Τρίτη 2 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΙΔΕΙΑ
«ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ» ΚΕΝΤΡΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Δικομματικοί «διαξιφισμοί» για να κρυφτεί η ουσία

Δημαγωγούν κυβέρνηση και ΝΔ, ενώ συμφωνούν στην ίδια πολιτική υποβάθμισης των σπουδών και τις ντιρεκτίβες της ΕΕ

Πεδίο ασύστολης δημαγωγίας για τους εκπροσώπους της κυβέρνησης και τη ΝΔ έγινε το θέμα των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών - ΚΕΣ(που λειτουργούν ως «παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων») και της «αναγνώρισης» των πτυχίων που παρέχουν ως ισότιμα των πανεπιστημιακών.

Το θέμα προέκυψε μετά από σχετική τροπολογία που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Κ. Χατζηδάκης, στην Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων της Εσωτερικής Αγοράς του Ευρωκοινοβουλίου (όπου και εγκρίθηκε και τώρα αναμένεται συζήτηση στην Ολομέλεια στις 17/12/03) και η οποία σημειώνει: «Οι τίτλοι εκπαίδευσης που εκδίδονται από εκπαιδευτικά ιδρύματα με τη μέθοδο της δικαιόχρησης, της αναγνώρισης ή της πιστοποίησης θεωρούνται ως τίτλοι εκπαίδευσης των ιδρυμάτων που εκδίδουν το σχετικό τίτλο», δηλαδή αναγνωρίζονται ως πτυχία των αντίστοιχων πανεπιστημίων, ανεξάρτητα από το πού έχουν διεξαχθεί οι σπουδές. Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ υποστηρίζει ότι η Ελλάδα συμμορφώθηκε ατελώς στην ευρωπαϊκή οδηγία 8948 για την αμοιβαία αναγνώριση διπλωμάτων και κινδυνεύει να καταδικαστεί για δεύτερη φορά από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ενώ δεν παράλειψε να χύσει κροκοδείλια δάκρυα για τους χιλιάδες αποφοίτους των ΚΕΣ, που έχουν την αίσθηση ότι σπουδάζουν σε ξένα πανεπιστήμιο, αλλά το πτυχίο τους δεν αναγνωρίζεται ως τέτοιο.

Από την άλλη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Πρωτόπαππας κάλεσε τη ΝΔ να τοποθετηθεί ευθέως, αν συμφωνεί «με το λαθρεμπόριο ελπίδας που επιχειρεί ο ευρωβουλευτής της» και με «την επιχειρούμενη απαξίωση των πτυχίων και των επαγγελματικών δικαιωμάτων» των αποφοίτων ΑΕΙ και ΤΕΙ, κατηγορώντας τη ΝΔ για διγλωσσία και «κρυφή ατζέντα». Στους ίδιους προεκλογικούς τόνους, ο υπουργός Παιδείας, Π. Ευθυμίου, είπε ότι τα ΚΕΣ είναι επιχειρήσεις που ανήκουν στο υπουργείο Εμπορίου, οι τίτλοι τους δεν αναγνωρίζονται ακαδημαϊκά και ότι ο κ. Χατζηδάκης ανατρέπει το Σύνταγμα και την «έννοια δημόσιο πανεπιστήμιο», ενώ η ΝΔ θέλει να μετατρέψει τα πανεπιστήμια σε ΚΕΣ.

Προεκλογική υποκρισία

Οι κυβερνητικές δηλώσεις αποτελούν μέγιστη υποκρισία, αν αναλογιστεί κανείς ότι η κυβέρνηση έχει εφαρμόσει τις σχετικές ευρωπαϊκές οδηγίες, με τις οποίες τα πτυχία των ΚΕΣ που συνεργάζονται με ξένα πανεπιστήμια αναγνωρίζονται επαγγελματικά ως «πανεπιστημιακά»! Με ένα «νομικό τερτίπι» όμως, δεν τα αναγνωρίζει ως ακαδημαϊκά, δηλαδή δε δίνει τη δυνατότητα στους αποφοίτους τους να συνεχίσουν με μεταπτυχιακές σπουδές σε ελληνικά ΑΕΙ. Οσο για τα επαγγελματικά δικαιώματα, τόσο των αποφοίτων των πανεπιστημίων, όσο και των ΚΕΣ, είναι γνωστό ότι είναι ανύπαρκτα, αφού όλο και εντείνεται η αποσύνδεση του πτυχίου από το επάγγελμα και δημιουργούνται Τμήματα στην Ανώτατη Εκπαίδευση χωρίς επιστημονικό και επαγγελματικό αντίκρισμα.

Γενικά, η κυβέρνηση και η ΝΔ δεν έχουν καμιά ουσιαστική διαφωνία για το μέλλον της Ανώτατης Εκπαίδευσης, όπως θα ήθελαν να μας κάνουν να πιστέψουμε. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συμφωνούν πλήρως με τις ευρωπαϊκές αποφάσεις της Μπολόνια, της Πράγας, του Βερολίνου, που προδιαγράφουν την υποβάθμιση των σπουδών και των πτυχίων των ελληνικών ΑΕΙ και ΤΕΙ στο επίπεδο των ΙΕΚ και των ΚΕΣ, προωθώντας παράλληλα τη σταδιακή εμπορευματοποίησή τους, όπως ακριβώς και τα ΚΕΣ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ