Τρίτη 2 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Επικίνδυνα τα μισά σχολεία!

Ερευνα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου στα Γυμνάσια και Λύκεια, που δείχνει επίσης ότι το 18% των κτιρίων βαθμολογείται στην κλίμακα ασφάλειας (0-5,5) κάτω από το μηδέν

Από κινητοποίηση μαθητών Δημοτικών Σχολείων στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

Από κινητοποίηση μαθητών Δημοτικών Σχολείων στη Θεσσαλονίκη
Ενα στα δυο σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης χαρακτηρίζονται επικίνδυνα σε περίπτωση σεισμού, σύμφωνα με έρευνα του ΑΠΘ.

Στα χαρτιά και στα λόγια λύνεται κάθε χρόνο το πρόβλημα της σχολικής στέγης στη Θεσσαλονίκη, αφού παρά τις βαρύγδουπες εξαγγελίες όλων των κυβερνήσεων κατά την προηγούμενη δεκαετία για την ανέγερση νέων σχολικών κτιρίων και την εξάλειψη της διπλοβάρδιας, το 40% των σχολείων στο πολεοδομικό συγκρότημα συνεχίζουν να λειτουργούν σε δυο βάρδιες. Το εξαετές πρόγραμμα σχολικής στέγης (2000-2006), ύψους 70 δισ. δραχμών που εξήγγειλε η κυβέρνηση, βρίσκεται ακόμα στα σπάργανα, αφού τρία χρόνια μετά την έναρξή του, μόλις το 1/7 των κονδυλίων έχει αποδοθεί από τα κρατικά ταμεία για την ανέγερση νέων σχολικών κτιρίων.

Επικίνδυνα τα μισά Γυμνάσια και Λύκεια

Το εξαετές πρόγραμμα της σχολικής στέγης αφορά αποκλειστικά την ανέγερση νέων σχολικών κτιρίων, δεν αρκεί ωστόσο να καλύψει το σύνολο των αναγκών που παρουσιάζουν σήμερα τα σχολεία της Θεσσαλονίκης. Πλάι στα δεκάδες σχολεία που λείπουν, υπάρχουν και εκείνα που χρειάζονται άμεση επισκευή και συντήρηση, προκειμένου να λειτουργούν με ασφάλεια για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Παρεμβάσεις, ωστόσο, δε γίνονται στο όνομα της υποχρηματοδότησης της εκπαίδευσης, με αποτέλεσμα ένα στα δυο σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης να χαρακτηρίζονται επικίνδυνα σε περίπτωση σεισμού, σύμφωνα με τα πορίσματα έρευνας που πραγματοποίησε το ΑΠΘ και είδαν το φως της δημοσιότητας την Κυριακή.

Το δείγμα της έρευνας αποτέλεσαν 167 σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, τα οποία η ερευνητική ομάδα κατέταξε σε πενταβάθμια κλίμακα (0 έως 5,5 για τα πιο ασφαλή κτίρια) ανάλογα με την επικινδυνότητά τους σε περίπτωση σεισμού, με τη μονάδα να αποτελεί το «όριο επανεξέτασης».

Βαθμολογία κάτω από τη μονάδα πήρε το 48% των σχολικών κτιρίων που ελέγχθηκαν, ενώ το 18% (το 1/5 περίπου των σχολείων) τοποθετείται στην κλίμακα κάτω από το μηδέν! Συνολικά, το 80% των σχολείων παίρνουν βαθμολογία κάτω από 2. Το δείγμα είναι αντιπροσωπευτικό για τα σχολεία της Θεσσαλονίκης, αφού αποτελεί το 1/3 των σχολικών κτιρίων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που λειτουργούν στο πολεοδομικό συγκρότημα της πόλης.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα κτίρια που βρίσκονται στην κλίμακα κάτω από τη μονάδα είναι πιθανό να καταρρεύσουν σε περίπτωση σεισμού, ή να υποστούν μεγάλες ζημιές, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή και την ασφάλεια χιλιάδων μαθητών και εκπαιδευτικών. Την ίδια στιγμή, κυβέρνηση και νομαρχία αναλώνονται σ' ένα προεκλογικό μπαράζ αντεγκλήσεων και αλληλομετάθεσης των ευθυνών για την καθυστέρηση στο πρόγραμμα της σχολικής στέγης στη Θεσσαλονίκη. Κυβέρνηση και Αυτοδιοίκηση χρεώνονται την ευθύνη για τη μετατροπή των μισών περίπου σχολείων της πόλης σε ερείπια, κατάσταση που επιδείνωσε ακόμα περισσότερο ο σεισμός του Οκτώβρη.

Η έρευνα του ΑΠΘ περιορίστηκε στον πρωτοβάθμιο έλεγχο των σχολικών κτιρίων και λόγω έλλειψης κονδυλίων δεν επεκτάθηκε στο δεύτερο στάδιο του ελέγχου απ' όπου θα μπορούσαν να προκύψουν και συγκεκριμένες προτάσεις για διορθωτικές παρεμβάσεις στην κάθε σχολική μονάδα. Τα πορίσματά της, ωστόσο, είναι ενδεικτικά και επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες γονέων και εκπαιδευτικών για την ακαταλληλότητα των σχολείων, σε μια περιοχή μεγάλης σεισμικότητας, όπως είναι η Θεσσαλονίκη. Παρά τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα ελεγχθεί το σύνολο των σχολικών κτιρίων της Θεσσαλονίκης, η διαδικασία δεν έχει προχωρήσει λόγω έλλειψης κονδυλίων και προσωπικού.

Προβληματικά και τα Δημοτικά

Παρά το γεγονός ότι στην έρευνα του ΑΠΘ δε συμπεριλαμβάνονται τα Δημοτικά Σχολεία, δεν είναι λίγες οι καταγγελίες γονέων που επεκτείνουν το πρόβλημα και στα σχολικά κτίρια της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Είναι ενδεικτικό το παράδειγμα του 54ου Δημοτικού Σχολείου, στο οποίο ο Σύλλογος Γονέων προχώρησε πρόσφατα σε κατάληψη, απαιτώντας την ανέγερση νέου κτιρίου στη θέση του υπάρχοντος, που έχει κτιστεί το 1956 και έχει κριθεί αλλεπάλληλες φορές ακατάλληλο από τις αρμόδιες υπηρεσίες για τους 170 μαθητές που στεγάζει. Η απάντηση της Νομαρχίας στην τελευταία επαναφορά του αιτήματος από τους γονείς ήταν ότι... δεν περισσεύουν χρήματα, ώστε να ενταχθεί το σχολείο στο εξαετές πρόγραμμα σχολικής στέγης της νομαρχίας.

Συνυπεύθυνοι οι τοπικοί άρχοντες του δικομματισμού

Η συνένοχη στάση της Αυτοδιοίκησης έρχεται να προστεθεί στην πολιτική υποχρηματοδότησης της εκπαίδευσης που εφαρμόζει η κυβέρνηση και να οξύνει ακόμα παραπέρα το πρόβλημα. Δήμαρχοι και νομάρχες του δικομματισμού αρκούνται σε μια επιφανειακή κριτική της κυβερνητικής πολιτικής, χωρίς να θίγουν την ουσία του ζητήματος και προπάντων χωρίς να μπαίνουν στη λογική της δυναμικής διεκδίκησης, σε κοινό μέτωπο με γονείς και εκπαιδευτικούς, των απαραίτητων κονδυλίων για την επίλυση του προβλήματος της σχολικής στέγης. Δίπλα στις εξαγγελίες των εκάστοτε υπουργών Παιδείας του δικομματισμού βρίσκονται και εκείνες των νομαρχών, όπως του τέως νομάρχη Κ. Παπαδόπουλου που στηρίχτηκε από το ΠΑΣΟΚ και προέβλεπε επίλυση του προβλήματος μέχρι το 1999, αλλά και του νυν, εκλεγμένου με τη ΝΔ νομάρχη Π. Ψωμιάδη που τοποθετεί την κατάργηση της διπλοβάρδιας στο 2006.

Στο πεδίο της δημιουργίας εντυπώσεων για το δήθεν ενδιαφέρον των γαλαζοπράσινων δημάρχων να συμβάλουν στην επίλυση του προβλήματος, εντάσσεται και η χτεσινή συμφωνία του δημάρχου Θεσσαλονίκης Β. Παπαγεωργόπουλου με τη διοίκηση του ΟΣΚ να προχωρήσουν στην κατάρτιση καταλόγου των νέων σχολείων που θα χτίσει ο ιδιωτικοποιημένος ΟΣΚ για λογαριασμό του δήμου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ