Τρίτη 2 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η Παιδεία κινδυνεύει κι απ' τους δύο

Από τον Ιούλη του 2000, η κυβέρνηση εναρμόνισε την ελληνική νομοθεσία με την ευρωπαϊκή οδηγία 89/48, σύμφωνα με την οποία «ισοτιμούνται» όλα τα διπλώματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που έχουν αποκτηθεί εντός ΕΕ κι ως εκ τούτου, υποβαθμίστηκαν πρακτικά τα πτυχία των ελληνικών πανεπιστημίων στο επίπεδο των τρίχρονων bachelors. Παράλληλα, άνοιξε ο δρόμος αναγνώρισης των διαφόρων ιδιωτικών Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών (ΚΕΣ), που διαφημίζονται ως παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων και αυτό, στην επέκτασή του, σημαίνει παραβίαση του άρθρου 16 του Συντάγματος που απαγορεύει ρητά τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα. Για να ξεπεράσει αυτό το σκόπελο, η κυβέρνηση είπε ότι θα αναγνωρίζει επαγγελματικά τα πτυχία των ΚΕΣ, αλλά δε θα τα αναγνωρίζει ακαδημαϊκά. Αυτά για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης.

Την περασμένη Παρασκευή, ένας ευρωβουλευτής της ΝΔ κατέθεσε τροπολογία σε επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου, ζητώντας ουσιαστικά να θεωρούνται πανεπιστημιακοί οι τίτλοι που εκδίδουν τα ΚΕΣ που συνεργάζονται με ξένα ΑΕΙ, δηλαδή να αναγνωρίζονται τα ΚΕΣ ως πανεπιστημιακά παραρτήματα. Αυτομάτως, υπουργοί και υφυπουργοί της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, άρχισαν να «διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους» και να λένε ότι η ΝΔ θέλει κατάργηση του άρθρου 16 του Συντάγματος και της δωρεάν Παιδείας. Υποκρισία! Είναι το λιγότερο που ταιριάζει στην περίσταση. Γιατί είναι η κυβέρνησή τους που άνοιξε τους «ασκούς του Αιόλου» αναγνωρίζοντας επαγγελματικά τα πτυχία αυτών των ιδιωτικών επιχειρήσεων, είναι η κυβέρνηση (υπουργείο Ανάπτυξης) που δίνει άδειες λειτουργίας σε αυτά τα μαγαζιά και ποτέ δεν τα έχει κυνηγήσει όταν αυτοαποκαλούνται «πανεπιστημιακά παραρτήματα».

Τόσο η κυβέρνηση όσο και η ΝΔ συμφωνούν με τη λειτουργία ιδιωτικής εκπαίδευσης στη χώρα μας. Επίσης, ακολουθούν πιστά τις αποφάσεις της ΕΕ που προσδιορίζουν ως «Ανώτατη Εκπαίδευση» ένα συνονθύλευμα υποβαθμισμένων και εμπορευματοποιημένων ιδρυμάτων (είτε ιδιωτικών, είτε δημόσιων). Συμφωνούν με τις ευρωπαϊκές αποφάσεις της Μπολόνια, της Πράγας, του Βερολίνου σύμφωνα με τις οποίες η Ανώτατη Εκπαίδευση σπάει σε δυο κύκλους και ο πρώτος κύκλος, το πτυχίο δηλαδή των ελληνικών ΑΕΙ, θα είναι ισότιμο του bachelor, ενός υποβαθμισμένου πτυχίου, που δεν απέχει πολύ από τους τίτλους που χορηγούν τα ΚΕΣ. Στην εξέλιξή της αυτή η διαδικασία, σημαίνει κατάφωρη υποβάθμιση των σπουδών και των πτυχίων των ελληνικών πανεπιστημίων, που δεν προκύπτει από μια μεμονωμένη τροπολογία, αλλά από τις ευρωπαϊκές αποφάσεις που εδώ και χρόνια εφαρμόζει το ΠΑΣΟΚ με τη συμφωνία της ΝΔ. Δεν πείθει κανέναν, λοιπόν, ο προεκλογικός καυγάς τους για τα μάτια του κόσμου.

Το ουσιαστικό ζήτημα που αναδεικνύεται όμως, είναι ότι η Ανώτατη Παιδεία στη χώρα μας κινδυνεύει. Κινδυνεύει και από τους δύο (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) που ακολουθούν την ίδια πολιτική. Υπάρχει, όμως, και πραγματικός αντίλογος στην ευρωεπιβαλλόμενη διάλυση της ανώτατης εκπαίδευσης που καλυμμένα προωθούν και λέγεται: Ενιαία υψηλού επιπέδου ανώτατη εκπαίδευση, δημόσια και δωρεάν, όπως προτείνει το ΚΚΕ που μπορεί να επιβληθεί από τον ελληνικό λαό με τους αγώνες του.


Γιάννα ΣΤΡΕΒΙΝΑ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ