη δουλιά τη βαριά και ενίοτε υπόγεια θα την κάνουν άλλοι και ο ίδιος θα δίνει εντολές.

Ετσι φτάσαμε στη δήλωσή του ότι «εμείς σώσαμε τη χώρα από τον κομμουνισμό», που βιάστηκαν οι φιλάνθρωποι δημοσιογράφοι να ερμηνεύσουν ως παρορμητική ή ένα στιγμιαίο λάθος. Ο Λιάπης έστησε τη δήλωση μ' έναν έξυπνα κυνικό τρόπο και την έσπρωξε μέσα από την εικόνα του: αυτή του σοβαρού παιδιού που, παρότι είναι ευγενικό, τον αναγκάζουν να πει ωμά μια αλήθεια. Και να το παράδοξο: Ο μεν ξάδελφός του, την ίδια μέρα, από άμβωνος, για θλιβερή ψηφοθηρία, να φωνάζει ότι οι Νεοδημοκράτες δεν είναι Δεξιοί, ο δε Μιχαλάκης να καταθέτει ότι «εμείς σώσαμε την Ελλάδα από τους Κόκκινους».

Προσέξτε καλά αυτό το «εμείς» πώς αναλύεται μέσα στα όρια της Ιστορίας όσον αφορά τον Εμφύλιο: Εμείς με τους Εγγλέζους χτίζουμε πάνω στα σώματα λαϊκών αγωνιστών το αποκαλούμενο σύγχρονο κράτος. Εμείς ως νικηφόρος στρατός που συνέχισε να κυνηγά τους ηττημένους. Εμείς με τους Δυτικούς στον Ψυχρό Πόλεμο. Εμείς με τους Αμερικάνους που έστησαν τη Χούντα. Και τώρα μαζί τους εναντίον των λαών της Ανατολής, σκοτώνοντας και προσβάλλοντας τον πολιτισμό τους. Εμείς, μέρος μιας υπερδύναμης, που είναι περήφανη για το αποτρόπαιο έργο της, το Γκουαντανάμο.

Υπάρχουν πολλοί που πιστεύουν πως η περιπέτεια των γιάπηδων ως μόδα έχει παρέλθει. Εχουν άδικο, γιατί τώρα ήρθε η εποχή οι γιάπηδες να θερίσουν ό,τι έσπειραν. Ενα κομμάτι τους έχει ήδη τιναχτεί στον αέρα από την κόκα και τα χάπια, και πολλά ανθρώπινα ερείπια γιάπηδων γεμάτων λεφτά κείτονται όλη τη μέρα στο κρεβάτι του καημένου, το κρεβάτι του ψυχαναλυτή. Το άλλο κομμάτι τους μας αφορά άμεσα. Είναι αυτό που θέλει να μας κυβερνήσει. Εχοντας πείνα και δίψα μόνο για εξουσία, δεν ορρωδούν προ ουδενός, όπως ακριβώς έκαναν και οι τρομεροί προπάτορές τους.

Ας δούμε τώρα από κοντά τη φτηνή τους τοιχογραφία. Από δω ξεπηδούν εικόνες γελοιότητας που τις επεξεργάζονται επιμελώς οι μάνατζέρ τους. Ολοι ως επί το πλείστον φωτογραφίζονται ευτυχισμένοι με τις οικογένειές τους μπροστά από το home cinema. Η ώρα είναι οκτώ. Στην οθόνη προβάλλεται η ταινία «Blow Up». Αν και αρκετοί γνωρίζουν το τέλος, εγώ ωστόσο δεν πρόκειται να τους το μαρτυρήσω...


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ